Je to jedním ze způsobů jak dopěstovat česnek n některých okrajových oblastech jako jsou u nás nadmořské výšky nad 600 m nebo ve Skotsku a Irsku.
Hrůbkování u brambor se dělá z důvodu, že hlízy se tvoří pouze na kořenech odbočujících ze stonku nad hlízou. Hrůbkování u Mrkve a petržele s výsevem na vrchol hrůbku se dělá pro lehčí dobývání strojem.
Hrůbkování u česneku má význam pouze pokud je hladiny spodní vody příliš vysoko (ve Skotsku a Irsku zvodnělá rašelina) a hloubka ornice příliš malá. ˇčesnek by se neměl sázet do jaloviny pod ornicí a neměla by hladina spodní vody stoupat výše než 20 cm pod podpučí. V irsku hrůbky vypadaly tak, že to byl dvouřádek s cibulemi cca 10 cm nad úrovní brázdy a výška hrůbku nad cibulí byla cca 15-20 cm - zákonky tak vzdáleně připomínaly naše chřestovny.
Při hloubce ornice nad 20 cm a hladině podzemní vody více než 60 cm pod povrchem je hrůbkování jen práce navíc co ztěžuje pletí.