Aronie

host - 125.73 (?)
4.4.2025 8:27

Mám jen Nero a plodí mi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Santar - (15) - 195.34 (?), 1.5.2024 17:11

Aronie už jsou v plném květu, snad trochu vykompenzují jiné ovoce, které letos pomrzlo. Pěstuji odrůdy Aron, Brilliant, Nero a Rubina, celkem 11 keřů, všechny pravokořenné.

Aron a Brilliant mám 5 let. První tři roky intenzivně narůstaly zejména do výšky, až 40cm za rok, ale málo plodily. MInulý čtvrtý rok se růst do výšky zpomalil, keře začali více houstnoust a skokově se také zvýšila plodnost. Z Aronu jsem sklidil 3kg bobulí a z Brilliantu 2,5kg. Letos oba keře zakvetli ještě více.

Nero mám 6 let, celkem 8 keřů. Sám jsem si je nařízkoval. Jsou nasázeny poměrně nahusto vedle sebe u plotu v trávě. Nemají pro sebe tolik prostoru a nejsou proto tak velké jako Aron a Brilliant. Celková sklizeň z těchto 8 keřů byla minulý rok 6kg.

Rubina je čerstvý přírůstek, který jsem sázel minulý rok v srpnu. Také už zakvetl, uvidím, jak se mu bude dařit.

Často diskutované rozdíly v chuti bobulí tady jsou, ale jsou malé. Brilliant má podle mně plody méně trpké, než Nero. Aron je někde mezi. Může to být ale také tím, že Brilliant zraje cca o týden dříve. Při zpracování na slazané výrobky se rozdíly ztratí. Největší rozdíl vidím v růstu, kdy Nero má výrazně hustší keře. Neustále odspodu vyráží nové výhony. Často ale při bázi sami zakořeňují a dají se využít jako odkopky.

Jaké odrůdy pěstujete vy a jak jste s nimi spokojení? Máte někdo např. polské odrůdy Galicjanka nebo Czarne rubiny?

Aronie Brilliant a Aron
Aronie Brilliant a Aron
Aronie odrůda Nero
Aronie odrůda Nero
Aronie odrůda Rubina
Aronie odrůda Rubina

host - 120.185 (?), 3.4.2025 23:11

Je aronia samosprasna, alebo potrebujem aspon 2 kriky kvoli opeleniu? Ak je cudzosprasna musia byt 2 rozne odrody alebo staci aj rovnaka odroda?

host - 125.73 (?), 4.4.2025 8:27

Mám jen Nero a plodí mi.

Santar - (15) - 195.34 (?), 11.4.2025 12:49

Aronie je velmi dobře samosprašná. Podle Mičurina ochotně plodí a dokonce i tvoří semena i bez opylení.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz