Také jsem se domnívala, že jsou borůvky přehnojené, ale zde kromě 247.233 se většina přispěvatelů domnívá, že tomu tak není. A jak uvedl 29.66, nehnojila jsem jenom dusíkem, ale především kvalitním hnojivem pro borůvky Orgamin
Listy nežloutnou na celé rostlině, pouze nové listy mají světle zelenou - žlutozelenou barvu a tmavozelené jsou pouze kolem žilek, Starší listy jsou normálně zelené jak mají být.
Podle článku, který tu kdosi připojil, tak borůvky evidentně trpí nedostatkem železa. Píšou tam, že to bývá způsobeno málo kyselou půdou, tak se snažím najít způsob, jak PH půdy změřit. Než budu vytřepávat substrát, ve kterém borůvka je, a sázet jí do nové rašeliny, což jí způsobí taky značný šok, tak se snažím zjistit, zda je půda opravdu málo kyselá. Nechápu, co je na tom špatně a jak by to mohlo borůvce ublížit.
Také nechápu, čím bych mohla borůvce uškodit, že jí postříkám listy síranem železnatým (zelenou skalicí), když trpí nedostatkem železa. Zatím jsem borůvkám jenom postříkala listy, zbytkem jsem je nezalila. Sice si myslím, že pokud je málo kyselý substrát, že by to borůvkám mohlo pomoct, protože síran železitý okyselí půdu (síran okyseluje) a ještě dodá železo, ale zatím raději čekám, zda se mi to PH podaří změřit a taky na sušší počasí, abych právě borůvku nepřelila. Ve zmíněném článku ale právě doporučují snížit PH pomocí síry.
Hodně přispěvatelů se domnívá, že je borůvka přelitá. Nedomnívám se sice, že borůvku přelévám, ale přesto zálivku i v suchém počasí omezím a vždy počkám, až horní substrát začne schnout. Po zálivce přebytečnou vodu z misek hned vyleju.
Zde ještě znovu přikládám odkaz na článek, podle kterého má moje borůvka příznaky nedostatku železa, listy vypadají totožně:
https://blogs.cornell.edu/berrytool/blueberries/leaves-are-unusually-colored-spotted-or-necrotic-browning/