Zásilkový prodej ovocných stromků

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
15.4.2013 22:45

Kdysi platila norma ČSN a podle ní mohly být stromky 48 hodin nezaložené.Takže stromek zase tak citlivý k vyschnutí není...

Nu, ono je rozdíl, jestli necháte nezaložený stromek ve sklepě, ve stinné prodejně nebo vystavíte volné kořeny slunci při teplotách jako nyní panují.
   Prostokořený stromek je lepší z toho důvodu, že kořeny vidíte a můžete si podle nich vybrat. Rovněž kořeny prostokořeného stromku i po zakrácení bývají větší než ten květináč, jemuž se honosně říká kontejner. Pokud by však byl kontejner odpovídající velikosti,  kořeny v něm skutečně celou sezónu rostly a nebyly tam jen schovány,  je samozřejmě ujmutí takového stromku lepší a růst rychlejší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.4.2013 22:10, zobrazeno: 35479x

Dobrý den. Známé moravské zásilkové prodeje ovocných stromků poskytují opravdu kvalitní služby, ostatně jak už zde bylo několikrát zmiňováno. Strážnice, Uherský Ostroh, Střílky, ale já si nemohu stěžovat ani na zde silně pranýřovaný Droždín. Prostokořené stromky přišly ve velmi dobré kondici a reklamovaný cling nakonec dorazil také. Možná to někoho překvapí, ale nejhorší zkušenost mám se zasílatelským zahradnictvím zvaným Na Zázvorce (Tatobity). A to opakovaně. Jedná se o záměny, nedodání požadované odrůdy bez upozornění, leckdy špatný stav zaslaných stromků, fixou načmárané názvy odrůd bez dalších údajů. Jedině pokud odrůda pochází ze vzorného Plantexu, tak je stromek vybaven znamenitě i s připojenou barevnou visačkou. Co se týče předraženého slovenského Limbachu, tak něco podobného existuje i v Čechách a to v podobě firmy safró Milan Havlis. Broskvoň Springtime nebo Fayette nabízejí za pouhých 1050 Kč za 1ks. Jedná se zřejmě o velmi kvalitní odrůdy, ale cena za jeden stromek je ještě vyšší, než ve zmiňovaném Limbachu. Jen tak mimochodem, Plantex Veselé pri Piešťanoch nabízí letnů slivku Topfive za 7,50 euro, kdežto Limbach za 25 euro. Docela zvláštní rozdíl. U Plantexu je velká škoda to, že v e-shopu nabízejí tak malý sortiment odrůd.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.4.2013 11:11

Plantex měl v zimě na svých stránkach zajimavý megalománský katalog(který asi na protest zákazníku stáhli pryč, protože je to jen vábení na prázdný háček),kde byla nesrovnatelně lepší nabídka, než se na jaře reálně objevila, zredukovana o zajimavé položky.Velké oči, velké oči-obavy že to všechno nepoberu se ukázaly jako liché.V tuto chvíli se v sekci broskvoně krčí jen dvě starší odrůdy.

Letos už potřetí k nám do vesnice dorazila pojízdná Jukka.Po dvou avízovaných anabázích pokrytých sněhem jim to tentokrát dopadlo-bylo slunečno, ale ani jednoho zákazníka.Byl jsem se tam ze zvědavosti mrknout o co přicházím, protože už nemám v plánu nic přikupovat.Kromě jiných zajimavých odrůd tam měli i Fayette.Musím říci, že mě ruce svrběly, i když jsem o odrůdě nic nevěděl.Doma jsem si o ní na netu přečetl, že je sice kvalitní, ale zraje až v září, takže nic pro mě.Litoval jsem ty volněložené stromky na přívěsném vozíku-skoro většina velmi proschlé nezakryté kořeny.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.4.2013 11:41

Fayette  - zraje 34 dní po RH. Vzrůstná odrůda poskytující plody v podobné kvalitě jako Cresthaven. Výnos je vysoký. (časopis Zahradnictví 5/2005). Je docela možné, že Springtime (Lunken´s Honey x July Elberta) x Robin, bude nejlepší takto raná bělomasá odrůda. Má zrát dokonce 28 dní před RH. Chuť má mít na rozdíl od Primissimy a Redwinu "velmi dobrou". Plody jsou střední velikosti. Pecka je samozřejmě zcela neodlučitelná od dužniny.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.4.2013 12:25

Vy jste mě Petře tak pobláznil těmi rannými odrůdami, že jsem si ten ranný, bělomasý Springtime objednal.Stále čekám kdy a zda-li vůbec dorazí.Pro mě je Fayette moc pozdní.Možná i tento fakt měl vliv na moje rozhodnutí-nekupovat určitě zajimavou Symphonii, ale Suncrest, který by měl zrát o nějaký chlup dříve.Fayette je moc pozdní, ale jak by uzrávala npř. velmi pozdní vinohradnická červenomasá odrůda?Jsou to údajně jedny z nejlepších chuťovek vůbec.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.4.2013 13:33

Takže jste, pane rosti&slavíku, nakonec "prásknul bičem nad hlavou a ať se práší za kočárem"? Myslím tím to vytažení tisícikoruny za jeden stromek? Mně už bohužel na tuhle srandu nezbylo. Ale asi děláte dobře. Sice si někdo bude "mnout ruce" nad naší chtivostí novinek, ale zase budete mít kvalitu a nevyhazujete peníze za "smetí". Jak jste psal o těch špatně uložených stromcích se suchými kořeny, tak máte pravdu, ale mně se zatím všechny takovéto stromky prozatím ujaly. V kontejnerování vidím výhodu jen v tom, že se stromky dají posílat po celý rok. Jinak je to zbytečná přirážka v ceně. Je tedy zajímavé, že všechny posílané stromky s vyschlými kořeny se ujaly, kdežto mnoho těch zde po různu nakoupených v "kamenných" obchodech nikoliv. 

Mimo jiné, takhle vybavuje svoje stromky firma Plantex. Mnozí to jistě už znáte.

LacoSk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (85) - 144.11 (?), 15.4.2013 17:11

Ja som teraz na jar ale aj na jeseň objednával z firmy Plantex, a musím povedať že som bol veľmi spokojný. Stromky prišli v poriadku, kde bola horšia korunka, tak som zrezal a zapestujem novú. Ale inak spokojnosť. 

host - 182.227 (?), 15.4.2013 21:50

Kdysi platila norma ČSN a podle ní mohly být stromky 48 hodin nezaložené.Takže stromek zase tak citlivý k vyschnutí není a třeba dopravu poštou bez problémů v pohodě přežije.Ale s prodejem po trzích si už tohoto tak jistý nejsem.Záleží, jak je dlouho trhovec vozí.Jestli na něj natrefíte první, druhý den po nachystání jeho zboží, je to docela dobré.Ale jestli stromky vozí týden, čtrnáct dnů než je prodá, i když je před Vámi trochu poleje, aby vypadaly čerstvě, tak to pochybuju, že něco z toho poroste.Anebo poroste pěkně bídně.

Jinak rozdíl mezi prostokořeným stromkem a stromkem v kontejneru je pořádný.A vždy, když je možnost koupit prostokořený stromek, volte tento.Dobře uskladněný prostokořený stromek je daleko v lepší kondici, než stromek v kontejneru.Dobře uložený a správně zasazený prostokořený stromek se ujme vždy.Tak, jak píše p.P z P, jediná výhoda je, že stromek v kontejneru můžete sázet kdykoliv.Jinak už žádná výhoda tam není.P

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.4.2013 22:45

Kdysi platila norma ČSN a podle ní mohly být stromky 48 hodin nezaložené.Takže stromek zase tak citlivý k vyschnutí není...

Nu, ono je rozdíl, jestli necháte nezaložený stromek ve sklepě, ve stinné prodejně nebo vystavíte volné kořeny slunci při teplotách jako nyní panují.
   Prostokořený stromek je lepší z toho důvodu, že kořeny vidíte a můžete si podle nich vybrat. Rovněž kořeny prostokořeného stromku i po zakrácení bývají větší než ten květináč, jemuž se honosně říká kontejner. Pokud by však byl kontejner odpovídající velikosti,  kořeny v něm skutečně celou sezónu rostly a nebyly tam jen schovány,  je samozřejmě ujmutí takového stromku lepší a růst rychlejší.

host - 182.227 (?), 16.4.2013 7:25

Stromek i vystavený dnešnímu teplu a současnému slunci,  den bez problémů vydrží.Na podzim, když vyorávají školkaři stromky, bývá mnohdy tepleji a slunečno a nikdo z pole je honem neschovává někam do stínu.A že by po tomto dnu skladování na poli nějak významně utrpěly, to spíše ne.Tak, samozřejmě,čím dříve se stromek znovu zakope, tím lépe.Kdyby školkaři aspoň dodržovali těch 48 hodin.To by bylo to nejlepší.Kolikrát někteří stromky mají naházeny v hale několik týdnů.Pak ujmutí bývá všelijaké.Včera jsem ještě zapomněl zdůraznit, že velice důležitá je doba odlisťování stromků.Jestli někteří školkaři odlistí např. meruňku již v polovině září, aby ji mohli hned začátkem října prodat, taková meruňka Vám nepřežije první zimu.P

host - 41.143 (?), 15.4.2013 18:51

Plantex měl v zimě na svých stránkach zajimavý megalománský katalog(který asi na protest zákazníku stáhli pryč, protože je to jen vábení na prázdný háček),kde byla nesrovnatelně lepší nabídka, než se na jaře reálně objevila, zredukovana o zajimavé položky.Velké oči, velké oči-obavy že to všechno nepoberu se ukázaly jako liché.V tuto chvíli se v sekci broskvoně krčí jen dvě starší odrůdy.

Na jaře je menší ponuka než na podzim. To byste měl vědět.

Miloš

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024