Sklízíte už někdo pór?

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?)
10.6.2020 22:46

Díky za reakce. Není to poprvé, co končím u - na to bych potřebovala skleník. Možná časem i bude, škoda, že nikdo nechce přispět do mého zdejšího tématu Jak vypadá váš skleník snů crying

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 8.6.2020 11:40, zobrazeno: 3928x

V článku "Červen na zahradě" mě překvapila informace, že "v černvu sklízíme loňský pór". Loňský, zimní, jsem sklidila poslední v březnu a už nebyl moc hezký, nevím, v jakém stavu by se dožil dnešních dnů, možná by tak kvetl... A letošní je zatím maximálně jako špejle, ale sela jsem až v březnu. Projela jsem témata v ciblnaté zelenině, ale nic moc jsem nenašla. Opravdu už teď někdo sklízíte pór? A jak jste to dokázali? smiley

Elen

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 8.6.2020 13:17

teď už pórek nedělám, protože je k dostání celou zimní sezónu, ale před 30-40 lety se nedal sehnat a když jsem ho chtěl v zimě mít, musel jsem si ho vypěstovat. Z té doby si pamatuji, že v tuto roční dobu se sklízely a znovu sázely na trvalé stanoviště sazenice vypěstované ze semen. Nimravá práce, u každé rostlinky zastříhnout kořínky, sázet hluboko, atd. Když se pak ještě časem kalamitně rozmohla v 2. generaci vrtalka pórková (cibulová) a pórek se musel sklidit předčasně, protože zahníval, nechal jsem toho. Takže opravdu, v textu Martina Koubka, jak je uvedeno dole, asi zaúřadoval šotek. Walter

host - 133.224 (?), 9.6.2020 21:00

A výsev rajčat a paprik v červnu vás nezarazil? Tady v teplé oblasti můžu vysávet okurky do Antonína, ale jak by dopadly vyseté papriky?

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 10.6.2020 18:31

Výsev rajčat a paprik v červnu mě nezarazil, protože jsem tak daleko nedočetla. Zůstala jsem konsternována pouze u toho pórku laugh

No ale zrovna já jsem rajčata sela před týdnem. Zkouším, jestli to balkónovky stihnou tak, aby plodily v říjnu v garáži za oknem.

Waltře, děkuju za info. Každopádně zkusím pórek příští rok dřív. Možná by šlo předpěstovat zimní tak, aby se dal vysadit ven už začátkem března...?

Elen

host - 144.38 (?), 10.6.2020 18:51

Dobrý den. Toto je foto truhlíku s výsevem cibule Globo a dvou druhů zimního pórku. Je to z 15. března. Vysetý doma, mám ale jen okno na sever, takže vše velmi pomalé. Na stanoviště vysazené poměrně malé sazenice v květnu, ale dle mých zkušeností naroste tady parádně. Sázet dřív bych se bál, mohou přijít ještě dost silné mrazy. Stanislaw

host - 144.38 (?), 10.6.2020 18:58

Omluva, připojilo to jen jedno foto. Tady je ten truhlík. Stanislaw

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 10.6.2020 21:35

já budu cibuli z výsevu teprve přesazovat. Na snímku zatím ještě ve skleníku.Walter

host - 60.164 (?), 11.6.2020 8:06

Prosím o informaci: Kdy jste tu Globo vyséval a kdy počítáte se sklizní. Opravdu doroste do té velikoati jak se u ní uvádí? Když jsem byl před lety na Polním dnu ÚKZUZ v Chrlicích, tak vedoucí říkala, že vysévají Globo pro vypěstování sazenic na MDŽ, to je 8.března. Proto si to pamatuji. Díky.

Vladimír

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 10.6.2020 20:29

Elen.: urychlit růst sazeniček pórku můžete v pařníku nebo ve skleníku. ale jak píše p. Stanislaw, vysazovat sazenice v březnu asi nemá smysl, i ten pórek potřebuje teplo.Jinak spoustu rostlin je možné vysévat nebo sázet později. Kvůli mé zálibě pěstovat rané odrůdy květáku, kapusty a zelí, se mi uvolní záhony pro další zeleninu až koncem června, po raných bramborách ještě později. Takhle opožděně vysévám karotku, červenou řepu, keř. fazole, po bramborách v červenci z předpěstování krmnou řepu, pekingské zelí, kadeřávek, naťovou petržel. Rajčata dodatečně dělám jen ze zálistků, je to rychlejší, než ze semen, zrovna přemítám, kde všude je ještě zasadím. Zdraví Walter

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 10.6.2020 22:46

Díky za reakce. Není to poprvé, co končím u - na to bych potřebovala skleník. Možná časem i bude, škoda, že nikdo nechce přispět do mého zdejšího tématu Jak vypadá váš skleník snů crying

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz