Choroby ostruzin (malina a cernica)

host - 248.51 (?)
21.8.2021 12:24

Neplašte, to nejsou žádné choroby. Prostě staré výhony po sklizni odumírají a nové narůstají...           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
viviak - (6) - 249.111 (?), 20.8.2021 19:54, zobrazeno: 998x

Dobrý den, forum som prehladal a aj skusal vyhladat podobnu temu kazdopadne bezuspesne. Tento rok som prvy krat vysadil maliny a cernice a momentalne sa mi na nich vyskytli prve choroby, ktore neviem identifikovat a teda neviem ako voci nim zakrocit.

MALINA ZLTA remontantna: Na povodnom mensom vyhonku kde narastlo zopar mini plodov sa vyskytli bodky na listoch, nasledne aj na novych mladych vyhonkoch, ktore zacali pucat zo zeme (dnes som ho odstrihol). Druhy povodny vyhon, ktory sa riadne rozrastol bol OK. Posledny tyzden sa vsak aj tu zacali objavovat hnede bodky a niektore listy, hlavne spodne zacali zltnut. Naviac stonka tohto najsilnejsieho vyhonu zacala mat cierne skvrny.

CERNICA THORNFREE: Krasne sa rozrastla, sem tam nejaky spodny list odpadol kazdopadne teraz za posledny tyzden som tam nasiel niektore spodne listy, ktore hraju vsetkymi moznymi farbami cize list je zlto zeleno cierno fialovy a odumiera-kazodpadne je ich len zopar. Postrehol som vsak aj na koncoch slahunov ze niektore listy maju vyrazne cervene pruhy, pripadne len mensie bodky a to sa mi tiez nezda OK.

Jedna cervena malina ktora vyzerala byt uplne zdrava a mala cca 50 cm mi uz odisla kedy som ju po cca 5 dnoch nasiel uplne vyschnutu, preto budem vdacny ak niekto dokaze identifikovat choroby aby som mohol pohladat na internete ako voci tomu zakrocit. Vopred dakujem

host - 91.196 (?), 21.8.2021 8:26

Tak Vám před očima proběhl Životblush. Různé zbarvení listů a stonků v průběhu času je více méně normální, různé skvrnky, dírky... působí okolní prostředí, vítr, slunce, teplo, chlad, zízeň, hlad, houby, ale i přemokření a přehnojení-byť chvilkové, dočasné, přechodné. Ty původní pruty, které sázíme, mají posloužit rostlině k zakořenění, obeznámení se s místními i půdními podmínkami, parádu a především výnos, úrodu čekejte až od jejich potomků.

host - 248.51 (?), 21.8.2021 12:24

Neplašte, to nejsou žádné choroby. Prostě staré výhony po sklizni odumírají a nové narůstají...           Lída

viviak - (6) - 249.111 (?), 24.8.2021 17:09

ten pestrofarebne listy na cernici beriem, pretoze boli velmi blizko zeme cize ano vlhkost hlina atd. ale preco maju aj mlade listy, konce vyhonov, ktore rastu cervene bodky a aj okraje listov su zafarbene na cerveno? pozeral som to dnes znova a 3/4 cernice ma pekne zelene listy ale niektore maju toto cervene zafarbenie a to aj zo spodnej strany tak to mi moc OK nepride.

Co sa tyka maliny uplne by som to nezlahcoval pretoze tak ako som pisal tie skvrny a zltnutie listov su aj na uplne drobnych vyhonkoch, ktore teraz pucia zo zeme len som nespravil foto-skor mi to pripomina nejak formu skvrnitosti.

Celkovo za posledne 2 tyzdne kedy bol aj dazd a vlhko sa rozbehla skvrnitost na ovocnych stromoch a taktiez rozne taketo choroby a podobne na drobnom ovoci ci uz egrese, ribezle a teraz uz aj maliny+cernice. Ostava mi teda to len sledovat a pripadne sa popyt este inde ze vocogo :-)

host - 91.196 (?), 24.8.2021 19:25

Vliv současného počasí-noční nízké teploty mají vliv na neideální chod vývoje tkání, především nejmladších-pak je barevnost zvláštní, neobvyklá. Ale např.meruňky mají výrazně zbarvené ml.lístky a výhonky běžně. V tomto více vlhkém roce se plísním velmi daří, nedokonale zakořeněné rostliny obtížněji odolávají. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz