Zdvojené plody
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.203 (?) 22.5.2019 7:48, zobrazeno: 4256x
Vloni jsem se v mensi mire, zato letos velmi hojne setkal s takovym nesvarem - plody na slivonich, tresnich a broskvonich jsou zdvojene - na jedne stopce dvojity plod. Kdyz jsem ted delal probirky broskvi, zjistil jsem, ze se to tyka cca poloviny (!) plodu.
Pricinou je pry tepla predchozi sezona. Da se s tim neco delat, nebo se musim smirit s tim, ze ted uz pravidelne (vzhledem k menicimu se klimatu) budu mivat plody takto deformovane? BTW jak to, ze pestitele nemaji tento problem v oblastech, kde je jeste tepleji, napr. stredomori, Bulharsku apod?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.254 (?), 22.5.2019 16:17
Kdysi jsem se tu na to také ptal, protože jsem měl na broskvoni prakticky pouze dvojčata. Někdo (? dr. Vysloužil?) k tomu uvedl, že je to opravdu ovlivněno počasím v srpnu předchozího roku, kdy se zakládají květní pupeny.
Následující rok byla situace normální, letos to nvidím na mírné zvýšení počtu, ale nic dramatického. Obranu nevím. Jirka
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 22.5.2019 19:10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.47 (?), 22.5.2019 20:59
Je pravda, ze vloni byl zacatek srpna skutecne extremni - vysoke teploty pres 30 a zadny dest. Byl jsem zrovna na dovolene, a po navratu byla spousta drevin poschla - napul suche listy na jinanu, oschle rybizy a angresty. Nicmene pred odjezdem jsem stromy vydatne prolil vodou (az tak, ze po navratu jsem zaznamenal rasici nove vyhony). Takze souhlasil bych s vysokou teplotou pri diferenciaci kvetnich pupenu, nikoli vsak se suchem. Tzn. zadne opatreni proti tomuto jevu nejsem schopen ucinit.
Ale stale zustava bez odpovedi to, jak to delaji v zemich, kde jsou teploty pres leto jeste vyssi? Nezaznamenal jsem, ze by toto zdvojovani bylo zrovna beznou zalezitosti...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 23.5.2019 0:21
Na jihu evropy jsou čtyřicítky, asie, sever afriky, i 45st. Teplé noci 25st.
Nějaké třicítky jsou u nás naprosto neškodné. Loni v červenci / juli opakovaně nad ránem 6°C, což je téměř 10°C pod normálem. Takže možná naopak podchlazení a,,poškození" pupenů.
MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|