Co s odnožemi u jahod
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mates92 - (9) - 32.92 (?), 17.5.2019 16:41, zobrazeno: 5089x
Zdravím všechny pěstitele jahodovníku. Mám takový rozpor v názorech. Jelikož jsou jahody teprve ve vývinu tak řešíme s kamarádem co s odnožemi. Nevíme, zda li je dobré nechávat odnože i ted na začátku když se plody vyvýjejí. Nebo je odstříhat, nechat jahody dozrát a až pak nechavat odnože. Já jsem toho názoru, že pokud má jahodník dostatek živin (z hnojiva) tak rostlina zvládne jak vyživovat plody tak i danné odnože. Nebo se pletu a rostlina bez odnoží má opravdu větší výnost i velikost plodů pokud se odnože odstraní. Hnojím jak kristalonem tak i Vitality komplexem takže o živiny se nebojím. Navíc si myslím, že plodů je tam více než dost. Dodávám, že odnože potřebuji každý rok. Na fotce jsou sazenice, které jsem vysazoval na podzim :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.132 (?), 17.5.2019 19:42
U Karmen je to bujné odnožování odrůdová vlastnost. Já jim ty odnože nechávám bez problémů každý rok, na podzim z nich připravím nový záhon.
Ale to neplatí pro jiné choulostivější, ranější a citlivější odrůdy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.114 (?), 17.5.2019 23:04
Také mám Karmen, odnože nechávám na sadbu. Kamarádka má Senga Senganu, ta pro změnu šlahouny až do sklizně odstraňuje. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mates92 - (9) - 32.92 (?), 18.5.2019 9:20
Já si právě taky zakládám na kvalitních sazenicích. Tím že je dělám brzo je pomalu sázím na záhon ještě v létě, protože mají obrovskej kořenovej bal a tím mam prvním rokem takový jahody jak vidíte na fotce, prostě nádhera :) V podstatě už za týden můžu nechat zakořenovat šlahouny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 20.5.2019 10:08
Prubezne odstranovani odnozi je zbytecna prace.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář (206) - 146.203 (?), 20.5.2019 11:30
Tady je má inspirace.
Zajímavé je, že na podzim nelikviduje staré listy. Ta podestýlka zamezuje růstu plevele. Na listech nejsou choroby. Plody neplesnivý a nemusí se podkládat. Při zakládání je třeba vytvořit podmínky lesa.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|