kdy vyryt cibule narcisu a tulipanu

host - 41.96 (?)
7.5.2009 21:03

to iste sa stalo aj mne tento rok, ked som po 4 rokoch objavil co mame na zahrade (4ročnej dzungli)zasadene... na jesen som zasypal miesto kde boli tulipany este asi 20 cm zeminou a tuto jar len vysli listy a nikde kvety... to sa vsak zmeni o rok:) lebo ich mienim vykopat a presadit...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 238.69 (?), 19.4.2006 13:58, zobrazeno: 59676x
Dobry den, je mozne vyryt cibulky narcisu hned po odkvetu, nechat je zaschnout i s nati a pak zasadit na podzim? Vzejdou mi? Dekuji

Luciena - (39), 20.4.2006 8:47
Cibulky tulipánů a narcisů je důležité ponechat v půdě až do té doby, dokud samy "nezatáhnou", to znamená dokud listy samy nezežloutnou a neseschnou. Pak teprve cibule ukončuje  příjem živin ze země, což je nezbytné pro další kvetení. Pokud by byly cibulky vyjmuty dříve, rostlina by nestihla načerpat dostatek sil pro další sezónu a příštím rokem by už nevykvetla. Pro celý tento proces jsou důležité i listy, které přijímají sluneční světlo, proto se nesmí odstraňovat ani zkracovat (dokud neuschnou).

host - 95.21 (?), 20.4.2006 23:24
O narcisech platí , že mají jít ze země do země , tulipány je lepší nechat zatáhnout , potom vyrýt a nechat do podzimu a znova vysadit

Luciena - (39), 21.4.2006 8:29
Ještě bych zmínila, že narcisy není potřeba přesazovat každým rokem. Nechávají se na jednom místě bez problémů i několik let a rozsazují se až poté, co povolí v kvetení. Pak se můžou po zatažení opravdu přesadit hned na jiné místo, ale neuškodí jim ani výsadba až později na podzim. U tulipánů se doporučuje každoroční vyjmutí ze země a podzimní vysazení s tím, že vždy na novém stanovišti se jim bude dařit lépe.

host - 95.121 (?), 25.4.2006 22:16
Mám na zahrádce tulipány již 3 roky bez přesazování, či vyjímání cibulek na podzim z půdy. Nechávám je tak jsou přes zimu a každoročně v období dubna až května nezklamou a vyrostou. Rostou mi v okrasné zahradě, kde jsou přikryté mulčovací kůrou. Neříkám, že je to tak správné, ale jde to i bez přesazován.Nejsem si jist zda je to možné u všech druhů tulipánů. Nejsem tulipánolog a má paní,která má ráda květiny bez údržby není tulipánoložka:-)))

krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56), 3.4.2007 18:04
Tak, to je pěkné. A co mám prosím dělat, když mi tulipány pustí tak jeden obrovský list a jeden malý a následně bez kvetení zaschnou.....už třetím rokem. Přitom je přesazuji a cibule jsou celkem velké? dávám do země tak dvojnásobek až trojnásobek velikosti cibule..PORADÍTE?

Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83), 6.4.2007 20:13
Cibule narcisů se ponechávají na místě až do doby kdy přestávají kvést a hodně zhoustnou a při přesazování je lepší ze země do země a u tulipánů je to,že když se jedná o tulipány botanické to jsou tulipány,které rostou nízko nad zemí nebo mají pruhované listy a trochu odlišné květy a rostou a kvetou mezi prvními,tak ty se mohou ponechat na místě i několik let a ostatní podle podmínek tak dva roky.Ohledně dotazu na tulipány a listy tak si myslím,že se nemusí vůbec jednat o tulipán a nebo je sázíte moc hluboko.

host - 238.108 (?), 6.4.2007 22:21
Taky si myslím, že je sázíte moc hluboko.

host - 41.96 (?), 7.5.2009 21:03

to iste sa stalo aj mne tento rok, ked som po 4 rokoch objavil co mame na zahrade (4ročnej dzungli)zasadene... na jesen som zasypal miesto kde boli tulipany este asi 20 cm zeminou a tuto jar len vysli listy a nikde kvety... to sa vsak zmeni o rok:) lebo ich mienim vykopat a presadit...

host - 66.148 (?), 17.8.2007 15:55

Odpověď pro p. Petra Rybízka - dotaz 3.4.07. Stalo se mi to také, a hluboko je zasazené nemám, protože to nějak prostě nejde. Jsou ve veliké betonové, nevím teda je-li to beton, je to hrozně těžké, míse, která zas není tal hluboká. Tak nevím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz