Jen dodám přesněji, z jakých děl jsem čerpal.
Nejedná se o nějaká obstarožní anebo pochybná díla, ale o seriózní publikace. Původně jsem upřesnění těchto děl nepovažoval za potřebné vzhledem k tomu, že se nejedná o stará díla (a tomu, kdo se tím zabývá snad známá); navíc je nemám nyní s sebou u počítače, tak nenapíšu přesnou vědeckou citaci - identifikaci knih.
KVĚTENA: asi Dostál a kol., vydání koncem 80. let (dvoudílná - cca 1500 stran; zelený obal knih): asi poslední botanické dílo plně zahrnující Česko i Slovensko. Později začala vycházet jerště podrobnější a aktuálnější KVĚTENA ČR, což je nejméně 7-svazkové dílo opět asi po 700-1000 stranách. Toto veledílo však nevlastním.
ZAHRADNICKÝ SLOVNÍK NAUČNÝ: obsáhlé pětisvazkové dílo širokého kolektivu autorů; první díl (ve kterém je i zmíněný Crocus sativus) vyšel někdy kolem r. 1993, poslední okolo 2002? (vlastnil jsem pouze 2 svazky, chybějící 3 svazky jsem získal díky inzerátu na tomto fóru - ještě jednou mnohokrát děkuji). Ve slovníku bylo opravdu použito to pěkné slovo "obsolentní", u něhož jsem se pozastavil.
Lído, děkuji za najití informací, kde se šafrán pěstoval.
A naprosto Vás chápu, p. Jančo, že dokud neuvidíte, budete mít své pochybnosti, ale bohužel je v citaci uvedeno "donedávna", takže nyní ho tam již asi nikdo nenajde.
Toť k problému asi vše. Josef.