no, tak jak vidím, tak stejné zkušenosti se zakoupenými cibulemi mám i já. červená spála je na hvězdníky (hippeastrum) mor. ještě se mi nepodařilo zachránit cibuli, která byla zasažena. naopak, přišel jsem díky zavlečené červené spále o velkou část svých krasavců. jen přidám své zkušenosti s pěstováním.
osobně znám tři různé způsoby zimování:
1) zimování bez zeminy a květináčů (můj). cibule koncem srpna přestanu zalívat. počkám, až uvadne většina listů, pak je vyklopím z květináče a zabalím do novin. "zimují" v panelákovém špajzu v papírové tašce. kolem Vánoc je začínám pravidelně kontrolovat, zda neraší. Rašící cibule zasadím do nové zeminy (důležité je to, že horní 1/3 - 1/2 cibule musí zůstat nad substrátem!) do květináče o průměru max 2 cm větším, než je průměr cibule. (větší květináč paradoxně neznamená větší růst cibule.) cibule postavím na východní okno (jiné nemám) a pomalu začínám zalívat. jakmile začne stvol růst, zalívám vydatněji. po odkvětu (ze stvolu napřed ostříhám jen odkvetlé květy, celý stvol až když sám zvadne), když začnou růst listy začínám přihnojovat. jsou to docela hladové kytky. ale už jsem jich pár taky přehnojil a přišel o ně, takže méně je někdy více. Letos mi dva kvetly hned v lednu, třetí v únoru. (viz. foto)
2) zimování s květináčem (můj strejda). postup de facto stejný, jen je dává do špajzu i s květináčem (což zabírá víc místa) a když cibule raší, tak pouze mění horní část zeminy. kvetou každoročně a některé i dvěmi stvoly.
3) nezimování vůbec (babička). Babička na ně prostě prdí a má je na okně pořád. Listy nezatahují vůbec, jen prostě občas některý odumře a naroste další. Kvetou každoročně a de facto vždy dvěmi stvoly. Musím konstatovat, že babička z nich už má trifidy, protože listy jejích hvězdníků dosahují klidně i více než metr.
... a pak se v tom vyznejte :))) Marek