Borůvky chřadnou

host - 60.149 (?)
14.8.2023 17:50

Pane anonyme 199.133- protože zatím jste nepředvedl něco, čím byste zvěrohodnil své povídání, nemám dále zájem s vámi diskutovat na téma měření pH. Amen.

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 60.149 (?), 14.8.2023 15:21

Mně to moje stačí, udělám si jeden rozbor půdy za rok a to je vše. Jinak měřím jen rajčata a to je v tekute formě.A fotečka toho měřáku by nebyla? Kolik traková mašinka v německu stojí?

Vladimír

host - 199.133 (?), 14.8.2023 16:24

Mám přístoj pH 3000 /nebo tak nějak/ a ten už se nevyrábí.

Tady je aktuální nabídka.

https://shop.stepsystems.de/messung-von-ph-wert-salzgehalt/ph-wert-messung/direktmessung-in-boden-substrat/

host - 60.149 (?), 14.8.2023 17:50

Pane anonyme 199.133- protože zatím jste nepředvedl něco, čím byste zvěrohodnil své povídání, nemám dále zájem s vámi diskutovat na téma měření pH. Amen.

Vladimír

host - 199.133 (?), 14.8.2023 18:17

Tak nikdo Vás nenutí. Vy jste se zajímal, zda jsem někdy měřil pH. Nemám zapotřebí něco někomu dokazovat. Asi je to moje povídání naprosto neuveřitelné, když pH metr za dvě stovky máte jen Vy, jinak nikdo. 

host - 199.133 (?), 15.8.2023 9:14

Díval jsem se na kiwiforum.cz.--- ROSTLINY ‹ BORůVKY (Vaccinium). Je tam vlákno "Problémy s borůvkou."... 38 stránek... řeší se tam i chloróza.

Někdo tam píše, že borůvky má "kontejnerech 35l + podmiska na 10l".

Takže teorie, že podmisky jsou špatně, asi nebude správná.

host - 168.103 (?), 15.8.2023 9:48

hm, tady jen 29 stránek, tak to se musíme víc snažit.wink

host - 199.133 (?), 15.8.2023 9:49

Tam je to od roku 2010. Váš hloupý příspěvěk je tu k ničemu.

host - 104.147 (?), 20.9.2023 8:03
Dobrý den, borůvky několik let pěstuji.Boruvky až tolik živin nepotřebují, potřebují správnou kyselost, tu zřejmě máte.Problem bude zřejmě uhnívání kořenů.Ja mám borůvky ve velkých nádobách, minimálně o objemu 50 litrů a vespodu mám vrstvu kamínků cca 10 cm.Zalevam nárazově třeba 20litry dešťové vody k rostlině a to tak, že nádobu zvednu a podle váhy odhadnu, že je čas na zalití.Takze v létě zalevam třeba jednou za pět dní, nebo i méně často.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 24.9.2023 11:27

Ozývám se zhruba po měsíci, jak to s borůvkami nakonec dopadlo. Naštěstí dobře. Sice jedné rostlině uschla další starší větev, ale oběma borůvkám vyrazily nové zdravé výhony s pěkně zelenými listy již bez chlorózy, už jsou asi 30 cm dlouhé. Snad ještě stačí vyzrát.

Co tedy mohlo být původní příčinou chlorózy a špatného růstu rostlin? To bohužel s jistotou nevím, typuji ale buď:
1. Nedostatek železa - zdravotní stav borůvek se začal výrazně lepšit zhruba týden po prvním postřiku zelenou skalicí (stříkala jsem je dvakrát).
2. Přelévání - platí totéž, kromě aplikace železa jsem omezila zálivku, takže mohlo být příčinou zlepšení zdravotního stavu i omezení zálivky.

Co příčinou pravděpodobně nebylo:
1. Špatné Ph - sice jsem s tím přístrojem dost bojovala, ale Ph je pravděpodobně v pořádku (stejné jako rašelina a substrát pro borůvky, který jsem také pro jistotu změřila).
2. Uhnilé kořeny - borůvku jsem nakonec nepřesazovala, když bylo Ph správné a začala se lepšit i bez přesazení. Pokud by byly kořeny uhnilé, tak se nejspíš stav borůvek jenom omezením zálivky nezlepší.
3. Podmisky - mám je tam stále a přesto se růst borůvek výrazně zlepšil.

Tímto příspěvkem rozhodně nechci pokračovat v diskuzi, jenom jsem chtěla s odstupem času informovat, jak to s borůvkami dopadlo, třeba by to mohlo někoho zajímat. Ještě jednou moc děkuji všem, kteří se mi snažili pomoct.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz