Nedostatek vápníku u rajčat

host - 132.254 (?)
27.7.2012 20:39

Tak jsem taky dneska postříkala rajčata odrůdy San Marzano Wuxalem Kalciem, jelikož se mi na nich objevil popisovaný nedostatek vápníku. Jiné odrůdy co pěstuji - stupické polní a start je v pořádku. Preventivně jsem postříkala i papriky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 155.12 (?), 14.7.2011 17:44, zobrazeno: 18791x

Příznaky:
Mírný nedostatek vápníku způsobuje slabé příznaky. V tom případě vypadá apikální část plodu jako kdyby byla mechanicky poškozena třením o nějaký předmět. Silný nedostatek způsobuje poškození buněk v apikální části plodu a vznik nekrózy. Někdy je nekróza patrná pouze uvnitř plodu. Nekrózy mohou být za vlhka pokryty černým povlakem. Náchylnější jsou plody, které mají protáhlý tvar. Více jsou také poškozovány intenzivněji rostoucí rostliny, protože dochází ke kompetici o vápník mezi listy a plody.
Ochrana:
Vápnění půdy není vždy řešením. Musí být zlepšeny podmínky pro příjem vápníku:
- pravidelná závlaha (vyhnout se nedostatku a nadbytku vody),
- pravidelné hnojení (vyhnout se nadbytku dusíku a dalších prvků),
- hnojení vápenatými hnojivy postřikem na list.

-----------------------------------------------------------------------

Tolik Plant Protection, letos se tato choroba projevuje na mnoha odrůdách v květináčích a dokonce i na plodech na záhoně. "Imunnní" jsou hlavně malá soudkovitá rajčátka. To že je to nejvíce na podlouhlých plodech mohu jen potvrdit, a letos to mám ve velké míře i na odrůdě Černý Maur. Počasí a teploty je podmínkám pro výskyt této anomálie přímo ideální. Jen bych přidal že rajčata velmi, velmi rychle vyrostla, nasadila na plody a živiny zůstaly v "zadní části pelotonu", tím chci říci že přísun živin je ale rostlina je nezpracuje. Ochrana a prevence Wuxal Kalcium.

.. je toho požehnaně, sklizeň za dva dny.
.. je toho požehnaně, sklizeň za dva dny.

host - 132.254 (?), 27.7.2012 20:39

Tak jsem taky dneska postříkala rajčata odrůdy San Marzano Wuxalem Kalciem, jelikož se mi na nich objevil popisovaný nedostatek vápníku. Jiné odrůdy co pěstuji - stupické polní a start je v pořádku. Preventivně jsem postříkala i papriky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika