Choroba plodů jahod

host - 25.2 (?)
2.2.2012 20:11

Pokud se jedna o čerstvě nakoupenou sadbu jahod, a je předpoklad, že sadba byla sazena do nezamořene pudy, dopručuji preventivně po měsici sestřihnout po sklizni olistěni na cca dva cm nad srdičkem, a preventivně střiknout sirnym prostředkem, to same zopakovat znovu na jaře při rašeni.V době nasazovani plodu, snižit počet olistěni na rostlině na polovic aby se zabranilo zadržovani vlhka. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 159.145 (?), 31.5.2009 10:56, zobrazeno: 15718x
Dobrý den,.prosím o radu v souvislosti s výskytem pro mne neznámé choroby u plodů jahod.Listy jahodníků jsou naprosto zdravé a prosperující.Rostliny jsou sázené na podzim na nové stanoviště.Zapalující se plody jsou potaženy rezavou až hnědou vrstvou, která je poměrně tvrdá a hned nemokvá jako plíseň šedáVyskytuje se u asi dvou třetin keříčků.Nevím, zda postupuje.Prosím poraďte...

host - 55.26 (?), 31.5.2009 17:32

Zadala jsem si do vyhledávače na seznamu choroby jahodníku. Vyplivlo to mnoho odkazů Zkusila jsem jeden. Pravděpodobně se bude jednat o houbovou chorobu ČERNÁNÍ PLODU JAHODNÍKU. Píšou, že při této chorobě hnědnou plody a svinují se a červenají listy. Dělají vám to ty jahody taky? Doporučují Aliette 80 WP.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 2.6.2009 22:11

Aliete? A už nebudete jahody jíst.

host - 159.145 (?), 3.6.2009 20:44
Děkuji za reakci na můj dotaz.Listy jahodníků jsou úplně zdravé.Rozhodli jsme se nakoupit v srpnu nové sazenice v renomovaném zahradnictví.Ta naše sadba již může být zdegenerovaná. Poradíte dobrou a odolnou sadbu vhodnou do středních poloh? Na oplátku se podělím o zkušenost s množením jahodníku z odnoží. Odnože nechávám u matečních rostlin a ještě před samovolným zakořeněním do volné hlíny je vsadím do plastových květináčků.Mohou dobře posloužit i obaly od kulaté velké RAMYatd.Do nich ale musíte udělat dole dírky.Je nutno zalévat.Když jsou prokořeněné pak sázet.Nejste závislí na počasí a předplodiněJe možno sázeti dost pozdě jahodníky jsou silné a hodně rodí již v prvním roce Pracnější ale vyplatí se Velikost sazenic z volné hlíny a z kelímků je nesrovnatelná.Používal děda.Zkuste nebudete litovat.

host - 55.26 (?), 3.6.2009 21:38

Díky za radu, ale o odrůdách nic moc nevím. Znovu poradím hledat na internetu, je tam informací opravdu hodně. A k té poznámce - Pavle, ale vždyť oni ty jahody nejedí stejně... Spíš by to mohla být prevence pro příští rok??

host - 176.18 (?), 3.6.2009 23:31

Na odrůdy se podívejte na Sempra Turnov, tak nádherné sazenice, jako mi poslali, jsem v životě neviděla. Jinak osobně preferuji Karmen, jsou krásně aromatické.           Lída

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 8.6.2009 21:03

Píšete, že už po několikáté množíte svoji sadbu. Způsob je pracný, ale dobrý. Mí přátelé zase sazenice oddělují před kořeněním, do čtverečku polystyrenu udělají dírku a tam zapustí sazenici. Jako lodičku ji pak nechají plavat na jezírku, nebo jiné nádobě s vodou a ona tam zakoření. Jako zábava to může být zajímavé.  My pěstujeme doma větší množství jahod (i v odrůdách). Taky přesazujeme svoje odnože, ale tak jednou, max. 2x. Vzhledem k udržení dobrého zdravotního stavu porostu se vyplatí čas od času nakoupit novou certifikovanou sadbu. V letošním roce nám ukazuje úžasnou úrodu odrůda Elkat. Má silnější vzrůst a máme ji třetí rok. Zatím není zralá. Skladbu odrůd máme takovou, abychom sklízeli od zač. června do pol. července. Začíná odrůda Kama, Induka, trochu Karmen, Darselect, Majoral a Pandora. Nedařila se mi odrůda Honeyoe. Nekupujte sadbu na inzerát. Já jezdím do Sempry - Mažice. Ještě je třeba takydát pozor na střídání pozemku a některé odrůdy vyžadují máčení sazenic před výsadbou protože bývají citlivé na choroby kořenů.

host - 170.26 (?), 6.11.2011 20:39

Měl jsem odrůdu Honeyoe z Turnova, taky se mi nedařila. 

Ty odrůdy Darselect, Pandora a Majoral máte z Mažic? 

host - 25.2 (?), 2.2.2012 20:11

Pokud se jedna o čerstvě nakoupenou sadbu jahod, a je předpoklad, že sadba byla sazena do nezamořene pudy, dopručuji preventivně po měsici sestřihnout po sklizni olistěni na cca dva cm nad srdičkem, a preventivně střiknout sirnym prostředkem, to same zopakovat znovu na jaře při rašeni.V době nasazovani plodu, snižit počet olistěni na rostlině na polovic aby se zabranilo zadržovani vlhka. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz