Vistarich
|
|
|
|
host - 77.145 (?) 4.4.2022 10:42
Tak daší jaro (2022) s broskvoní `Vistarich` a pár poznámek pro ty, co tuto odrůdu pěstují, nebo by chtěli.
(oblast Střední Čechy, cca 220mnm, jižní svah v údolí)
-
teplá zima této odrůdě svědčí, neomrzla žádná poupata a i všechny listové pupeny se probudily s velkou vitalitou a silou
-
letos jako první z broskvoní začala kvést od 25. 3. (předběhla i rané meruňky od den)
-
téměř každou noc mrzlo v rozmezí -1 až -3.5, ale zatím se květy drží až překvapivě a vypadají nepoškozené, no uvidíme
-
opět má velmi pěkné lehce nafialovělé květy (odlišné od standardní růžové barvy u broskvoní s růžovitým typem květu)
Uvidíme tedy jak dále a jaký bude průběh dubna a snad teploty už moc pod nulu nepůjdou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.137 (?), 12.5.2021 9:34
Letos u mě Vistarich na GF677 pár květů udržel a tvoří se pomalu plody. Za těch několik let co ji mám, mohu snad trochu objektivnější zhodnotit její pěstování v podmínkách nížiny středních čech.
Klady:
+ velmi pěkné světle růžové, až nafialovělé květy (růžovité), které nejsou úplně obvyklé
+ krásná červená barva, která láká děti "jako magnet"
Zápory:
- začíná vegetaci velmi brzo, a tím jsou často pupeny poškozovány podzně zimními a jarními mrazy před samotným kvetením
- velmi nízká odolost květů k mrazu (a lá Burbank, možná horší)
- jen střední násasa květních pupenů
- větší náchylnost k padlí (jako jediná odrůda u mě)
Celkově tedy jde spíše o zajímavost do větší zahrady, kde je vysazeno více odrůd. Jako jedinou broskvoň do zahrady bych ji určitě nedoporučoval.
Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.137 (?), 10.6.2021 12:04
Na žádost připojuji jedno foto s květy.
Z.
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.145 (?), 4.4.2022 10:42
Tak daší jaro (2022) s broskvoní `Vistarich` a pár poznámek pro ty, co tuto odrůdu pěstují, nebo by chtěli.
(oblast Střední Čechy, cca 220mnm, jižní svah v údolí)
-
teplá zima této odrůdě svědčí, neomrzla žádná poupata a i všechny listové pupeny se probudily s velkou vitalitou a silou
-
letos jako první z broskvoní začala kvést od 25. 3. (předběhla i rané meruňky od den)
-
téměř každou noc mrzlo v rozmezí -1 až -3.5, ale zatím se květy drží až překvapivě a vypadají nepoškozené, no uvidíme
-
opět má velmi pěkné lehce nafialovělé květy (odlišné od standardní růžové barvy u broskvoní s růžovitým typem květu)
Uvidíme tedy jak dále a jaký bude průběh dubna a snad teploty už moc pod nulu nepůjdou.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 4.4.2022 12:57
Výborné, pane 77.145. Škoda, že nemáme Vistarich na porovnání. Byl to asi můj jediný stromek z Klivie Bratislava, které byl hodně špatný, z poloviny černý, sice dole obrazil, ale nakonec to zabalil. Na fotkách tu odlišnou barvu nepoznáme, to samé mám ze Snow Queen, v reálu zajímavá barva květů, na fotkách ale neodlišitelná od ostatních. Mírná zima, jak píšete, opětovně přála i podzimní výsadbě broskvoní. Ovšem, že by byl Vistarich odolnější než jné celočervené "růžovky", to bych se divil. U mě ale ještě úplně nekvetou, takže zatím OK.
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.145 (?), 11.9.2021 9:00
Je to s podivem, ale letošní propršené léto kupodivu `Vistarich` sedělo a plody co udržela krásně vyzrávaly.
Tím, že květní násada je spíše slabší, tak plody jsou i bez probírky výstavní velikosti a nejsou raritou i 400-600g velké plody, při konzumní zralosti velmi aromatické a chuťově jednoznačně TOP. Má to ovšem pár podmínek, aby pěstitel v našich podmínkách takových parametrů dosáhl:
-
Je nutné vychytat správný čas samotného sběru doslova po hmatu a vůni. Broskve se cca 2-3 týdny před sklizní krásně celé zbarví do červena
-
Je nezbytně nutné, balení každého plodu do organza sáčku, aby nebyl zničen vosami a dalším hmyzem.
Ještě dvě zajímavosti:
-
plod cca týden po vybarvení je již poživatelný se zajímavým poměrem kyselinek a sladkosti.
-
i plně zralé broskve naprosto netrpí na otlaky a transport
-> Jednoznačně mi z mého pozorování vychází, že tato odrůda je Zaigerem vyšlechtěna pro podmínky vělkopěstitelství v jižních státech s vysokým stupněm agrotechniky. Pak umí dávat krásné a velké vysokojakostní plody.
Škoda, že takové informace si musí člověk z pěstování zjistit sám...
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.137 (?), 16.8.2023 11:18
když je Vistarich taková spíše speciálka pro komenrční sady na jihu (rychle vybarvuje do červena, pevná soudržná dužina, minimální sklon k otlačování), umí dát velmi pěkné jakostní plody.
Letos stromek na GF677 měl jen pár desítek plodů, něco zničil částečně hmyz, ale pod organza sáčky dozráli i takoví macci viz foto. Ta váha je pro mě dost překvapující, měl jsem za to, že velmi velké plody umí dávát jen pár odrůd - nejznámější asi `Inka`, ale k 400g se neblíží
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|