Padlí a plíseň okurková - napadají plody?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
3.8.2014 18:51

Na okurkách jsem odstranil drtivou většinu napadených listů, nepomohlo to, a tak budu seřezávat veškeré výhony až někam půl metru od země, samozřejmě že musí pryč i všechny plody. Okurka obrazí, ale jedná se o hadovku ve foliáku, tam roste jako divá.

Na keříčkových cuketách jsem ošetřil proti padlí a všechny napadené listy odstranil, všechny plody sklidil před postřikem. Cuketě trvá dýl než naroste a OL postřiku je tři dny, teď jen záleží co bude rychlejší, zda choroby nebo plody. Já bych vsadil na choroby.

Bez chemického ošetření nevypěstujete skoro nic (letos obzvlášť), bio přípravky jsou účinné jen do doby než nastoupí choroby. Srovnávat doma ošetřenou zeleninu a ovoce s kupovanou nelze v žádném případě, to je značně zavádějící. Doma si ochranné lhůty snad dokáže každý pohlídat, a i ošetřovat lze s rozumem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 90.235 (?), 3.8.2014 18:13, zobrazeno: 10119x

Dobrý den. Letos jsem kvůli porodu poněkud zanedbala zahradu. Včera jsem zjistila, že cukety a patizon mají padlí - dnes jsem stříkla bioanem a okurky mají plíseň. Jde mi o to, jestli budou i plody závadné. Cukety a patizony v pohodě plodí, přemýšlím, jestli by stačilo odstranit napadené listy a nechat rostliny zabojovat. Snažím se o zeleninu bez chemie, stříkanou si můžu koupit. Ale nerada bych se zas cpala mykotoxiny. Okurky jsou na tom hůř, ty budu muset postříkat, nebo vyhodit.

Děkuji za rady.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.8.2014 18:51

Na okurkách jsem odstranil drtivou většinu napadených listů, nepomohlo to, a tak budu seřezávat veškeré výhony až někam půl metru od země, samozřejmě že musí pryč i všechny plody. Okurka obrazí, ale jedná se o hadovku ve foliáku, tam roste jako divá.

Na keříčkových cuketách jsem ošetřil proti padlí a všechny napadené listy odstranil, všechny plody sklidil před postřikem. Cuketě trvá dýl než naroste a OL postřiku je tři dny, teď jen záleží co bude rychlejší, zda choroby nebo plody. Já bych vsadil na choroby.

Bez chemického ošetření nevypěstujete skoro nic (letos obzvlášť), bio přípravky jsou účinné jen do doby než nastoupí choroby. Srovnávat doma ošetřenou zeleninu a ovoce s kupovanou nelze v žádném případě, to je značně zavádějící. Doma si ochranné lhůty snad dokáže každý pohlídat, a i ošetřovat lze s rozumem.

host - 90.235 (?), 3.8.2014 21:10

čím jste stříkal, zabralo to?

host - 51.103 (?), 3.8.2014 19:56

... stříkanou si můžu koupit... to se u nas rika velmi casto take, ale strikanou zeleninu mistni lide moc nekupuji, nebot jsou setrni, kdyz jim to znici choroby, nemaji nic, za zeleninu neutraceji. A nestrikaji rovnez z ekonomickych duvodu. Predevsim vlastni zelenina, byt strikana, je cerstva, coz u kupovane strikane je cerstvost vzdy problematicka. A zelenina, ktera neni cerstva, je o nicem.

Na cuketach mivam padli pravidelne (na patisonu nikoliv), strikam obvykle az kdyz se objevi (nestiham), pouzivam pripravek Topas (OL 3 dny). Rostliny bych bojovat nenechal, to bych je spis zrusil, cuketa a patison neni takova vzacnost.

Okurky to je jina kapitola - mam jen ve skleniku roubovane, sklenik vetram co nejvice, pouzivam k zalivce i postriku bio pripravek Polyversum. Na chemii proti plisni jeste letos ve skleniku nedoslo, na chemii proti sviluskam ano.  J.R.

host - 90.235 (?), 3.8.2014 21:11

Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty