Amarylis
|
|
|
|
alkuska - Bronzový Zahrádkář (72) - 131.15 (?) 19.10.2010 10:19
Tak se pochlubim co jsem provedla ja.
Mela jsem vsechny pokojove kytky a trvalky na letneni v lodzii a pustily se mi do nich svilusky. Behem jednoho tydne co jsem byla na dovolene se masivne rozmnozily a rozlezly uplne vsude. Strikala jsem Omite + Nissorun, ponekud jsem je zdecimovala ale nepodarilo se mi jich zbavit uplne. Po zkusenosti z lonska kdy se mi dostaly domu s letnenymi kvetinami msice, a po dvouletem marnem boji se smutnicemi a kdyz jsem na kvetinach jeste nasla molice, mi dosla trpelivost a rozhodla se pro radikalni kuru. Nemam uz chut vrazet penize do postriku a hojiv, spoustu prace a casu stravit osetrovanim napadenych rostlina a bez vysledku! Vubec netusim odkud se ty mrchy porad u me berou, bydlim v osmem patre a sousedi kvetiny nemaji. Prileti to vzduchem? V te vysce???
No, rozmichala jsem v kybli postrik na svilusky, pridala mospilan. Vsechny kvetiny z balkonu jsem razantne ostrihala a postupne je v tomto jedovatem koktejlu vymachala. Vcetne korenu, proste celou rostlinu. Presazovala jsem do cerstve propecene zeminy a prolela opet roztokem. Nedelala jsem to rada, ale nemuzu si dovolit si nechat rozmnozit nejake bestie v teplem panelakovem byte, uz bych se jich nezbavila. Kvetiny jsem prozatim umistila v nejchladnejsim pokoji a nezalevam (kvuli smutnicim), ale samozrejme je denne kontroluji. Bud to preziji nebo ne, uz to nebudu zkouset mirnymi metodami.
Nejvetsi problem jsem mela s amarylkami. Nikdy jsem je uplne nezimovala, jak pise jedna pani nade mnou, nikdy se uplne nezatahly a celou zimu mely zelene listy. Srdce mi krvacelo ale ustrihla jsem jim listy u cibule (pri blizsim ohledani byly napadene sviluskami), cibule jsem vyjmula z kvetinacu, oloupala suche a odhnivajici zbytky slupek, vymachala v roztoku a ted se susi v nevytapenem pokoji. Denne je kontroluju a mam v planu je nechat mimo kvetinac aspon mesic a hlidat. Jedine kterym jsem neustrihla listy byly mlade amarylky o prumeru cibule asi 3 cm, ty jsem namocila cele a nechala v kvetinacku, ale asi jsem je tim dost poranila, listy jim zloutnou. Doufam ze to vsechny preziji, cibule jsou zdrave a budu si je hlidat, pokud se mi bude zdat ze chradnou uplne, zasadim je.
Nejsem nijak hrda na takovy chemicky utok, ale nevedela jsem si uz rady. Nechapu kde se u me porad takove potvory berou. Mamka bydli v rodinnem dome, kvitka proste da ven na zahradu a na podzim schova, nikdy nic takoveho nemela. Ja neustale. Myslela bych ze to bude presne naopak.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.146 (?), 10.8.2010 16:28
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.146 (?), 12.8.2010 9:47
Jojo jsme na stejné lodi je nádherná R
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.218 (?), 2.12.2010 10:58
Mám stejné zkušenosti, amarilysy nezimuji a kvetou mi i v zimě. Zrovna včera mi vykvetl bílý amarylis. A to některé mám staré i přes 10 let. Osobně považuji nucené zimování za zbytečné. Pokud jsou v místnosti, kte je celý rok pokojová teplota není důvod je zazimovat..
Libor
|
|
|
|
|
|
|
Sceptre - (1) - 135.39 (?), 26.9.2015 21:14
Dobrý den,
koupila jsem si malou (mladou) cibulku, asi má letos druhý rok, ještě nikdy nekvetla. Paní, co mi ji prodala ji vypěstovala sama z vlastních.
Nevím si rady se zazimováním, bydlím v paneláku a nemám žádné místo, kde by bylo chladno, snad jen ledničku, jak v takovém případě postupovat?
Další věc je, že jsem od září přestala zalévat a pořád čekám na usychání listů, ale nějak se k tomu nemá, naopak vyrašil nový list. Také se mi nechce kytičku trápit. Mám se vrátit k normálnímu zalévání jako přes léto? Četla jsem, že mladé amarylky se nemají nechávat zimovat...
Děkuji za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alkuska - Bronzový Zahrádkář (72) - 131.15 (?), 19.10.2010 10:19
Tak se pochlubim co jsem provedla ja.
Mela jsem vsechny pokojove kytky a trvalky na letneni v lodzii a pustily se mi do nich svilusky. Behem jednoho tydne co jsem byla na dovolene se masivne rozmnozily a rozlezly uplne vsude. Strikala jsem Omite + Nissorun, ponekud jsem je zdecimovala ale nepodarilo se mi jich zbavit uplne. Po zkusenosti z lonska kdy se mi dostaly domu s letnenymi kvetinami msice, a po dvouletem marnem boji se smutnicemi a kdyz jsem na kvetinach jeste nasla molice, mi dosla trpelivost a rozhodla se pro radikalni kuru. Nemam uz chut vrazet penize do postriku a hojiv, spoustu prace a casu stravit osetrovanim napadenych rostlina a bez vysledku! Vubec netusim odkud se ty mrchy porad u me berou, bydlim v osmem patre a sousedi kvetiny nemaji. Prileti to vzduchem? V te vysce???
No, rozmichala jsem v kybli postrik na svilusky, pridala mospilan. Vsechny kvetiny z balkonu jsem razantne ostrihala a postupne je v tomto jedovatem koktejlu vymachala. Vcetne korenu, proste celou rostlinu. Presazovala jsem do cerstve propecene zeminy a prolela opet roztokem. Nedelala jsem to rada, ale nemuzu si dovolit si nechat rozmnozit nejake bestie v teplem panelakovem byte, uz bych se jich nezbavila. Kvetiny jsem prozatim umistila v nejchladnejsim pokoji a nezalevam (kvuli smutnicim), ale samozrejme je denne kontroluji. Bud to preziji nebo ne, uz to nebudu zkouset mirnymi metodami.
Nejvetsi problem jsem mela s amarylkami. Nikdy jsem je uplne nezimovala, jak pise jedna pani nade mnou, nikdy se uplne nezatahly a celou zimu mely zelene listy. Srdce mi krvacelo ale ustrihla jsem jim listy u cibule (pri blizsim ohledani byly napadene sviluskami), cibule jsem vyjmula z kvetinacu, oloupala suche a odhnivajici zbytky slupek, vymachala v roztoku a ted se susi v nevytapenem pokoji. Denne je kontroluju a mam v planu je nechat mimo kvetinac aspon mesic a hlidat. Jedine kterym jsem neustrihla listy byly mlade amarylky o prumeru cibule asi 3 cm, ty jsem namocila cele a nechala v kvetinacku, ale asi jsem je tim dost poranila, listy jim zloutnou. Doufam ze to vsechny preziji, cibule jsou zdrave a budu si je hlidat, pokud se mi bude zdat ze chradnou uplne, zasadim je.
Nejsem nijak hrda na takovy chemicky utok, ale nevedela jsem si uz rady. Nechapu kde se u me porad takove potvory berou. Mamka bydli v rodinnem dome, kvitka proste da ven na zahradu a na podzim schova, nikdy nic takoveho nemela. Ja neustale. Myslela bych ze to bude presne naopak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.182 (?), 19.10.2010 10:48
Dobrý den, já Vám taky řeknu svůj příběh o"nových parazitech". Přinesla jsem si darovanou nekvetoucí orchidejku a když mi ukázala první květenství, byla jsem nadšena barvou květů, protože takovou jsem ve své sbírce ještě neměla. Jenže radost netrvala dlouho. Zjistila jsem totiž na květech a listech puklici. Tu znám jen z oleandrů kde se vyskytují takže razantní krok byl, do popelnice. Puklice je pěkné svinstvo, rozleze se to na všechny kytky.
Jak píšete o chemickém postřiku s mospilanem, mám s ním dobrou zkušenost, protože taky bojuji s býlími potvorami na fuksiích, ibišcích a angličácích. Kamarádka je též "makropěstitelka kytek" a tak mi poradila octovou vodu na mšice a jiné. Prej si už taky nevěděla rady a zabralo to.
Myslím si, že ve vašem případě se škůdci dostaly do vysokých pater jen jedinou cestou, a to s novou kytkou ze zahradnictví, marketu nebo podarovanou. Mě teď taky čeká zazimování, takže budu všechno prohlížet pod lupou a hned zasáhnu než abych o vánocích zjistila těžkou pohromu mšic na všech trvalkách.
Přeji Vám a't nemáte na jaře velké ztráty.Rozinka
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 19.10.2010 13:25
Moje sestra vyčetla někde na netu prý je dobrý postřik na všechny potvory naředěný šampon na psy. Má s ním dobré zkušenosti. Já letos stříkala Omithe, podruhé Mospilan, potřetí (na radu citusáře) pár kapek oleje, jaru, lihu, šupinku hypermanganu a dolít do litru vodou. To by v tom byl čert, abych letos o vánocích zase lítala s postřikovačem po bytě (potom už by asi ten psí šampon na řadu přišel). Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|