Prokletá monilie
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 9.8.2019 21:20
Chápu různou citlivost jednotlivých odrůd. Mají jinak pevnou slupku, jinak sladkou a vodnatou dužinu, možná je i přítomnost fytoncidních látek v plodech (srovnejme, jak rychle plesniví maliny, jahody oproti borůvkám, brusinkám). Ale já to vídám u jedné a téže odrůdy na jednom stromě.
Monilie je houba, která vůbec nepotřebuje vlhko, dokonce si myslím, že v suchu se šíří rychleji. Takřka každoročně pozoruji, že když přijdou v době zrání švestek silnější deště, mnoho plodů na stromech popraská. Ty prasklé švestky překvapivě nehnijí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 9.8.2019 19:04, zobrazeno: 9183x
Co umí napáchat moniliová hniloba na zrajících plodech peckovin i jádrovin, víme všichni. Stačí jediný den a z mnepatrného poranění slupky sajícím hmyzem nebo dotykem s postiženým plodem je rázem zachvácená celá švestka, ryngle či mirabelka.Rychlost, s jakou se houba umí šířit je k neuvěření. Co mě ale zaráží, některé viditelně poškozené plody - od ptáků, vos, od pádu na zem nebo prasklé deštěm, nehnijí vůbec.Přitom dužina je obnažená několik dní a přitom nejeví známky rozkladu.
Příjít tak na to, jak monilii zatnout tipec...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 9.8.2019 21:20
Chápu různou citlivost jednotlivých odrůd. Mají jinak pevnou slupku, jinak sladkou a vodnatou dužinu, možná je i přítomnost fytoncidních látek v plodech (srovnejme, jak rychle plesniví maliny, jahody oproti borůvkám, brusinkám). Ale já to vídám u jedné a téže odrůdy na jednom stromě.
Monilie je houba, která vůbec nepotřebuje vlhko, dokonce si myslím, že v suchu se šíří rychleji. Takřka každoročně pozoruji, že když přijdou v době zrání švestek silnější deště, mnoho plodů na stromech popraská. Ty prasklé švestky překvapivě nehnijí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 16.8.2019 16:45
Ty prasklé švestky překvapivě nehnijí
Ano, kromě různé stavby slupky a buněčné stěny je tato odlišnost způsobena odlišnými a druhově specifickými fytoalexiny. Patří k nim např. i terpenoidy, alkaloidy, flavonoidy a mnoho dalších sekundárních metabolitů. Různé druhy ovoce produkují různé druhy těchto látek na základě různých podnětů. Fytoalexiny se produkují při styku s potenciálním škodlivým činitelem (bakterie, plíseň, houba, roztoč...). Jejich tvorba se někdy záměrně vyvolává stresem po postřiku chemickou látkou. Tato látka (řekněme např. měďnatá sůl) vyvolá stres a následnou tvorbu obranných látek. Ty se tvoří nejvíce ve slupce. Jeden známý stříká hrozny sodou, která nemusí sama působit fungicidně, ale vyvolá obrannou reakci plodů.
Co je nám to platné, když ten správný protimoniliový stres ještě neumíme řídit. Budeme muset vymyslet něco jako vakcínu s oslabenou monilií.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.93 (?), 16.8.2019 20:33
To je mi líto. Jsem rád, že nemám zrovna na očích svou Stanley, kterou jsem chemicky neošetřil (Horizon). Asi to bude podobné. Kdybych měl ještě energii na pokusy, třeba bych něco jiného než fungicidy zkusil vymyslet. Nějaké vakcinační Scifi. Co kdyby se rozmixovaly shnilé plody, kaše se ošetřila při správné teplotě tak, aby houba uhynula, ale mykotoxiny (aj.) zůstaly. Pak by se zředěnou kaší postříkaly nenapadené plody a vyvolaly by obrannou reakci plodů. Ošetřené plody by se už nenakazily (?).
Mimmo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 18.8.2019 8:50
Myslím, že nejvíce poškození nezralých plodů je způsobeno obaleči. Červivé (dříve zrající) plody přilákají i další hmyz, který hledá další měkký plod. Kněžice (aj.) si taky zobnou klidně i do deseti plodů, když nemají jiné zralejší plody. Šíření monilie se údajně daří nejlépe při denních teplotách 20-25ºC, pokud jsou velmi chladné noci. Spory vyklíčí v noci na orosených plodech. Plody, které nemají v sobě vhodné protilátky, jsou napadeny velmi rychle. Tvorba vlastních protilátek se může podle dostupné literatury vyvolat i stykem s metabolity monilie v (pro monilii) nevhodném počasí nebo chemickým stresem při postřiku. Vlastní protilátky fungují i v okamžiku, kdy je postřik dávno spláchnutý několika dešti.
Ještě takovou zajímavost. Všiml jsem si u padaných meruněk, že počínající pomalu se šířící hnilobu přednostně žerou mravenci, kteří plod často dočistí do (pro kvas) použitelné podoby.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|