Už jsme sklidili nepaličák
|
|
|
|
|
 |
 |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 1.7.2013 9:39, zobrazeno: 19472x
Jednak byl polehlý, jako cibule a jednak obvodové stružky normálně velké, ale vnitřní obrovské, takže ty obvodové se ztrácejí a z některých středových stroužků už jako kdyby vyrůstal nový pupen.
Navíc povleklé hnědou snad shnilou blankou, která se dá dobře odstranit, doufám, že to není nějaká virová choroba - byly mořené. Na řezu zdravé.
Takže to vidím na přesušení - za stálého dohledu a udělat z něj co nejdřív pastu, než to všechno ztrouchniví.
Paličák už narovnává palice, ale ještě tam může zůstat, doufám.
Co si o tom myslíte?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 2.7.2013 0:03
Česnek se sice dělí na paličáky a nepaličáky, ale obě tyto skupiny jsou zastoupeny množstvím odrůd a klonů. Sklizňová zralost jednotlivých odrůd se může lišit v dané lokalitě až o měsíc, dále se liší jednostlivé lokality dle klimatických podmínek. Pěstuji několik odrůd našeho šlechtitele a ještě asi dvě odrůdy místní, krajové, které si množím ještě po babičce.
Z nepaličáku mám Anton, ten již začíná polehávat, má se klidit, když polehne nať, asi již bude. Potom mám Matin, též nepaličák, ten je pěkně zelený a jistě ještě několik týdnů vydrží v zemi. Z paličáků budu mít brzy ke sklizní Bjetin. Ostatní ještě zdaleka ne. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.213 (?), 7.7.2013 14:43
Tak já jsem včera sklízel též nepaličák, odrůdu přesně nevím (pravděpodobně Vekan), ale rozhodně jedna z těch fialových, listy ještě polehlé nebyly, začaly však žloutnout, po vyrytí byla blánka již popraskaná a byly vidět uvnitř stroužky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 7.7.2013 18:15
Ovlivněn touhle diskuzí jsme mrkli do česneku už taky. Asi bych ho ještě 14 dní nechal v zemi, ale šlupky byly již popraskaný, tak z obav aby se v zemi nezačal rozpadat, šel všechen ven. Je pěknej, zajímavostí je letos délka kořínků. j.c.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.226 (?), 8.7.2013 8:28
Koukám, že ČR je opravdu malou zemí, protože když se nedaří mě, nedaří se ani ostatním a naopak. Minulý rok mi naopak česnek skoro všechen shnil, což jsem vůbec nepochopil. Tento rok mě překvapilo, že ačkoliv je všechno ostatní tak o měsíc opožděné (venkovní rajčata třeba) nebo zničené počasím (třešně), tak česnek se dodělal nejdřív, co já pamatuji. Dokonce jsem měl původně strach, že zmrzne (sázen na podzim), když v dubnu vystrkoval špičky a pak byly mrazy, ale rozdýchal to velmi dobře. Nechápu to.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.4 (?), 8.7.2013 21:13
Máme také dost pěkný, letos jsme sázeli poprvé. Dnes jsme ho vyndali ze země. Sázeli jsme na podzim stroužky a některý udělal pěkné paličky třeba se čtyřmi strožky a některý pouze jeden velký kulatý stroužek. Jak to? P.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|