Doporučte kvalitní a co nejsladší odrůdu červeného rybízu
|
|
 |
 |
host - 55.168 (?) 16.11.2021 15:28
Na základe tohto vlákna som pred rokmi vysadil 2 x Red Lake, Losan, Rolan... a tiež ešte v inom vlákne niekto odporúčal Tatran. A po 4 rokoch čakania mi došla trpezlivosť a vykopal som oba kríky Red Lake a krík Losan, pretože ako skoré odrody ich zrejme vždy u mňa spálil jarný mráz. Podaroval som ich rodine 40 km južnejšie, a tam im po presadení hneď zarodili. A chuťovo sú to fakt chutné odrody, sladšie. Ale bohužiaľ, v mojej chladnejšej polohe a v podstate mrazovej kotline ani ťuk. Losan ani 1 bobuľka za 4 roky! Red Lake doslova 1 bobuľka/1 krík, druhý krík absolútne nič. A Rolan je tiež vcelku chutná odroda, ale u mňa z nejakého dôvodu nemáva plné strapce a úroda je slabá. Tatran keď je dobre dozretý až prezretý, tak nie je prehnane kyslý, dá sa jesť priamo z kríka. Podobný problém ako s Red Lake a Losanom mám aj s čiernou ríbezľou Viola - veľmi slabá úroda, iba pár bobuliek z kríka za posledné 4 roky. Asi mrzne. Vraj je jej dobrý opeľovač Ojebyn - rastie hneď pri nej a je to málo platné. Ojebyn ako tak rodí, ale Viola nič. Podobne aj Josta - mohutný krík a už dlhodobo bez plodov. Josta vraj kvitne tiež veľmi skoro, tak to bude asi podobný prípad ako Losan a Red Lake. Po rokoch som pod tlakom okolností už čiastočne rezignoval na "sladkosť" a momentálne už rozhoduje viac čas dozrievania - u mňa teda buď stredne neskoré ale najlepšie až neskoré odrody a ak sa dá, tak sladšie, ale veľa sladších a súčasne neskorších asi niet?!? Momentálne skúšam Rondom, Vierlandenský, Holandský červený a zostávajú ešte Tatran a zatiaľ ešte aj Rolan. Z čiernych sladších mám Démon, Otelo. Démon rodil túto sezónu prvý rok, ale neboli až také mrazy, tak sa uvidí, či nebude tiež mrznúť v ďalších rokoch. Otelo má u mňa každoročne slabé úrody, ale má chutné, sladšie plody. Z čiernych neskorých som najnovšie vysadil Ben Tirran. Tak som zvedavý ako sa mu bude dariť. Ako je na tom chuťovo, to neviem, čas ukáže. Igor
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.147 (?), 21.1.2010 18:07
Co mě chuntalo tak byl červený Rolan. Sladký, naprotitomu Holanďák ostrý.
Jinak říkají že Losan má sladší chuť.
Bílá Viktorie nebo Vierlandenský.
Z černých asi Ben Gairn - nesmrdí a sladký.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
 |
|
VeniH - (16) - 43.102 (?), 28.5.2012 11:12
My máme Versailleský bílý (od Starkla) a chutná nám, i dobře roste.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.4 (?), 11.7.2012 8:35
Ten holandský Jonkheer (ranný) mi na Domažlicku vůbec nešel asi byla půda příliš těžká...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.168 (?), 16.11.2021 15:28
Na základe tohto vlákna som pred rokmi vysadil 2 x Red Lake, Losan, Rolan... a tiež ešte v inom vlákne niekto odporúčal Tatran. A po 4 rokoch čakania mi došla trpezlivosť a vykopal som oba kríky Red Lake a krík Losan, pretože ako skoré odrody ich zrejme vždy u mňa spálil jarný mráz. Podaroval som ich rodine 40 km južnejšie, a tam im po presadení hneď zarodili. A chuťovo sú to fakt chutné odrody, sladšie. Ale bohužiaľ, v mojej chladnejšej polohe a v podstate mrazovej kotline ani ťuk. Losan ani 1 bobuľka za 4 roky! Red Lake doslova 1 bobuľka/1 krík, druhý krík absolútne nič. A Rolan je tiež vcelku chutná odroda, ale u mňa z nejakého dôvodu nemáva plné strapce a úroda je slabá. Tatran keď je dobre dozretý až prezretý, tak nie je prehnane kyslý, dá sa jesť priamo z kríka. Podobný problém ako s Red Lake a Losanom mám aj s čiernou ríbezľou Viola - veľmi slabá úroda, iba pár bobuliek z kríka za posledné 4 roky. Asi mrzne. Vraj je jej dobrý opeľovač Ojebyn - rastie hneď pri nej a je to málo platné. Ojebyn ako tak rodí, ale Viola nič. Podobne aj Josta - mohutný krík a už dlhodobo bez plodov. Josta vraj kvitne tiež veľmi skoro, tak to bude asi podobný prípad ako Losan a Red Lake. Po rokoch som pod tlakom okolností už čiastočne rezignoval na "sladkosť" a momentálne už rozhoduje viac čas dozrievania - u mňa teda buď stredne neskoré ale najlepšie až neskoré odrody a ak sa dá, tak sladšie, ale veľa sladších a súčasne neskorších asi niet?!? Momentálne skúšam Rondom, Vierlandenský, Holandský červený a zostávajú ešte Tatran a zatiaľ ešte aj Rolan. Z čiernych sladších mám Démon, Otelo. Démon rodil túto sezónu prvý rok, ale neboli až také mrazy, tak sa uvidí, či nebude tiež mrznúť v ďalších rokoch. Otelo má u mňa každoročne slabé úrody, ale má chutné, sladšie plody. Z čiernych neskorých som najnovšie vysadil Ben Tirran. Tak som zvedavý ako sa mu bude dariť. Ako je na tom chuťovo, to neviem, čas ukáže. Igor
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.227 (?), 16.11.2021 17:19
A co bílé či růžové rybízy?
Zatím mám prověřené Versailleský bílý, Gloire de sablon a Lubawu. Všechny odolné, chutné, sladké.
Růžový Kozolupský byl loni šíleně kyselý, červený Kozolupský je prý také kyselý.
Červené zkouším Rovadu, Rondom a Redpoll. Loni jsem zmlazovala zahradu, takže 20 let staré rybízy jsem vykopala a sázím nové.
Eva
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|