Člověk se učí celý život a sbírá zkušenosti. Já bych to nechal asi tak, jak to je. Je sucho, tak aby to nevysušilo slunko. Třeba někdo jiný poradí lépe.
Modřenec se má ostříhat, až zežloutnou listy, jestli jsem si to dobře našla. Listy zůstaly zelené celou zimu, tak jsem to radši nechala. Teď ale nevím, jestli bude kvést?
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 53.112 (?),2.4.2019 6:57
Člověk se učí celý život a sbírá zkušenosti. Já bych to nechal asi tak, jak to je. Je sucho, tak aby to nevysušilo slunko. Třeba někdo jiný poradí lépe.
Modřenec vyráží listy na podzim, ty přezimují, zjara mezi těmi listy vyrazí květné stvoly a vykvete. Po dokvetení začnou listy žloutnout a když zaschnou, klidně je shrábnete rukou (to bývá koncem jara). Na podzim zas vyrazí listy. Takže teď nic nestříhejte! Lída
Mám to stejně jako Adriana, modřence mám v kytkách, takže až modřence odkvetou, přikryjou je vyrašivší trvalky a ani jsem si doteď nevšimla, že jim mezitím listy zhnědnou a před zimou vyrostou jinéjak popisuje Lída Kytky čistím na jaře a to jsou modřence hezky zelené, takže by mne ani nenapadlo je stříhat
Ono to mate. jak byla teplá zima jsou letošní listy přerostlé a vypadají už unaveně. Jenže květní násada se začne objevovat až po opadu květů ze zlatice (forsythie). Pokud by jste nyní listy odstranila, zřejmě přitom ještě nepoškodíte založená poupata a rostlina vykvete. Bohužel ale ze zásobních látek a tudíž nové cibulky budou tak slabé, že napřesrok nepokvetou. Je teplo a tak to nepřehánějte s některými pracemi, které musí počkat...