Proto se v něm vrtám teď, aby si to před sázením ještě sedlo. Kdybyste viděl strukturu půdy, rozuměl byste mi. Navíc. Česnek sázíte do hloubky - a já letos chci zkusit zasadit ještě o chlup hlouběji. Takže rytím upravuju strukturu kolem stroužku a nad ním, kde nemají být hroudy. Kořeny stroužku budou mířit do pevné země.
Ale stejně to o prodlouženém víkendu ještě párkrát přeryju. Sázet plánuju až tak za měsíc.
Jo, to mě taky překvapilo - porýt, rozbít hroudy (třeba rotavátorem), uhrabat a nechat nějakou dobu sednout. Asi má Lysenko dost času na zbytečnou práci.
S tím vyčkáváním to nebyla špatná rada. Já jsem ho vysázel začátkem listopadu a bylo to brzy. Teplejší listopad způsobil poněkud předčasné rašení. Ale česnek to snad přežije.
Nakonec jsem zasadil o něco dřív, než jsem plánoval. Česnek se sází do hloubky přibližně 10 cm, takže určující by měly být teploty 10 /20 cm pod povrchem a ty se bohužel dokáží rychle měnit i během dne. Co pomáhá, je, když se půda už neohřívá odspodu, tedy na našich meteostanicích teplota z hloubky 50cm. Ta když klesne, tak už se vrchní vrstva nemá šanci moc ohřát (za aspoň trochu normálních podmínek).