Borůvky chřadnou
|
|
 |
 |
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář (173) - 254.81 (?) 6.8.2023 1:37
Jde mi o borůvky, ale po pravdě moc nevěřím tomu, že nové papírky budou fungovat lépe. I kdyby to na rozdíl od těch starých něco ukázalo, tak rozdíl barvy mezi PH 5 a 6 je tak malý, že ho těžko odhadnu, ale pro borůvky už je to celkem kritické. Já taky kdysi měla rybičky, ale lakmusovým papírkem jsem PH vody nikdy neměřila a nechápu, jak jste s tak nepřesnými údaji mohla vystačit. Měla jsem na to nějaký kapičkový test v rozsahu PH 6-8, tam už se něco určit dalo, ale to je na PH borůvek k ničemu. Takže lakmusovým papírkům moc nevěřím, ale 30 Kč bych za ten pokus ještě dala, 70 už ne. Pokud by byla možnost nějakého přesnějšího měření, třeba papírek v rozsahu PH 4-6, tak bych do toho asi šla i za vyšší cenu, ale bohužel nic takového jsem zatím nenašla. A přijde mi, že ty rady zde s měřením PH půdy lakmusovým papírkem jsou čistě teoretické a nikdo to v praxi nedělá. Nebo se mýlím a určujete někdo PH půdy lakmusovým papírkem a funguje vám to?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.156 (?), 4.8.2023 13:43
Tak to vypada, ze slecna Vladka chce zahltit zdejsi forum. A ted se naveze do mne, ze chce poradit a ja nic, ale ja se nechytim do pasti a budu to ignorovat. Takze Vladko, je to rozbity, pockej co to udela napresrok. A nehnojit. nicim.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.237 (?), 4.8.2023 13:54
Souhlasím. Letos už se borůvka nijak vyvíjet nebude, neporoste, škody se "neopraví". Nezbývá než počkat na příští rok, co se stane, případně ještě zkontrolovat pH substrátu a podle toho příští rok pouze standardně hnojit nebo i vylepšovat kyselost. Případně zkusit tu zelenou skalicí na list, tím nic pokazit nemůže a příjem Fe to může vylepšit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.237 (?), 4.8.2023 13:09
www.google.com/search?q=blueberry+roots&tbm=isch&sclient=img
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.149 (?), 4.8.2023 19:26
Se záchranou rostlin si vždy vzpomenu, jak mě před lety kurýrovala manželka. Bylo mi hrozně zle od žaludku. Vem si tento čaj, bude ti po něm líp. Bylo mi ještě hůř. Tak ti uvařím tento. Po něm je mi vždy dobře. Bylo mě po něm blbě tak třikrát víc. Ale tentu vyléčí i mrtvolu. No, pomalu jsem po něm mrtvola byl.
Vždycky si na toto vzpomenu, když někdo rostlinu, kterou chce vyléčit zaleje tímto. A možná pomůže tento postřik. A slyšel jsem že skvěle zabírá tohle.
Paní Vlaďce bych poradil i tak, jak chtěla, přesadit do nové rašeliny, ta borůvku zároveň okyselí a nic jiného s ní nedělat. Můžete přidat velmi, velmi málo, skoro nic hnojiva. A počkat do jara.
Poškozené kořeny nijak nepoznáte. Přesazením se zbavíte možných špatných bakterií, které mohou být v v přemokřeném substrátu.
Borůvka trpí nevyváženou výživou. Právě to bude nejspíše přemokřením. Samozřejmě můžete postříkat listy tekutým hnojivem, což by bylo velmi vhodné. Tím se nic nepokazí. Ale dávkujte dle návodu, ale se zbytkem postřiku ji nezalévejte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář (173) - 254.81 (?), 5.8.2023 20:52
Tak jsem se snažila koupit nové lakmusové papírky na otestování PH půdy, ale bohužel neúspěšně. Hobby markety - OBI, Hornbach, Bauhaus mají jenom bazénové testy od PH 6.8 výše. V lékárně mají jenom na testování moči. V drogerii Teta (jak mi radila paní Lída) mají PH papírky pouze na e-shopu, v obchodech to nevedou (v jednom jsem byla osobně a do dalších třech volala). Tak už opravdu nevím, kde je sehnat. Abych objednávala papírky na e-shopu s poštovným mnohem větším než cena papírků, a pak zjistila, že to ani s novými nefunguje, to se mi opravdu nechce.
No aspoň že tu zelenou skalici jsem sehnala, tak až přestane pršet, tak borůvky postříkám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.182 (?), 5.8.2023 21:08
K tomu doporučení - eshop Teta doručí zboží na vybranou prodejnu k osobnímu vyzvednutí za 39Kč, asi jste se nepodívala... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.182 (?), 5.8.2023 23:35
Myslela jsem, že vám jde o borůvky. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář (173) - 254.81 (?), 6.8.2023 1:37
Jde mi o borůvky, ale po pravdě moc nevěřím tomu, že nové papírky budou fungovat lépe. I kdyby to na rozdíl od těch starých něco ukázalo, tak rozdíl barvy mezi PH 5 a 6 je tak malý, že ho těžko odhadnu, ale pro borůvky už je to celkem kritické. Já taky kdysi měla rybičky, ale lakmusovým papírkem jsem PH vody nikdy neměřila a nechápu, jak jste s tak nepřesnými údaji mohla vystačit. Měla jsem na to nějaký kapičkový test v rozsahu PH 6-8, tam už se něco určit dalo, ale to je na PH borůvek k ničemu. Takže lakmusovým papírkům moc nevěřím, ale 30 Kč bych za ten pokus ještě dala, 70 už ne. Pokud by byla možnost nějakého přesnějšího měření, třeba papírek v rozsahu PH 4-6, tak bych do toho asi šla i za vyšší cenu, ale bohužel nic takového jsem zatím nenašla. A přijde mi, že ty rady zde s měřením PH půdy lakmusovým papírkem jsou čistě teoretické a nikdo to v praxi nedělá. Nebo se mýlím a určujete někdo PH půdy lakmusovým papírkem a funguje vám to?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|