Černání plodů ostružiníku a jahodníku

host - 170.101 (?)
8.8.2010 16:09

Dobrý den, já mám stejný problém na jahodách. Zpočátku to bylo sem tam, ale teď už to má každá jahoda. Když to bylo sem tam na jahodě, tak jsem zkusila přidat zálivku, ale nepomohlo. Mohl by mi někdo poradit? Mšice jsem na jahodách měla, ale jen na pár listech, které jsem otrhala a bylo po mšicích. Jinak žádné změny na jahodníku nepozoruji. Jarka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.7.2010 13:06, zobrazeno: 11532x
Co může způsobovat černání plodů ostružiníku po odkvětu? Něco podobného? mám i na jahodách. Jahodníky z letos vysetých semen nasadily na květy ale po odkvětu zčernaly a plody vypadají zgrcle, zaschle a na povrchu jsou samá pecička. Díky, Mirek
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 146.135 (?), 18.7.2010 22:04

Pravděpodobně nedostatečné zavlažování. Plody jahod otrhejte, po dozrání jsou stejně nechutné. Stáleplodící jahody při vysokých teplotách je třeba alespoň 2x týdně prolít do hloubky 10cm. Při velké násadě plodů i častěji. Ověřit si to můžete odhrábnutím zeminy, aby jste pro příště orientačně věděl kolik příště zalévat. Ostružiník od odkvétání do konce sběru je třeba také zalévat, předejte tím zasychání, plody budou velké a chutné.

host - 191.158 (?), 19.7.2010 9:58

Díky za reakci, budu jim věnovat více vody. Dochází mi že doma kde je zalíváno stále nebo ve foliáku, kam jsem umístil v nouzi čtyři jahodníky, jsou plody nádherné. Mirek

host - 183.242 (?), 21.7.2010 21:35

Mirku, nechci strašit, ale mně to připomíná spíše "sazovitost" nebo něco podobného. Nebyly tam náhodou "kamarádky" mšice? Elena

host - 155.12 (?), 21.7.2010 22:03
Právě že nee, začal jsem hodně zalívat a uvidím, jahody nasazují nové květy. Mirek

host - 170.101 (?), 8.8.2010 16:09

Dobrý den, já mám stejný problém na jahodách. Zpočátku to bylo sem tam, ale teď už to má každá jahoda. Když to bylo sem tam na jahodě, tak jsem zkusila přidat zálivku, ale nepomohlo. Mohl by mi někdo poradit? Mšice jsem na jahodách měla, ale jen na pár listech, které jsem otrhala a bylo po mšicích. Jinak žádné změny na jahodníku nepozoruji. Jarka

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 8.8.2010 16:55
Problém na jahodách přetrvává i přestože jsou jahodníky stále v mokru díky zálivce nebo dešťům. Dělají mi to sazenice tři odrůdy letos vypěstované ze semen a na volném záhoně, v truhlíku ten problém není! Rovněž stáleplodící rostliny z odnoží loňského roku plodí a zrají normálně (jen díky vodě hnijí a jsou bez chuti, stejně jako ostružiny). Pár sazenic ze semen jsem měl i ve foliáku a tam plody byly pěkné, jenže měly málo světla a tak jsou již venku na záhoně. Napadla mě ješte absence opylovačů ale nevím zda jsou jahody samosprašné. Mirek
rostliny z loňských odnoží
rostliny z loňských odnoží
letošní ze semen
letošní ze semen
letošní ze semen ve foliáku
letošní ze semen ve foliáku
... a tady jsou ty černající nebo jinak znetvořené..
... a tady jsou ty černající nebo jinak znetvořené..
Bez názvu
Bez názvu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 19.9.2010 19:01
Problémy s některými jahodami přetrvávají. Připadá mi to jak kdyby jejich vývoj nebyl "dotažen" do konce. To co jsem dnes objevil na plodu už je snad nějaká degenerace. Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz