Černy jeřab (Aronie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.173 (?), 23.5.2017 18:54
Taky by mně zajímalo co p. Anton s těmi aroniemi dělá, jak je zpracovává a proč je v takovém množství pořád drží a pěstuje?
*
Já jsem si je kdysi taky v množství větším než je obvyklé vysadil. Cca 50 ks.
Ale bylo to hlavně o tom, abych zaplnil nějakým levným a odolným, částečně i dost okrasným a v té době dost neobvyklým stromovím zpestřil zděněný sad, pozemky a louky. A taky jsem se na nich učil roubovat jádroviny za kůru a co se mi podařilo, ujalo se, tak jsem pak s radostí stěhoval do sadu.
Hlavním důvodem ovšem bylo, že ač vnuk zemědělce už od raného mládí jsem vždy nesnášel trávu, senoseče, sušení toho sfinstfa a tak.
A protože jsem tehdy neměl snahu chovat větší množství býložravců, ani to moc nešlo, tak se tráviny pro mně staly velmi obtížným "plevelem" a snažil jsem se je čímkoliv nahradit...
*
Jinak to žádné dlouhověké stromy nejsou. Životnost mají, aspoň v mých podmínkách cca 30-40let...
Už je ta výsadba z větší míry vykácená...
*
A troufám si tvrdit, velmi neskromně, že jako starý domácí a zkušený výrobce nápojů jsou ty plody skoro na nic nepoužitelné.
Nic z nich není dobré a konkurenčně schopné. Škoda a bohužel...
*
Jen likér, ovocná ratafie byla z nich úplně úžasná. Jinak bych je tak dlouho v sadu nesnesl..
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.245 (?), 24.5.2017 6:28
Já jsem přidával několik bobulek k hruškám při jejích zavařování. Kompot získal zajímavou barvu a trochu se i okyselil a ztrpčil.
Pitelné víno se mi ale z aronii nikdy vyrobit nepovedlo. A snažil jsem se moc a hodně krát.
Budu si muset koupit od některého z komerčních výrobců, na netu jich pár je, na porovnání. Třeba byla nějaká chyba u mně a aronie jsou v to mém pomlouvání nevinně..
*
Ale nějak jsem se rozepsal a odbočil od tématu.
Neznám žádnou jinou ovocnou dřevinu nebo keřovinu která by byla nenáročnější a odolnější vůči všemu než aronie. Za cca 30 let jsem u nich nezpozoroval žádnou nemoc a ani napadení škůdci!
Vyjma ptáků kteří její plody přímo milují a jsou schopni během velmi krátké doby zlikvidovat celou každoroční a pravidelnou úrodu.
Asi vědí proč když aronie obsahuje spoustu zdraví prospěšných složek.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 24.5.2017 10:02
Vtaci nam atakovali aj polystyrenovu dekoraciu, co imitovala nejaky veniec s ovocim.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.143 (?), 24.5.2017 6:57
Troufám si tvrdit, že sirup z aronie je použitelný velmi, kdykoli ho dám ochutnat nějaké návštěvě, říká, že je z domácích sirupů nejlepší. Musí být ale vařený, nikoli dělaný zastudena. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.150 (?), 24.5.2017 8:35
Sirup z černé jeřabiny děláme mnoho let. Každoročně v nejméně 50-ti litrovém množství.Výlučně -pro zachování vitamínů - za studena.Nevýhodou je větší použití cukru(možno použít třtinový nebo med).Chuť vyjímečná..Prodávané, velmi drahé šťávy komerčně vyráběné, jsou nastavované jablečným moštem s příslušnou dávkou potravinářské chemie.
A nakonec, kdo má rád likéry.Sirup po spojení s vysokoprocentním calvadosem je velmi dobře pitelný i pro ženy.
Jan z pod Javorového
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.99 (?), 24.5.2017 9:00
Taky jsem si všimnul, že pokud se na terase, na dvorku objevily ty modročervené skvrny, že už nemá cenu organizovat nějaký sběr.
Že už budu jen paběrkovat a hledat co tam kde zůstalo...
Podobně, i když v daleko menší míře, se mi to stávalo i u černých rybízů.
P.S. Ještě se musím zastat těch aronií které jsem možná v některých příspěvcích až moc hanobil.
Myslel jsem to asi tak jak trefně napsal p. M.V.
*
(Můj názor - jsou velmi použitelné, zdraví prospěšné, ale chuťově nad nimi převažuje většina drobného ovoce. Prakticky všechno...).
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.6 (?), 24.5.2017 9:07
My plody aronie kandujeme, jsou výborné. I děti se po nich mohou utlouct.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|