Borůvky chřadnou

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?)
8.8.2023 16:47

Děkuji, pokud tedy nemá na výsledné PH vliv, kolik dám vody tak to zkusím jak píšete. Ten výluh z čisté rašeliny jste náhodou nezkoušel? Ještě mi prosím dejte vědět, jak dlouho vydrží ty kalibrační roztoky a případně jak je skladovat (v temnu, zimě, nebo při pokojové teplotě)? Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 60.149 (?), 8.8.2023 0:06

Tady je ten pH metr.

https://dratek.cz/arduino/2016-digitalni-ph-metr-pro-bazeny-a-jine-s-lcd-displejem.html

K tomu je ještě potřeba přikoupit ty dva kalibrační prášky pH 4, 01 a pH 6,86. Já jsem ten třetí nekupoval, i bez něho to měří nad pH 7, ale přesnost nemusí být těch pH 0,1 jak deklarují. Kalibrační kapalinu mám uschovánu a kdykoliv mohu ověřit ev. znovu kalibrovt.

Vladimír

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 13:00

Děkuji za info. Na podobné přístroje na měření PH vody v bazénech už jsem také narazila, ale obávala jsem se, jestli to bude fungovat i na měření PH půdy. Pokud s tím má někdo tedy zkušenosti a funguje mu to, tak je to skvělá zpráva. Pane Vladimíre, kolik dáváte na ten výluh z půdy vody a kolik půdy? Zkoušel jste měřit i hodně kyselou půdu, třeba výluh z čisté rašeliny a změřilo to udávanou hodnotu PH? Jak dlouho vydrží ty kalibrační roztoky?

host - 60.149 (?), 8.8.2023 16:25

Jak se dělá výluh? Třeba vezmete určité množtví půdy a zalijete ji stejným množstvím destilované vody.  Může být víc vody nebo méně, vliv to na pH nemá. Nechá se vyluhovat, až všechny rozpustné látky přejdou do roztoku, může se odfiltrovat kal a hlína a roztok je připravený k měření.

Vladimír

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 16:47

Děkuji, pokud tedy nemá na výsledné PH vliv, kolik dám vody tak to zkusím jak píšete. Ten výluh z čisté rašeliny jste náhodou nezkoušel? Ještě mi prosím dejte vědět, jak dlouho vydrží ty kalibrační roztoky a případně jak je skladovat (v temnu, zimě, nebo při pokojové teplotě)? Děkuji

host - 60.149 (?), 8.8.2023 19:17

Je úplně jedno jaký výluh měříte. Můžete měřit jakoukoliv kapalinu.  V případě rašeliny budete měřit to co budou přijímat kořeny Vašich borůvek, pokud to bude mít odpovídající pH, tak by měli reagovat pozitivně. Ne, rašelinu jsem neměřil, ale to není nic neobvyklého. Kalibrační roztoky jsou nějaké stálé chmikálie, které časem nemění své pH. Já je mám ve sklenicích uzavřených víčkem se závitem, v krabici v ložnici. Takže ve tmě v pokojové teplotě.

Vladimír

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 19:49

Moc děkuji za info.

host - 30.99 (?), 8.8.2023 8:09

P. Vlaďko, vykašlete se na dohadování se se zdejším osazenstvem, nikdy neměli dobrou vůli pomoci neznalým amatérům s problémy, vždy se to tu zvrhne v mistrování a navážení se do tazatele a urážek, protože není po jejich. Viz PP a další.

V rašelině problém nehledejte. Rašelina je rašelina a jiným prodejcem se nic světaborného nezmění. Hlavně ale, i když cokoli zkusíte podniknout, nečekejte, že se zásah projeví okamžitě, abyste za týden zkoušela další zásah. Žluté listí jen tak náhle nezezelená, nové výhony nevyraší. Nyní budete muset počkat do dalšího roku, zda se váš zásah do podzimu a pak na jaře projeví.

Zkuste aplikovat tu zelenou skalici na list (v koncentraci 2-4 g hnojiva / litr vody), to není žádný zásah, který by cokoli negativně ovlivnil. Obětoval bych 50 + 50 Kč na koupení lakmusů s větším rozsahem + poštovné, to není žádná zásadní částka, a může vám to ukázat hodně, třeba to, že nemusíte vyhazovat další stovky Kč na okyselení půdy. Spíš ale čekám, že vám potvrdí vyhovující pH. Zalíval bych jen tolik, aby úplně nevyschl substrát. Přihnojení bych prováděl podle doporučeného dávkování a intervalu až na jaře. A počkal bych na jaro, jak se to bude vyvíjet.

host - 53.136 (?), 8.8.2023 8:20

Postřik na list vhodným přípravkem by se měl projevit. Zelenou skalici nepoužívám, domnívám se, že bude horší než přípravek "Harmonie železo".

Lakmusové papírky bych nekupoval, to je úplně k ničemu. Koupil bych levný digitální pH meter a změřil výluh ze substrátu.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 13:10

Moc děkuji pane 30.99 za podporu. Zkusila jsem zatím tu zelenou skalici na list, tím snad nic nezkazím. Také koupím digitální PH metr, podobný jako má pan Vladimír, snad to bude fungovat.

host - 210.156 (?), 8.8.2023 8:49

...Žluté listí jen tak náhle nezezelená, nové výhony nevyraší. Nyní budete muset počkat do dalšího roku, zda se váš zásah do podzimu a pak na jaře projeví...

...a co jsem rikal jinyho.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025