Nevzešel česnek
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?) 9.3.2025 10:24
No ten česnek je v jiném záhonu, ten je "vyvýšený" jen nepatrně. V podstatě je jeho povrch v úrovni půdy, ale z jižní strany je malinko vyvýšený kameny. Spíš jen vyrovnaný sklon. Ale i tam přes ty kameny mohl lépe promrznout. Možná proto česnek neleze. Bohužel nemám obrázek.
Ovšem to přikrytí toho vysokého VVZ, tedy jeho vysušení, je neúčinné, protože v něm byly plodiny až vlastně do prvních mrazů, takže v tom objemu půdy bylo stále vody habaděj. Rozměry jsou 4 x 1 x 0,7 m, tedy téměř 3 kubíky zeminy. To se na podzim vysušit nedá.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 13.57 (?), 8.3.2025 19:52
A to bude problém vyvýšených záhonů, že tam půda zmrzne na kost. A se zimním mrazem konstruktéři nepočítají, protože se otepluje. A stačí 14 dní mrazů a máte zásobu ledu na měsíc. S to ani ty mrazy nebyly nějak silné, nás, řečí bulváru, "svíraly mrazy" -13 stupňů. PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 8.3.2025 23:05
Přesně tak. Jen mne mrzí, že k tomu člověk musí dojít vlastní zkušeností. Tohle žádný odborník nikde neproklamuje. Ale zase ne tak moc mrzí. Ten můj VVZ je neobvykle vysoký, cca 70 cm půdy nad úrovní země. Manželky požadavek. Stěny jsou z poměrně silných krajinek, ale nerovnoměrných. Samodomo, zadáčo, jen moje práce a spojovací materiál. Rozmrznutí odhadem ještě tak na 3 neděle.
Ale už mám plán: pro brzký výsev ředkviček, salátu a jarní cibulky (30% délky) prostě ten kus ledu přikreju polystyrénem a na to nasypu 20 cm směsi. To těmhle plodinám bohatě stačí. Přikreju netkankou a uvidím, jak si povedou. Mají tu výhodu, že nevyžadují vyšší teploty půdy a nemají nijak hluboké kořeny. No a po sklizni zase ten polystyrén vyndám.
No a pro kupce či stavitele vyvýšených záhonů z toho plyne poučení: stěny tepelně izolovat. I když to zase může být trochu nevýhoda na začátku jara a na podzim.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 9.3.2025 8:55
No vidíte to. Takže je lepší ten sud z dešťovou vodou na zimu vylit, vodu z baráku zavrit a kohout venku nechat otevřeny. Není třeba nic zateplovat. Ani vyvýšený záhon. Na ten stačí hodit fólii, aby se tam nedostala voda. I za těchto podmínek se tam ten cesnek dá případně zalit ne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 9.3.2025 10:24
No ten česnek je v jiném záhonu, ten je "vyvýšený" jen nepatrně. V podstatě je jeho povrch v úrovni půdy, ale z jižní strany je malinko vyvýšený kameny. Spíš jen vyrovnaný sklon. Ale i tam přes ty kameny mohl lépe promrznout. Možná proto česnek neleze. Bohužel nemám obrázek.
Ovšem to přikrytí toho vysokého VVZ, tedy jeho vysušení, je neúčinné, protože v něm byly plodiny až vlastně do prvních mrazů, takže v tom objemu půdy bylo stále vody habaděj. Rozměry jsou 4 x 1 x 0,7 m, tedy téměř 3 kubíky zeminy. To se na podzim vysušit nedá.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 9.3.2025 13:00
Pane Milane po sezóně ten záhon zakryjte aby všechna voda a sníh šel mimo záhon a potom po zimě si řekneme jestli je to suché až se z toho praší nebo je tam zmrzlá kostka ledu. Pokud to není vodotěsna vana tak se tam ani žádná voda neudrží. Já to vidím ve skleníku.Posladni 3 dny jsem tam nanosit 200 l vody, jinak je to jako popel.Proste tam neprší.
Dnes jsem hnojil cesnek. Fotku dam z mobilu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.80 (?), 9.3.2025 13:12
Má pršet, tak jsem pohodil
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 9.3.2025 21:16
Celý víkend bylo přes den hezky teploučko, takže ledová velryba ve VVZ je celkem vyřešená. Prostě jsem ji rozmlátil, takže teď k ní může teplý vzduch i přímé slunce. No a předpověď počasí se totálně změnila, žádné noční mrazy už nemají přijít, takže do dvou dnů je po ní. Je docela zajímavé, že oproti mým předpokladům nevede až na dno. Jen právě uprostřed zůstala zemina zmrzlá. To by znamenalo, že promrzla spíš seshora.
Také jsem dnes začal rýt (úplně jinde) a cítil jsem, že tak v hloubce 20 - 25 cm je ještě zmrzlá vrstva. Ne nijak silná, dala se zrýt, ale ten odpor a "chroupání" tam byly. Tak hluboko promrzlou zem nepamatuji. Možná tohle je ten důvod, proč mi česnek stále neleze. Ještě pořád se nevzdávám naděje, že nakonec více-méně v pořádku vyroste. Záleží na tom, zda se dokázal ještě před zamrznutím půdy chytit.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 9.3.2025 21:41
PP, myslím si, že v tom hraje důležitější roli čas, než jak hluboko klesne teplota. Protože letos byly i denní teploty pod nulou po několik po sobě jdoucích dní. Přiznám se ovšem, že nevím přesně, jaké tam nahoře byly minimální noční teploty, ale víc než těch -13°C to téměř jistě nebylo. Ale takhle promrzlou zem přinejmenším za posledních 8 let, kdy se zahradě věnuju intenzivně, nepamatuju. Léta předtím jsem to ale neřešil.
Srandovní je, že to přežila mrkev, celer i ředkve, které zůstaly v zemi, a dokonce i to zelí pod dvojitou netkankou. U pórku a růžičkové kapusty to považuju za samozřejmost. Ale růžičková kapusta začala mít jinou, ne zrovna příjemnou, chuť až teď, když se oteplilo.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 10.3.2025 7:51
Nesouhlasím. Letos nebyla VŮBEC promrzlá zem. Pamatuji celkem nedávno roky, kdy bylo 20 cm na povrchu zmrzlých, a v minulosti mnohem víc - ne nadarmo je nezámrzná hloubka u nás definována na 80 cm. Nicméně letos nebyla země zmrzlá vůbec. Ostatně i letošní leden a únor byl jeden z nejteplejších v historii. Dokonce ani v nevytápěném zahradním domku mi letos (oproti minulým rokům) nemrzlo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |