Zničené cibule tulipánů, jak se bránit?

host - 204.208 (?)
29.9.2007 23:39

Tulipány je vhodné v červnu vyjmout ze země, nechat zaschnout a uchovat na suchém větraném místě nejlépe na dřevěné lísce. Myslím si, že jste udělala chybu v tom, že jste je nechala v zemi. Pokud je vaše půda přemokřená - jílovitá, tak mohlo dojít k vyhnití cibulky. Nadbytek vláhy mimo vegetační období tulipánům škodí. Půdní reakce má být neutrální až slabě zásaditá. K pěstování tulipánů jsou nevhodné  půdy jílovité, těžké a zamokřené, což u Vás asi bude (podle výskytu mechu). Půdu bych zlehčila přidáním písku a před zimou lehce posypala mletým vápencem.  Zvolila bych následující postup: nové cibulky je vhodné před výsadbou  namořit fungicidním přípravkem. Cibulky by se neměly sázet na stejné místo, aby se zabránilo šíření nemocí tulipánů. Zasadila bych je tedy na úplně jiné místo, asi 10 cm hluboko. Na jaře je dobré přihnojit je kombinovaným hnojivem.  Hodně  úspěchů a krásné tulipánky! Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stanislava - (4) - 26.141 (?), 29.9.2007 14:43, zobrazeno: 6149x
Dobrý den, moc všechny zdravím a naléhavě prosím o pomoc. Moc miluji tulipány, tak jsem se jala teď na podzim sázet další várku na jaro. Nakoupila jsem si krásné veliké cibule a začala pro ně připravovat místečko. Chtěla jsem je dát hned vedle těch, které jsem vsadila loni na podzim. Omylem jsem zaryla příliš blízko, tak se mi podařilo odkrýt pár loňských cibulí. Ale jaké bylo moje zděšení, když jsem zjistila, že tyto cibule jsou zničené, prázdné. Z většiny loňských cibulek zbyla jen obálka. Když jsem "to" vzala do ruky, držela jsem prázdnou hnědou obálku, na spodní straně ještě byly někde kořínky, někde malilinkatá cibulečka, ale jen třeba půl centimetru, taková podlouhlá. Žádné zbytky po kousání zubů nebo tak něco. Tak nevím, jsou vyžrané, nebo snad nějak vyhnily??? Nevím, co s tím mám dělat a jsem z toho nešťastná. Nové cibule jsem už radši nevsadila, mám je před vysazením něčím namořit? Nebo jak se bránit záhadnému nepříteli? A kdo jím vlastně může být? Prosím poraďte. (Pro doplnění: půdu mám trošku jílovitou, těžkou, tak pod tulipány vždy podsypávám písek. Je také na tulipány možná moc kyselá, sem tam někde roste mech, tak se ji chystám posypat vápnem, snad to pomůže.)
Mockrát děkuji za všechny rady. S pozdravem Stanislava

host - 204.208 (?), 29.9.2007 23:39

Tulipány je vhodné v červnu vyjmout ze země, nechat zaschnout a uchovat na suchém větraném místě nejlépe na dřevěné lísce. Myslím si, že jste udělala chybu v tom, že jste je nechala v zemi. Pokud je vaše půda přemokřená - jílovitá, tak mohlo dojít k vyhnití cibulky. Nadbytek vláhy mimo vegetační období tulipánům škodí. Půdní reakce má být neutrální až slabě zásaditá. K pěstování tulipánů jsou nevhodné  půdy jílovité, těžké a zamokřené, což u Vás asi bude (podle výskytu mechu). Půdu bych zlehčila přidáním písku a před zimou lehce posypala mletým vápencem.  Zvolila bych následující postup: nové cibulky je vhodné před výsadbou  namořit fungicidním přípravkem. Cibulky by se neměly sázet na stejné místo, aby se zabránilo šíření nemocí tulipánů. Zasadila bych je tedy na úplně jiné místo, asi 10 cm hluboko. Na jaře je dobré přihnojit je kombinovaným hnojivem.  Hodně  úspěchů a krásné tulipánky! Daniela.

Stanislava - (4) - 26.141 (?), 30.9.2007 19:37
Mnohokrát Vám děkuji za rady. Budu se jimi řídit a snad už mým tulipánkům bude na zahradě dobře :-) Loňské tulipány jsem po létě v zemi nechala podle rozšířeného názoru, že mohou zůstat na jednom místě tak 2-3 roky. Ještě jednou děkuji za rady a přeji mnoho úspěchů se zahradou. Stanislava
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz