Jahody - hniloba?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.118 (?), 30.4.2016 22:15
Třeba se mýlím, ale podle mne byly špatně zasazené. Ta, co je ještě v zemi má odhalený celý krček (nebo byla odkryta jen kvůli fotu?), zřejmě nebyly ani zjara zalévány a ta vytažená má všechny kořeny pohromadě místo toho, aby byly rozprostřené a mezi kořeny má ještě původní substrát. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 73.186 (?), 30.4.2016 23:03
Možná to tak vypadá na fotce, ale sázím samozřejmě v úrovni původního usazení. Trochu mohl substrát slehnout, nebo byl odhalen zálivkou či vytažen mrazem, ale není to nic zásadního, co by způsobilo takový stav. Byly sázeny s balem, připouštím, že ho neodstranuju, jen lehce naruším a sázím i s původním substrátem. Špatně?
Jahody, které jsem sázel z jiné sadby na jaře jsou krásné, podle mě je rozhodujícím problémem nějaký patogen?!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.118 (?), 30.4.2016 23:33
Tak to nevím, čím to je. Já mívám z Turnova u sadby nádherné kořeny, ale ne bal. Pokud ho ale narušíte, aby se kořeny rozvolnily, mělo by to být OK. Mě totiž na té fotce připadaly, že od výsadby kořeny nepoporostly a že drží pořád tak nějak moc pohromadě. Možná máte pravdu.
Zkuste rostlinu v krčku překrojit, jestli bude v centru červenohnědá. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.68 (?), 1.5.2016 9:39
O jakou se jedna odrudu? U kontejnerovanych jahod se korenovy bal nenarusuje, to se dela u kan. boruvek, vysazuji se i s balem a bez problemu. Vypada to, jako by trpely suchem (korenovy krcek je az prilis odhaleny). Pokud se slehla zemina, tak treba s tim neco delat a necekat, ze se to samo opravi. Kdyz tak dejte dalsi foto.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 233.232 (?), 1.5.2016 20:23
Nevim, co jste chtěl delat s Talentem, ten je snad proti padli (listova choroba). Proti korenovym chorobam zadny postrik není, jedine namaceni před výsadbou nebo pasova zálivka po vysadbe.
Elsanta je velmi citliva na korenove choroby. V odrůdách nutno mit poradek a vedet, která je která. Vysadba mi prijde chaoticka, mozna sazite i jahody po jahodách, coz je zasadni chyba.
Na podzim po vysadbe se doporucuje rostliny "prislapnout", aby je mraz nepovytahl. Zejména na textilii, tam není poradne videt, jak jsou rostliny vysazeny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 73.186 (?), 1.5.2016 20:53
Nevím, jestli jste četl i můj první příspěvek - jahody jsou založeny na NOVÉM místě (předtím česnek a před ním tráva). Co podle vás znamená chaotická? Tedy Elsanta je choulostivá... takže se jí vyhnout? a jak to dělají velkopěstitelé, kteří ji pěstují? Choroba se od někud vzala... tedy sadba asi nebyla zdravá?! Jaksi pořád nevím, co jsem udělal špatně a čím jsem současnému stavu měl zabránit. Možná chyba v přihnojení kompostem?
Jaksi (jako nejahodář) jsem předpokládal, že čistý nový záhon přihnojený kompostem a certifikovaná sadba jsou dostatečnou zárukou úspěchu. Zřejmě je třeba něco dalšího a to je...?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 7.13 (?), 1.5.2016 21:39
Loni jsem si byla ve Vodňanech natrhat zralé jahody.
Porosty měli velmi zničené roztočíkem. Byly jako by spálené. Roztočík se přenáší jednoduše mezi porosty - pohyb lidí, mechanizace, košíků...
Záleží odkud ve Vodňanech berou sadbu. Pokud z jejich polí, bála bych se.
Chtělo by to jahodník pořádně prohlédnout, zda to není roztočík. Byla i teplá zima, mohl se množit i přes zimu (neznám podmínky pro množení). Ale nemusí to tak být. Měla jsem ho i doma a porosty vypadaly jinak. Měly zakrnělé prostřední listy.
Zuzka
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|