Ozývám se zhruba po měsíci, jak to s borůvkami nakonec dopadlo. Naštěstí dobře. Sice jedné rostlině uschla další starší větev, ale oběma borůvkám vyrazily nové zdravé výhony s pěkně zelenými listy již bez chlorózy, už jsou asi 30 cm dlouhé. Snad ještě stačí vyzrát.
Co tedy mohlo být původní příčinou chlorózy a špatného růstu rostlin? To bohužel s jistotou nevím, typuji ale buď:
1. Nedostatek železa - zdravotní stav borůvek se začal výrazně lepšit zhruba týden po prvním postřiku zelenou skalicí (stříkala jsem je dvakrát).
2. Přelévání - platí totéž, kromě aplikace železa jsem omezila zálivku, takže mohlo být příčinou zlepšení zdravotního stavu i omezení zálivky.
Co příčinou pravděpodobně nebylo:
1. Špatné Ph - sice jsem s tím přístrojem dost bojovala, ale Ph je pravděpodobně v pořádku (stejné jako rašelina a substrát pro borůvky, který jsem také pro jistotu změřila).
2. Uhnilé kořeny - borůvku jsem nakonec nepřesazovala, když bylo Ph správné a začala se lepšit i bez přesazení. Pokud by byly kořeny uhnilé, tak se nejspíš stav borůvek jenom omezením zálivky nezlepší.
3. Podmisky - mám je tam stále a přesto se růst borůvek výrazně zlepšil.
Tímto příspěvkem rozhodně nechci pokračovat v diskuzi, jenom jsem chtěla s odstupem času informovat, jak to s borůvkami dopadlo, třeba by to mohlo někoho zajímat. Ještě jednou moc děkuji všem, kteří se mi snažili pomoct.