Ostružiny - choroba?

host - 5.149 (?)
2.1.2012 22:22

Nejsem mykolog, ale to co máte na prutech ostružiny jsou spóry houby Kuehneola albida (rez ostružiníková), které se na jaře rozpráší a vyklíčí a na listech se objeví houba (rez). Myslím si, že žádný postřik v této době spórám neublíží. Jediná možná ochrana je podle mě mechanická, ale ta je velmi bolestivá.

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 8.7.2010 21:21

Na plodech to není, jen na prutech a listech, na plody to padá jako oranžový "prach" z listů.

brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 7.7.2010 22:07

Opsáno z Rukověti zahrádkáře.

Stále častěji se setkáváme se rzivostí. I když jejich původci mohou být tři různé houby, vžy je pro ně typická tvorba práškových ložisek žlutých a na podzim i tmavohnědých výtrusů. Tato ložiska mohou být na listech a někdy dokonce i na plodech. Z preventivních opatřeních je možné doporučit pouze včasné odstraňování napadených listů. Napadené výhony je třeba odstranit okamžitě po sklizni plodů. Postřik - Baycor 25 WP, Dithane DG Neotec nebo Dithane45 WP po vyrašení rostlin 3x co 10 dnů.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 9.7.2011 8:25

Blíží se doba zrání ostružin a rez začíná útočit. Znáte někdo přípravek s krátkou OL který by v této době na rez zabral? Ostružiník jsem ošetřil před měsícem proti rzi ale nyní se žádný z běžných prostředků (i výše uvedených) nedá již použít, pokud tedy chci plody jíst.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 2.1.2012 17:25

Je leden, venku jsou desítky nad nulou a na ostružiníku nastupuje rez. Patrně na to budu muset zítra vletět a postříkat, stejně jako broskvoně (nelíbí se mi to počasí ani trochu).

host - 152.34 (?), 2.1.2012 18:35

Já mám ostružiník Thornfree, na kterém je rez poslední čtyři roky každoročně. Projevuje se jako žluté kupky na stoncích a rubu listů. Objevuje se celkem nezávisle na průběhu počasi tom-kterém roce. Nezdá se mi ale, že by měla nějaký vliv na plody/plodnost nebo na celkový zdravotní stav rostlin. Úrodu mi dokáže zdecimovat pouze velký mráz nebo plíseň šedá. Vy jste nějaké škody zaznamenal/a? Ď. Zuzana

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 2.1.2012 20:51

Když se podíváte výše na mé fotky (7.7.2010 21:46) tak tam je i snímek rubu listu s plísní. Mám to také každoročně a předloni to dosáhlo obludných rozměrů, kdy plody byly posypány žlutým prachem, a na takové chuť nemám. Od loňska jsem rez začal stříkat a snad i díky suchému počasí nebyl tlak choroby tak velký, ovšem aby byla už v lednu, tak to je docela síla. Ostružiník rodí jako divý stále, jen potřebuje dobré počasí aby vyzrál.

host - 5.149 (?), 2.1.2012 22:22

Nejsem mykolog, ale to co máte na prutech ostružiny jsou spóry houby Kuehneola albida (rez ostružiníková), které se na jaře rozpráší a vyklíčí a na listech se objeví houba (rez). Myslím si, že žádný postřik v této době spórám neublíží. Jediná možná ochrana je podle mě mechanická, ale ta je velmi bolestivá.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.1.2012 0:01

Bolestivá v jakém smyslu?

host - 5.149 (?), 3.1.2012 0:41

Je nutno řezat a následně pálit.

Mr Big

host - 152.34 (?), 3.1.2012 12:33

Odplozené výhony samozřejmě řežeme a pálíme hned po sklizni. Ale bohužel teď je už rez zřetelná na výhonech, které mají letos plodit. Pokud je vyřežeme, asi nad rzí zvítězíme, ale zároveň nebudeme mít ostružiny.

Protože od nás na kilometry daleko nikdo tento typ ostružin nepěstuje (a divoké jí netrpí) a ostružiníky byly prvních 7 nebo 8 let bez rzi, myslím si, že spóry jsou přinášeny větrem nebo hmyzem z velkých vzdáleností. Pokud je to pravda, tak bude docházet k opakované každoroční infekci ze vzdálených zdrojů. Takže, jestli rez bude mít vliv na plodnost (u nás zatím nemá), bude to znamenat buď každoroční postřiky nebo změnu odrůdy. Zuzana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz