Choroba ovocného stromu?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
2.7.2013 14:49

1. Jabloně mají zřejmě strupovitost. Houbová choroba, bojovat s ní lze. Návodů je všude plno
2. Broskvoň na obrázku trpí kadeřavostí. Postižení je minimální, stromky byly zřejmě dobře ošetřeny ve školce. Pravidelné preventivní postřiky jsou na místě. V tuto dobu s chorobou neuděláte nic, ale vůbec to nevadí, nemoc letos končí, další přírůstky budou zdravé. Na jiné stromy než broskvoně se to nerozšíří.
3. S mravenci lze taky bojovat, ale většinu škod na stromcích dělají jiní tvorové.
4. Elán je nejdůležitější. Informací je všude plno, když ale elán chybí, jsou k ničemu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Emen - (14) - 176.253 (?), 2.7.2013 14:38, zobrazeno: 18001x

Dobrý den, 

se zahradou teprve začínám, proto se omlouvám, bude-li dotaz zdlouhavý.

Na úvod chci říct, jak to se zahradou je:

Zahrada byla desítky let neudržována, loni se po dvou letech plahočení podařilo dostat vše pod kontrolu - v podstatě se vykácel prales náletů, starých přerostlých neplodících stromů, vykopávání pařezů byla noční můra - desítky a destíky pařezů a pařízků, ruce jak opice od plevele, kterému se dařilo. Zahradou nešlo projít, vysloveně to byl prales. Zahrada je ve středočeském kraji a má dostatek světla, půdu určit asi nedovedu. Při polidštění zahrady se nenavážela nová hlína, ale zůstala původní, v podstatě to tam vypadalo jako plošný kompost, kde roky příroda konala sama. Stromy na původní zahradě takovéhle pokroucené listy na stromech nebyly. Jen hrušeň měla žlutavé fleky na listech. A jabloň, která se zachovala - niže popsáno.

Podařilo se založit trávník, 2012 na podzim se vysázelo 25 ovocných stromků - jabloně (Ontário, Rubín, Julie, Idared, Stela), meruňky - Karola, broskve- Velkopavlovická, švěstka - Zelená renklóda, třešen - bohžel mi opršel název (teď už jsem se tady dočetla o vychytávkách - vyrýt název do kousku plastu apod., ale pozdě...) Na podzim se vysázeli i rybízy, angrešty a josta. Letos zkoušim rajčata, zahrada si docela  "mlaská" blahem.

Z původní zahrady zůstala jen pivoňka a jedna stará jabloň - její plody mají takové šedé strupy (listy taky), někdy jsou plody patvary, ale chuťově jsou výborné. Asi to je taky nemoc, hrozí, že se to rozšíří na nové stromky?? Jde to u hodně starého stromu ještě vyléčit?

Na loni vysazeném stromku se něco objevilo na listech, jsou pokroucené a vypadá to jako 'nádorky'. Přikládám foto.

• Poradil by někdo, co je to za chorobu a jak (čím) řešit?
  • Stromky jsou nové, kde se taková věc veme, to člověk koupí nakažené v sadu nebo kde se tohle veme? 
  • Hrozí, že se to rozšíří na jiné stromy? 
  • Jak, kdy a čím s tím bojovat?

Další dotaz je ohledně mravenců - když nově vysazené stromky kvetly, tak květy doslova žrali mravenci. Dva tři stromky uschly a při jejich vyndání ze země se to dole hemžilo mravenci, skoro jako by ty kořeny sežraly. Je to možné, jak s tím bojovat? 

Moc děkuji, pokud někdo trpělivě přečetl všechno a pokusí se mi poradit. Zahrada mě baví, ale jsem fakt začátečník amatér, který má plno elánu, ale málo zkušeností. 

Nemocné listy ovocného stromu
Nemocné listy ovocného stromu
Nemocný ovocný stromek
Nemocný ovocný stromek

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.7.2013 14:49

1. Jabloně mají zřejmě strupovitost. Houbová choroba, bojovat s ní lze. Návodů je všude plno
2. Broskvoň na obrázku trpí kadeřavostí. Postižení je minimální, stromky byly zřejmě dobře ošetřeny ve školce. Pravidelné preventivní postřiky jsou na místě. V tuto dobu s chorobou neuděláte nic, ale vůbec to nevadí, nemoc letos končí, další přírůstky budou zdravé. Na jiné stromy než broskvoně se to nerozšíří.
3. S mravenci lze taky bojovat, ale většinu škod na stromcích dělají jiní tvorové.
4. Elán je nejdůležitější. Informací je všude plno, když ale elán chybí, jsou k ničemu.

host - 176.253 (?), 3.7.2013 13:36

Děkuji moc za odpovědi!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.7.2013 14:06

Dvě poznámky. Musíte si zvyknout, že rostliny na zahradě obvykle nevypadají ideálně jako na obrázcích, ale stále je něco ožírá, napadá a poškozuje. Například ta broskvoň sice je nemocná, ale napadení chorobou je naprosto minimální, takže není důvod k nějakým zásahům.

Pokud jde o choroby které napadají stromy a jejich léčení, nelze si to představovat tak, že stromek zalejete aspirinem, dáte mu šálu, on to vyleží, vypotí a dál už je pokoj. Houbové choroby napadají stromy každoročně opakovaně, takže vyléčit prakticky nejdou.

Emen - (14) - 176.253 (?), 15.7.2013 21:55

Určitě to beru na vědomí, že skutečnost je jiná než na obrázku, asi jako modelky v časopisech :-) Jen jako nezkušená se bojím, aby ta práce a piplačka nepřišla nazmar. Rozhodně beru na vědomí, že to chce cílenou a vytrvalou celoroční péči :-) Bohužel jako zahrady neznalá jsem stále zaskočena nepředvídaným a řeším situace, až když přijdou :-(

Teď jsem se vrátila ze zahrady a mám další starost - mravence a mšice. Co jsem teď na webu vykoukala a početla, tak mravenci se živí nějakým "výpotkem" z mšic. Mravenců je na stromcích hodně teď, ale hodně jich bylo i v době květu stromů. Všechny květy opadaly brzo (což mohlo být i počasím). Na jabloních jsem si všimla dnes zespodu listů neskutečného množství mšic. Chápu, že na zahradě prostě mravenci budou vždy, ale tohle množství je už asi fakt přes čáru. 

1. Z těch loni zasazených asi 25 stormků (jabloně, broskvoně, meruňky, švestky, třešně) máme jen na jedné jabloni 1! jablko a jeslti víc zaprší, tak upadne :-( Jinak na žádném jiném stromku ani náznak plodů. Na pozdim zasazeno a letos 1 jablko, je to běžné? První sezóna může být tak slabá? 
  2. Mohu kmínky potřít chemostopem (načteno z diskuzí)? Prý to dělá fleky, vadí fleky jen esteticky (mě by nevadilo) nebo to nějak poškozuje stromek? Nebo něčím obmotat kmínek a nanášet na obmotání? (třeba hadřík, ale to asi zplesniví...) Mravenců je fakt dost. Větvička dlouhá jako ukazováček a na ní víc jak 10 potvůrek :-(a větviček mají stomky hodně, jsou to úplná vojska mravenců na stromcích.
  3. Jak se zbavit mšic v tuhle dobu, zespodu listů jabloní jich je moře, na jednom listu jsou mraky a těch listů se mšicemi je požehnaně. Mšice mají zelenou barvu. Berušky jsem na zahradě žádné neviděla:-(Čím postříkat? Možno postříkat i stromy, kde nejsou - preventivně? 

Budu moc vděčná za reakce!!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.7.2013 22:50

1. Ovocné stromky nejsou jahody, aby přinášely v následujícím roce po výsadbě bohatou úrodu. Někteří pěstitelé v prvních letech dokonce květy odstraňují, aby plody nevysilovaly mladý stromek. Je obvyklé, dokonce pravidlem, že první sezóna není žádná.
2. Chemstopem můžete natřít kmínek, stejně jako hadr.
3. Je-li mšic opravdu hodně, takže listy jsou zkroucené a mladé výhony zakrňují, můžete je postříkat. Nejsem chemický odborník, volil bych asi systémové Calypso či Mospilan, zasáhnou i nepostříkané mšice schované ve svinutých listech. Když nemáte na stromcích plody nemusíte se bát ochranných lhůt.

host - 220.186 (?), 16.7.2013 0:28

První dva roky nečekejte od stromků žádnou úrodu, ze začátku je nejdůležitější, aby stromek pořádně zakořenil, začal růst a založila se korunka. Úroda až pak, stromek by se zbytečně vysiloval a málo by rostl. Kmínky bych ničím nenatírala - pokud postříkáte mšice a ty zmizí, nebudou mít mravenci už za čím lézt nahoru.

Strupovitost na staré jabloni je houbová choroba, některé odrůdy jsou na ni náchylnější (z vašich nových stromků Idared), musí se proti ní stříkat chemií. Škoda, že jste nekoupili odrůdy, které jsou ke strupovitosti rezistentní (třeba Gold Star, Rajka, Rubinola - mohli jste si ušetřit postřiky).

Ještě malé upozornění - Karola i Velkopavlovická jsou meruňky, Zelená renklóda je ryngle, ne švestka.           Lída

Emen - (14) - 176.253 (?), 16.7.2013 8:04

Díky Vám Lído za všímavost, díky chaotickému zapsání pozic stromků jsem to smíchala dohromady. Už jsem našla jejich přesné popisky, jaké odrůdy se kupovaly. Broskve - Sunheaven, Meruňky - Karola, Velkopavlovická, Slivoně - Zelená renklóda a Althanova.

Z Vámi zmiňovaných odolných jablek namáme na zahradě nic. Takže mám počítat, že pokud nezačnu řešit strupovitost starého stromu, objeví se časem i na nových stromcích? Ten starý je od nové výsadby vzdálen desítky metrů, ale k přenosu asi pomůže hmyz, vítr?? Listí z napadeného likvidovat a neházet do kompostu? 

Díky!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.7.2013 8:47

Stela není jabloň, nýbrž třešeň. Možná ta, u níž opršela cedulka.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 16.7.2013 9:34

Jabloň Stella opravdu existuje.Byla vyšlechtěna z odrůdy Rubín.V hornobělských zkušebnách s ní mají zkušenost.Byla dokonce zařazena do elitní "hornobělské pětadvacítky".Její pěstitelské vlastnosti jsou rozporuplné.Hlavně plodnost není uspokojivá, proto se moc laické veřejnosti nedoporučuje-vyžaduje zvláštní zacházení.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz