Dobrý den,
již několik let si pěstuji Amarylis. Cibulku mám již dost velkou. Letos se mi ale na cibulce udělala plíseň. Plíseň jsem měla i na dalších cibulích Amarylisů, ale ty jsem usoudila, že už se mi zachránit nepodaří. Doufám, že tato by zachránit šla.
Cibulku jsem tedy vytáhla ze zeminy, aby byla v co největším suchu. Doufala jsem, že se plíseň znovu neobjeví, ale marně. V zahradnictví mi poradili, abych tu cibuli dala na 20 minut do lázně z hypermanganu. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Prý je to dezinfekce, která zničí všechny viry a choroby.
Přidávám zde fotky cibulky Amarylisu, která je napadená plísní. Plíseň se nejprv tvořila nahoře cibule (odtama, kde vyrůstají listy a stvol s květem). Dnes jsem si všimla, že i ze stran cibule jsou sem tam malinké houčky plísní ne větší jak 1cm. Cibulka sem tam začíná i z boku mírně růžovět.
Prosím o radu, zda s tímto máte někdo zkušenost, popřípadně jakou a zda se vám rostlinu podařilo zachránit?
Ráda bych, kdyby mi někdo poradil, zda půjde tento Amarylis zachránit a co proto mohu udělat?
Dále by mě zajímalo, jestli máte někdo zkušenost s tím hypermanganem? Popřípadně v jakém poměru (hypermangan : voda) mám udělat onu lázeň?
Moc děkuji za vaše reakce.
Ivana