Toto jsem nezkoušel, ale pokud jde o umělé stárnutí tak v knize od p.Valenty se píše následující... cituji:
Při posledním stočení, když můžeme předpokládat úplné vykvašení, vmícháme do vína 10-15Dg cukru na 5 l vína a plníme ho do lahví. Otevřené láhve vkládáme do většího hrnce (nejlépe sterilizačního), v němž je již voda teplá 50°C, přiklopíme víko, pak zvýšíme teplotu na 70-75°C a udržujeme ji 15 minut. Důležité je vkládat láhve až do teplé vody! Po vyjmutí láhve zazátkujeme a dnem vzhůru je ponecháme velmi zvolna vychladnout (např. zabalené do pokrývek), po případném utěsnění(parafínování) a zajištění (želatinový klobouček) je uskladňujeme. Umělým stárnutím získá víno neobyčejně na kvalitě a při otevření po krátké době chutná jako 2-3 roky staré
Toliko z této publikace, ale vyzkoušeno nemám.