Borůvky chřadnou

host - 35.192 (?)
8.8.2023 13:22

Pokud listy nežloutnou na celé rostlině, tak bude pH substrátu v pořádku. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 247.75 (?), 7.8.2023 21:28

Jo, borůvka to není. To je jenom příklad.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 7.8.2023 22:38

Ty příznaky nejsou stejné, tady žloutnou - hnědnou listy odspodu, já mám chlorózu na nových listech.

Zálivku omezím, až jí tedy omezí déšť, teď to zrovna moc nejde. Nemyslím si sice, že borůvky přelévám, ale přesto je zkusím zalévat méně, jestli to třeba taky nepomůže.

host - 247.233 (?), 8.8.2023 7:06

Listy nežloutly odspodu, ale žloutla celá sazenice. Ty zdravé listy narostly po radikálním omezení zálivky.

Přelévaná sazenice v drtivé většině případů vykazuje poruchy příjmu nějakého prvku. Navíc, hnojila jste jen dusíkem   Ne nadarmo se prodávají hnojiva typu NPK + stopové prvky. I toto může být důvod.

S papírkama, skalicema atd. zbytečně vymýšlíte. To se tak spíš může zhoršit. Stačí zasadit do rašeliny, přidat hnojivo typu Osmocote, Plantacote, zalévat až subtrát oschne a borvky rostou jako divé.

host - 29.66 (?), 8.8.2023 7:12

Nehnojila jen dusíkem, naopak dala 2 lžíce "Orgaminu na borůvky".

host - 247.233 (?), 8.8.2023 7:35

Přehnojené, přelité, čímsi znova zalité, a ještě tam chcete další plácat. To musí chcípnout i kdyby nechtělo.

host - 29.66 (?), 8.8.2023 7:48

Podle mne to přehnojené není, 2 lžíce Orgaminu není moc. Já dávám 1 lžíci na malou rostlinu po výsadbě. Tyto jsou snad o 2 roky starší. Hořkou sůl taky dávám.

Ale také se domnívám, že je to přelité.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 13:14

Také jsem se domnívala, že jsou borůvky přehnojené, ale zde kromě 247.233 se většina přispěvatelů domnívá, že tomu tak není. A jak uvedl 29.66, nehnojila jsem jenom dusíkem, ale především kvalitním hnojivem pro borůvky Orgamin

Listy nežloutnou na celé rostlině, pouze nové listy mají světle zelenou - žlutozelenou barvu a tmavozelené jsou pouze kolem žilek, Starší listy jsou normálně zelené jak mají být.

Podle článku, který tu kdosi připojil, tak borůvky evidentně trpí nedostatkem železa. Píšou tam, že to bývá způsobeno málo kyselou půdou, tak se snažím najít způsob, jak PH půdy změřit. Než budu vytřepávat substrát, ve kterém borůvka je, a sázet jí do nové rašeliny, což jí způsobí taky značný šok, tak se snažím zjistit, zda je půda opravdu málo kyselá. Nechápu, co je na tom špatně a jak by to mohlo borůvce ublížit.

Také nechápu, čím bych mohla borůvce uškodit, že jí postříkám listy síranem železnatým (zelenou skalicí), když trpí nedostatkem železa. Zatím jsem borůvkám jenom postříkala listy, zbytkem jsem je nezalila. Sice si myslím, že pokud je málo kyselý substrát, že by to borůvkám mohlo pomoct, protože síran železitý okyselí půdu (síran okyseluje) a ještě dodá železo, ale zatím raději čekám, zda se mi to PH podaří změřit a taky na sušší počasí, abych právě borůvku nepřelila. Ve zmíněném článku ale právě doporučují snížit PH pomocí síry.

Hodně přispěvatelů se domnívá, že je borůvka přelitá. Nedomnívám se sice, že borůvku přelévám, ale přesto zálivku i v suchém počasí omezím a vždy počkám, až horní substrát začne schnout. Po zálivce přebytečnou vodu z misek hned vyleju.

Zde ještě znovu přikládám odkaz na článek, podle kterého má moje borůvka příznaky nedostatku železa, listy vypadají totožně:
https://blogs.cornell.edu/berrytool/blueberries/leaves-are-unusually-colored-spotted-or-necrotic-browning/

host - 35.192 (?), 8.8.2023 13:22

Pokud listy nežloutnou na celé rostlině, tak bude pH substrátu v pořádku. 

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 15:16

Třeba je PH špatně jenom o trochu, takže se jako první začne projevovat nedostatek železa. Až se mi podaří PH změřit, tak budu moudřejší. Pokud by ale byla rostlina přelitá, nebo jí dokonce hnily kořeny, tak bude asi taky žloutnout celá rostlina. Opravdu ty příznaky na mojí borůvce vypadají jako nedostatek železa.

moje borůvka
moje borůvka
borůvka z článku
borůvka z článku

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 7.8.2023 22:21

Pro PP:

Zdaleka každou radu nerozcupuju na padrť, nechápu jak jste na to přišel. Za některé rady jsem byla velice ráda, např. za ten odkaz na článek o tom, co borůvce může chybět a jak se to projevuje. Teď už vím, že strádá nedostatkem železa a že to může být špatným PH, jenom nevím, jak ho spolehlivě změřit.

Kdybych nechtěla poradit, tak sem asi nepíšu, ale rady typu "nedělejte nic, protože je to rozbité" jsou mi opravdu k ničemu, takže mi se svým výrokem "komu není rady, tomu není pomoci" taky vlezte na záda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz