Výsadba cibulí z loňského jara

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?)
2.9.2010 20:23

Proč jste na jaře cibule tulupánů a hyacintů balila do novin   a uschovala v suchu, když mají být v té době vysazené v zemi, růst a kvést???  Kolik měsíců na té chodbě byly?

Ze země se tulipány a hyacinty vyndávají až začnou odumírat listy - koncem května až začátkem června.  Během těch 3-4 měsíců nemůžou zdravé cibule vyschnout ani při uloížení v teple. Jednu cibuli rozkrojte, pokud bude na řezu suchá, zhoubovatělá tak je můžete vyhodit, pokud by byla na řezu živá, vysaďte je již teď, i když klasicky se sadí až v říjnu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Pokorna24 - (2) - 10.23 (?), 2.9.2010 14:03, zobrazeno: 9842x

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu s výsadbou cibulí hyacintů a narcisů, které jsem si na jaře schovala, zabalila do novin a uložila do místnosti na chodbě panelového bytu s tím, že je v září vysadím. Cibule jsem nyní kontrolovala a jsou úplně vyschlé. Prosím o radu, co s nimi, zda se ještě vzpamatují a mám je zkusit vysadit nebo je vyhodit, protože jsou už nepoužitelné? Vím, že se mají skladovat v tmavé chladné místnosti, ale takovou příležitost bohužel nemám...

Děkuji za každou radu

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 2.9.2010 20:23

Proč jste na jaře cibule tulupánů a hyacintů balila do novin   a uschovala v suchu, když mají být v té době vysazené v zemi, růst a kvést???  Kolik měsíců na té chodbě byly?

Ze země se tulipány a hyacinty vyndávají až začnou odumírat listy - koncem května až začátkem června.  Během těch 3-4 měsíců nemůžou zdravé cibule vyschnout ani při uloížení v teple. Jednu cibuli rozkrojte, pokud bude na řezu suchá, zhoubovatělá tak je můžete vyhodit, pokud by byla na řezu živá, vysaďte je již teď, i když klasicky se sadí až v říjnu.

host - 10.23 (?), 2.9.2010 22:00

Zabalila jsem je až potom, co byly listy suché, ty jsem ustříhla a pak ještě počkala až se to zatáhne. Pak až jsem to zabalila do novin a dala do té chodby. Jsou tam jak píšete, tak nějak od začátku května...

Vím, že se musí nechat listy zaschnout, ale i tak ty cibulky nevypadají moc živě. Zkusím to podle Vaší rady rozříznout a uvidím. Díky za radu, jsem začátečník, něco vím, ale musím se ještě učit...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 3.9.2010 6:31

Mají být spíše v teple. Úplně vyschlé znamená co? Sázet by se měly v říjnu, když poklesne teplota půdy. Letos je to jedno, můžete třeba hned.

amazonka01 - (29) - 235.207 (?), 3.9.2010 6:52

Tomu moc nerozumím, píšete cibule z LOŇSKÉHO jara, pak by vyschnutí bylo pravděpodobné. Pokud by se jednalo o LETOS vyndané cibule, pak by vyschnout neměly, a to ani v teple.

Jinak, jak už tu někdo psal, tak cibule se vyndavají konec května (tedy ne začátek) až konec června (a nebo se taky vyndavat nemusí, vyslovenou potřebu mají jen některé tulipány).

A ano, zkuste cibulku rozříznout, nic jiného se, kromě rad pro příště, poradit nedá.

host - 10.23 (?), 5.9.2010 19:24

Napsala jsem to špatně, jedná se o cibule z tohoto jara, Na ohmat mi přišly vyschlé a několik vrstev cibule se také oddrolilo, ale zkusila jsem je rozříznout a uvnitř byly živé. Bohužel jsem se ale zalekla toho, jestli by takto úplně napůl rozříznuté cibulky mohly vůbec vyrůst, takže jsem je vyhodila. Možná to byla chyba..

Takže radíte do ničeho nezabalovat prostě když zaschnou listy, tak ostříhnout a nechat zatáhnout a pak je jen uložit někde v teple(já je mám uložené na chodbě(v zavřené místnosti, kde je v zimě tak 10-15°C, v létě možná víc).

Vím, že někdo cibulky nevyndavá, ale četla jsem, že pak degenerují a květy už nejsou tak krásné jako v prvním roce vysazení...

Chystám se je vysadit do menších truhlíků nebo jednotlivě do květináčů

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 3.9.2010 10:19

Dobrý den, já cibule nevyndavám. Choulostivější jsou jen tulipány, ale po té co je sázím do košíčků (beru to jako ochranu proti hryzcům),  tak mi vykvétají každý rok. Je pravda, že jich mám takové množství, že možné menší úbytky ani nepoznám (tím myslím jednotlivé kusy). Marcela

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz