No, ja s tim zkusenost mam, loni jsem koupila v tescu asi 6 cibuli, vyprodej po 35-50kc ale vsechny do jedne nahnile :) vzala jsem to kvuli te cene a novym barvam, zachranila jsem vsechny. Jak na to?
1.Vytahnout z kvetinave a ocistit od hliny.
2.Odriznout vsechno shnile pryc vcetne napadenych korenu. Je to cibule, nebojte se ze bude hned po ni. Opatrne jsem orezala i ohnila podpuci, tam nesmite jit prilis hluboko aby mohly narasit nove koreny. U jedne jsem musela oloupat slupky snad do poloviny, (to uz jsem premyslela jestli zbytecna prace, ale pri nakupu nebylo videt ze jde hniloba az tak hluboko a pak uz jsem ji chtela dat sanci).
3. Zkontrolovat ze je to pryc skutecne az do zdraveho. Pokud je zasazen i stred cibule, asi vyhodit.
4. Osetrit necim proti hnilobe a plisni - ja jsem namichala previkur s ortivou a namocila jsem cibule asi na pul hodiny.
5. Nechat zaschnout a odpocivat. Pokud mate rostliny se zdravymi koreny, posadit na perlit a zalevat do podmisky aby mely rany sanci se v suchu zahojit.
6. Cibule se zahojenou (zaschlou) reznou ranou zkusit melce zasadit, nepremokrovat jen mirne zalevat. Pokud mate pochybnosti, muzete posadit na perlit a pockat az vypuci koreny a pak teprve do hliny.
Ve vasem pripade je jediny problem a to je kvet, musite se rozhodnout sama jestli pockate az vykvete nebo ho ufiknete hned.