Totální chloroza i přes použití chelátu železa

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?)
22.6.2014 8:42

"Chlorozu ale nemůže přece způsobovat nedostatek dusíku..."

Broskvoně jsou na přísun dusíku velmi náročné. Při jeho nedostatku listy rychle žloutnou, vytvářejí se na nich červené fleky a listy opadávají. Pozor, chlorózu může způsobit i nedostatek vápníku, což se projeví žloutnutím mladých listů. Ve vašem případě bych si tipnul právě oba tyto vlivy současně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 45.252 (?), 21.6.2014 21:21, zobrazeno: 59900x

Na cca 10-ti leté broskvi už třetím rokem dochází k chloroze-žloutnutí listů. Letos jsem již 3x použil chelát železa postřikem na list a po třetím postřiku pozoruji extrémní žloutenku listů, tj. s vystouplými zelenými žilkami. Situace se spíše po použití chelátu potřetí zhoršuje než zlepšuje, jako by ten chelát železa spíše škodil... Minulý rok mě takto totálně zašla -uschla na žloutenku 25-ti letá broskev. Už nevím co dělat...?? Nikdy jsem žádné takové žloutenky na broskvích neměl jako poslední 3 roky, nepamatuji takovou pohromu... Vedle mám 4-letou broskev a ta je zatím OK...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 21.6.2014 22:30

Je třeba hledat příčinu výskytu této poruchy. Je to nadměrný obsah Ca v půdě? Je to přehnojení fosforem?  Je to příliš utužená nebo zamokřená půda? A zjednat nápravu.
Kromě postřiku Fe na list, udělejte také zálivku. Zejména v případě podezření na vysoký obsah Ca v půdě se vyplatí 2x zálivka levnou zelenou skalicí (síranem železnatým).

host - 45.252 (?), 21.6.2014 22:54

Zálivku zelenou skalicí jsem dělal už loni.Letos síranem amonným. Vážně už nevím co dělat... Chloroza se spíše po třetí aplikaci chelátu železa zhoršila... Listy už jsou dosti sytě žluté s výrazným vystoupnutím tmavých zelených žilek...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 21.6.2014 23:18

Pokusme se vyhodnotit známé informace: Problém se v dřívějších dobách nevyskytoval, nyní se týká pouze starých broskvoní, které tím od jistého okamžiku začnou tpět a chlorotický stav se u nich s postupem času vytrvale zhoršuje. Okyselení půdy nezabírá, nezabírá ani železo. Myslím si, že tohle nebude zapříčiněno nadbytkem vápníku. Spíš to na mě působí, jako by byl z půdy postupem doby vyčerpán jeden z důležitých prvků, který nebyl v rámci hnojení do půdy nikdy v dostatečné míře vrácen. Škoda, že nevíme, čím vším a jak bylo v minulosti hnojeno. Už budu trapný, že se stále opakuji, ale pokud bych v dané situaci nevěděl kudy kam, určitě bych si nechal udělat půdní rozbor.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 21.6.2014 23:36

Uvádíte vysoké stáří broskvoní - v druhé polovině či skoro na hranici jejich vitální životnosti. Pokud dosud rostly dobře, začal bych s utužením×provzdušněním vidlemi. Pak z těch síranů se dá udělat koktejl amonný+draselný+železnatý pro zálivku. Mezi jednotlivé aplikace železa na list je potřeba proložit i plné listové hnojivo s mikroprvky.

host - 45.252 (?), 22.6.2014 0:14

Broskve byly hnojeny každý rok hnojivem na ovocné stromy, tím v tom 5kg pytlíku. Vyrábí ho u nás jen asi dvě firmy. Tu 10-ti letou broskev jsem letos na jaře z nutnosti zkrátil o 1/3 hlavních větví a vypadalo to že se trochu vzpamatovala, vyrostly aspon malé letorosty kolem 5 až 10cm. Ted po po třetí aplikaci chelátu želza však listy žežloutly extrémně.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 22.6.2014 0:21

to může být také suchem a nikoliv třetí aplikací Fe...

pokud máte pod stromem trávník, musíte počítat s tím, že Vám z hnojiva vyžere dusík a v nynějším suchu i vláhu. Síran amonný je pomalé N. Rychlé jsou ledky a u broskví to tedy bude ledek draselný (např Yara Krista K) a 2-5% močovina na list.

host - 45.252 (?), 22.6.2014 0:42

Chlorozu ale nemůže přece způsobovat nedostatek dusíku...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 22.6.2014 0:50

... ale pokud bude strom vitální a bude mít dobré přírůstky, tak Vás mírná chlorosa nemusí zajímat, Naopak, nedostatek dusíku důsledky chorosy prohloubí. Pokud je choroza způsobena nadbytkem P pak dusičnan draselný jako NK hnojivo dorovná poměry NPK.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 22.6.2014 8:42

"Chlorozu ale nemůže přece způsobovat nedostatek dusíku..."

Broskvoně jsou na přísun dusíku velmi náročné. Při jeho nedostatku listy rychle žloutnou, vytvářejí se na nich červené fleky a listy opadávají. Pozor, chlorózu může způsobit i nedostatek vápníku, což se projeví žloutnutím mladých listů. Ve vašem případě bych si tipnul právě oba tyto vlivy současně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz