Plíseň na cibulce Amarylisu (Hvězdníku)

Vladislav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 192.79 (?)
25.2.2014 21:42

Mám dobré zkušeností s hypermanganem. Já bych prováděl každodenní postřík tmavě růžovým roztokek. Pak je výborné použít postřík některým fungicidem. Zalévat mírně.      Vladislav

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

ivuska.nick - (19) - 37.74 (?), 22.2.2014 15:31, zobrazeno: 4582x

Dobrý den,

již několik let si pěstuji Amarylis. Cibulku mám již dost velkou. Letos se mi ale na cibulce udělala plíseň. Plíseň jsem měla i na dalších cibulích Amarylisů, ale ty jsem usoudila, že už se mi zachránit nepodaří. Doufám, že tato by zachránit šla.

Cibulku jsem tedy vytáhla ze zeminy, aby byla v co největším suchu. Doufala jsem, že se plíseň znovu neobjeví, ale marně. V zahradnictví mi poradili, abych tu cibuli dala na 20 minut do lázně z hypermanganu. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Prý je to dezinfekce, která zničí všechny viry a choroby.

Přidávám zde fotky cibulky Amarylisu, která je napadená plísní. Plíseň se nejprv tvořila nahoře cibule (odtama, kde vyrůstají listy a stvol s květem). Dnes jsem si všimla, že i ze stran cibule jsou sem tam malinké houčky plísní ne větší jak 1cm. Cibulka sem tam začíná i z boku mírně růžovět.

Prosím o radu, zda s tímto máte někdo zkušenost, popřípadně jakou a zda se vám rostlinu podařilo zachránit?
Ráda bych, kdyby mi někdo poradil, zda půjde tento Amarylis zachránit a co proto mohu udělat?
Dále by mě zajímalo, jestli máte někdo zkušenost s tím hypermanganem? Popřípadně v jakém poměru (hypermangan : voda) mám udělat onu lázeň?

Moc děkuji za vaše reakce.

Ivana

Plíseň na Amarylisu
Plíseň na Amarylisu
Plíseň na Amarylisu
Plíseň na Amarylisu
Plíseň na Amarylisu
Plíseň na Amarylisu

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 22.2.2014 17:18

To nic není, plesniví jen zbytky loňských listů. Zasypte to mletou skořicí a cibuli už zasaďte, co nevidět začne vyrůstat květní stvol. O správném zasazení a dalším pěstování hvězdníku, Hippeastrum  - amarylis je jiná kytka.

Vladislav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 192.79 (?), 25.2.2014 21:42

Mám dobré zkušeností s hypermanganem. Já bych prováděl každodenní postřík tmavě růžovým roztokek. Pak je výborné použít postřík některým fungicidem. Zalévat mírně.      Vladislav

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz