Cibulnaté květiny do truhlíků - jak?
|
|
 |
 |
host - 59.190 (?) 5.11.2007 12:43
Tak jsem z té diskuse trochu na rozpacích, že se neozval skutečný zahradník, jelikož já jsem předloni (to byla tuhá zima) nasázela tulipány do koryt a truhlíků, část jsem schovala do stodoly. K mému údivu ty, co nebyly schované, vykvetly, ty ze stodoly, kde nic tu nic. A bylo mi sděleno místním zahrádkářem, že tulipány mají přejít mrazem, pak lépe kvetou. Loni jsem je
měla v pevných truhlících venku a kvetly krásně. Nepředpokládám, že by v těch truhlících vydržely nějaké dvacetiastupňové mrazy, ale běžné mrazy by jim vadit neměly.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mausi - (8) - 74.84 (?), 7.10.2007 18:06, zobrazeno: 25734x
Dobrý den, protože do zimy již nestihneme připravit zahradu na vysázení kytiček, jsem nucena nakoupené tulipány, narcisy a modřence zasázet do truhlíků a květináčů. Pochopila jsem z dřívějších příspěvků, že na dno dám drenáž, dále zeminu a vysazuji cibule podle velikosti - větší hlouběji, menší skoro na vrch. Mohu dát květináče na krytý balkon, který je na západní straně a čekat do jara, kdy při objevení prvních lístků začnu nádoby zalévat? Po zasazení cibulek mám také nádoby zalít a dále již nezalévám nebo musím průběžně zalévat do doby než začne mrznout? Na jaře mám kytičky přihnojit? A čím? Předem děkuji za vaše rady. Zatím zahradnice - teoretik :-)))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 8.10.2007 11:36
Chtělo by, abyste osázený truhlík cibulovinami ochránila na zimu před promrznutím, např. zapustit ho do bedny s pískem, nebo ho zapustit na zahradě do země.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.54 (?), 8.10.2007 11:42
Jsem laik a netroufám si zcela fundovaně poskytovat rady. Ale doporučuji raději všechny připravené cibuloviny zasadit do země v zahradě, i kdyby to měl být provizorní záhon někde v koutě, kam na jaře bude svítit sluníčko. S truhlíky bych měla trochu obavy. Kam ten truhlík s cibulemi chcete přes zimu uložit? Na balkoně nebo verandě by mohly promrznout, protože truhlík či květináč zdaleka neposkytuje ochranu proti mrazu. Já bych měla trochu strach. Raději bych okamžitě vystartovala do zahrady a vyrobila provizorní záhon. Příští rok na podzim bych pak cibuloviny zasadila na definitivní místo podle svých představ. U cibulovin se po odkvětu musí pěstovat listy, potom nechat cibuli zatáhnout a potom buď vykopat a zasadit na podzim, nebo nechat na místě. Cibulky v truhlících Vám jistě vyrostou a vykvetou (pokud nebude krutá zima a nezmrznou), ale další pěstování bude záležet na Vaší pěči. Na hnojení se prodává tekuté hnojivo "Cibule" - já jím hnojím amarylisy přes léto na balkoně. Lze také hnojit hnojivy na balkonové kvetoucí rostliny. Jakmile listy začnou vadnout (asi tak od června), přestane se s hnojením, postupně ani nezalévat a nechat všechny cibule zaschnout. Na podzim by se daly dát na upravený záhon do zahrady. Moc Vám držím palce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.82 (?), 8.10.2007 13:13
Dát cibuloviny do nechráněného truhlíku a nechat na balkoně nedopuručuji. Sám jsem to zkoušel s tulipány a vymrzly. Když tak truhlík na zimu zapustit na zahradě do zeminy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mausi - (8) - 153.222 (?), 9.10.2007 9:34
Děkuji za všechny rady. Kytičky chci vysadit na chalupě, která není k celoročnímu užívání. Většinou zde trávíme dobu dokud nám zima dovolí. Mohla bych dát truhlíky do chalupy, kde se přes zimu netopí. Bylo by to řešení? Nemyslela jsem přímo na balkon. Máme balkon chráněný - jedná se spíše o krytou terasu. Ještě stále jedna otázka - jak přes zimu zalévat? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 9.10.2007 9:42
Přílišné mokro cibulovinám nesvědčí, pokud je vlhká zima, často prší (i na podzim) mohou některé cibulky uhnít, raději sušší zem, když dorazíte přes zimu jedenkrát do měsíce na chalupu, tak trochu cvrknout vody do podmisky truhlíku, jen aby truhlík totálně nevyschnul.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.219 (?), 9.10.2007 10:59
Vloni na podzim jsem dala do velké keramického květinače jarní cibuloviny. Krokusy, tulipány a narcisky. Květináč jsem obalila bublinkamy, myslím těmy, co se používají jako obaly, nebo vycpávky do balíků, prostě, praskací igelitové bublinky. Na povrch jsem dala chvojí a čekala na jaro. A paráda, nic nezmrzlo. Jen se mi nedaří vypěstovat řepčíky kostkaté. Již 3x jsem koupila nové cibulky a 3 jaro zase nic. Zkoušela jsem je dát do záhonu, do květináčků a do záhonu, dokvětníku na balkon a zase nic. Poraďte prosím. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 9.10.2007 11:37
Vloni byla velmi teplá zima, takže cibulky nevymrzly, neboť prakticky nemrzlo.
K řebčíku kostkovanému:
Roste na slunci i v polostínu, kde je mírně kyselá, vhká půda bohatá na humus. Sucho snáší rostlina poměrně špatně. Množí se snadno postranními cibulkami nebo semenem. 1 až 3 cm cibulky s bělavou slupkou vysadíme koncem srpna až začátkem září do průměrné hloubky 10 cm. Řebčík můžeme na stanovišti ponechat i několik let. Používáme ho k výsadbě do skalky, k jezírkům nebo potůčku
Kromě základní purpurové barvy existuje několik pěkných kultivarů - např. ´Aphrodite´ s čistě bílými květy a zelenou kresbou na vnější i vnitřní straně, Charon´ patří k nejtmavším kultivarům, u něhož šachovnicová kresba skoro zaniká nebo kultivar ´ Pomona´, který má bílé květy s tmavou purpurovou kresbou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.190 (?), 5.11.2007 12:43
Tak jsem z té diskuse trochu na rozpacích, že se neozval skutečný zahradník, jelikož já jsem předloni (to byla tuhá zima) nasázela tulipány do koryt a truhlíků, část jsem schovala do stodoly. K mému údivu ty, co nebyly schované, vykvetly, ty ze stodoly, kde nic tu nic. A bylo mi sděleno místním zahrádkářem, že tulipány mají přejít mrazem, pak lépe kvetou. Loni jsem je
měla v pevných truhlících venku a kvetly krásně. Nepředpokládám, že by v těch truhlících vydržely nějaké dvacetiastupňové mrazy, ale běžné mrazy by jim vadit neměly.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.18 (?), 9.4.2012 11:39
Krásný dobrý den přeji, já dávám tulipány každým rokem do velkých truhlíků. Nechávám je na kryté terase, kde mrzne a zatím mi vždy vykvetly. Cibulky zalévám po zasazení a potom začínám v únoru znovu zalévat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|