Dobrý den, forum som prehladal a aj skusal vyhladat podobnu temu kazdopadne bezuspesne. Tento rok som prvy krat vysadil maliny a cernice a momentalne sa mi na nich vyskytli prve choroby, ktore neviem identifikovat a teda neviem ako voci nim zakrocit.
MALINA ZLTA remontantna: Na povodnom mensom vyhonku kde narastlo zopar mini plodov sa vyskytli bodky na listoch, nasledne aj na novych mladych vyhonkoch, ktore zacali pucat zo zeme (dnes som ho odstrihol). Druhy povodny vyhon, ktory sa riadne rozrastol bol OK. Posledny tyzden sa vsak aj tu zacali objavovat hnede bodky a niektore listy, hlavne spodne zacali zltnut. Naviac stonka tohto najsilnejsieho vyhonu zacala mat cierne skvrny.
CERNICA THORNFREE: Krasne sa rozrastla, sem tam nejaky spodny list odpadol kazdopadne teraz za posledny tyzden som tam nasiel niektore spodne listy, ktore hraju vsetkymi moznymi farbami cize list je zlto zeleno cierno fialovy a odumiera-kazodpadne je ich len zopar. Postrehol som vsak aj na koncoch slahunov ze niektore listy maju vyrazne cervene pruhy, pripadne len mensie bodky a to sa mi tiez nezda OK.
Jedna cervena malina ktora vyzerala byt uplne zdrava a mala cca 50 cm mi uz odisla kedy som ju po cca 5 dnoch nasiel uplne vyschnutu, preto budem vdacny ak niekto dokaze identifikovat choroby aby som mohol pohladat na internete ako voci tomu zakrocit. Vopred dakujem