Choroba ovocného stromu?

Emen - (14) - 176.253 (?)
16.7.2013 8:14

Zahrada nebyla udržována desítky let, teď se tam plahočíme třetím rokem. Chápu, že tři nebo pět let je v životě zahrady skoro nic. To už jsem za ty tři roky pochopila a beru na vědomí, že to je celoživotní úvazek a péče, která snad jednou bude aspoň trochu odměměna. Jen jako začátečník nevím, co je u čeho normální a co už je projev nějakýho problému, který bych nerada zanedbala. ;-) Snad tě tu za mé dotazy nikdo neukamenuje. 

Stromky letos nic, z malých bobulovin zasazených také loni docela vyšel Angrešt a černý rybíz. Bílý rybíz v podstatě krom tří bobulek nic, červený skoro taky nic... Josta taky pár bobulek, ale i tak je z toho radost a potěcha, že to vůbec přežilo zimu a roste to :-) Však jednou se tak budu radovat i ze stromků.

Díky za reakci a snad zde bude platit, kdo si počká, ten se dočká :-) 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.7.2013 10:21

To jsem nevěděl, jabloň Stela neznám. Je otázkou, jestli se běžně prodává jako ovocná sadba

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 16.7.2013 16:57

Jabloň Stela -  Zahrádkář 3/2010

Emen - (14) - 176.253 (?), 16.7.2013 20:40

Jsem vám všem pěkně zamotala hlavu se Stelou, ale v původním příspěvku jsem skutečně psala Stela - jabloň. To jsem čerpala z těch opršených cedulek, bylo tam vidět jen Stela a já to po zimě vyhodnotila jako jabloň - mám jich tam nejvíc a v tu dobu "holý větve" trčící ze země vypadali na jedno brdo - udělala jsem náhradní plánek z toho, co šlo přečíst.  Loni po vysazení jsem si překleslila plánek, kam se co zasadilo, popsala jsem odrůdy a ten papír zmizel z povrchu zemského. 

Včera se původní pečlivý rozpis záhadně znova objevil a našel.

Tak Vám dávám za pravdu, že ta moje Stela je třešeň. Ale je zajímavé se každý den něco nového dozvědět a děkuji i dalším přispívajícím do diskuze za informaci ohledně Stela jabloně  :-)

Dnes jsem zakoupila Mospilan a zítra hurá na boj s mšicema. Btw zabije je to hned po postřiku nebo vymírají nějak déle? Na některých stromcích mi to přijde už jako kalamita. Co podle fotky, jak to hodnotíte? 

Po útoku mšic1
Po útoku mšic1
Po útoku mšic 2
Po útoku mšic 2
Po útoku mšic 3
Po útoku mšic 3

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 16.7.2013 6:45

Nerad Vám beru iluze, ale někdo ten vysněný obrázek rozflákat musí. Staré odrůdy ovoce na vysokomench plodily tak po 10, když se zadařilo, po 8 mi letech. Moderní na nových podnožích tak po 5 až třech. Dříve než ve třech letech neočekávejte úrodu. Stromek sice možná pokvete - pokud je dobře živený a vedený - ale něco opadne, něco cosi ožere, něco napadne choroba, takže toho ve výsledku i v druhém roce moc nebude, pravděpodobně nic. Platí beze zbytku to, co napsal MV.

Emen - (14) - 176.253 (?), 16.7.2013 8:14

Zahrada nebyla udržována desítky let, teď se tam plahočíme třetím rokem. Chápu, že tři nebo pět let je v životě zahrady skoro nic. To už jsem za ty tři roky pochopila a beru na vědomí, že to je celoživotní úvazek a péče, která snad jednou bude aspoň trochu odměměna. Jen jako začátečník nevím, co je u čeho normální a co už je projev nějakýho problému, který bych nerada zanedbala. ;-) Snad tě tu za mé dotazy nikdo neukamenuje. 

Stromky letos nic, z malých bobulovin zasazených také loni docela vyšel Angrešt a černý rybíz. Bílý rybíz v podstatě krom tří bobulek nic, červený skoro taky nic... Josta taky pár bobulek, ale i tak je z toho radost a potěcha, že to vůbec přežilo zimu a roste to :-) Však jednou se tak budu radovat i ze stromků.

Díky za reakci a snad zde bude platit, kdo si počká, ten se dočká :-) 

Husi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 1.138 (?), 16.7.2013 9:12

To čo napísal PP. [PE, 550]  a iní je pravda, ale súčasťou pravdy je aj to, že keď po niekoľkoročnom trápení príde prvá pekná úroda... to je potom "žúžo" wink. Treba vydržať (a študovať) a raz to príde...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz