Teska, Fenix, Harbinger, Dixired, Favorita Morettini 3

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 54.114 (?) 
27.7.2013 21:31

Před chvílí jsem trhal a baštil již zralé Redhaven - pěkně vyzrálé.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 218.92 (?), 27.7.2013 23:15

380m.n.m., Šternberk, prvních 8 plodů na mladém stromku FM3. Chuť prý velmi dobrá, jen průměrně šťavnatá (sucho); plody méně vybarvené (byly uvnitř koruny) a menší (sucho, mladý stromek...). Na dálku jsem bohužel neochutnal. Zdraví Mittwoch

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 28.7.2013 9:17

Většina Harbingerů§ je snězených, ale snad stihnu ty zbylé nafotit

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 29.7.2013 11:32

Tu je.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.7.2013 16:39

Díval jsem se znovu na mé Harbingery z minulého roku ve vlákně "první broskvoně dozrávají" a když je porovnám s těmito Milošovými, tak mám dojem, že "nepravá" Dixired Harbinger nebude. Podle barvy slupky ani dužniny se to usoudit nedá, ale spíše je to podle tvaru plodu (Harbinger je kulatější) a snad podle doby zrání. Minulý rok bylo dozrávání velmi urychlené a dva plody uzrají mnohem dříve, přesto si myslím, že je Harbinger ranější, než moje "nepravá" Dixired, kde se tvar plodů podobá spíše té Dixired. Barva květů byla sice také rozdílná, ale jak známo květy jsou po rozkvětu světlejší, než při jejich dokvétání. Přikládám fotgrafie z brožury "Meruňky a broskvoně na zahrádce". Jelikož při popisech plodů se uvádí, že "břišní šev u Harbingeru je široký, výrazný, ZVLÁŠTĚ V ČNĚLEČNÉ ČÁSTI, tak si povšimněte přesně takového znaku u Harbingeru Miloše a mých plodů ve vlákně "první broskvoně dozrávají". To znamená, že u Miloše se o Harbinger jedná, stejně jako u mého Harbingeru z minulého roku. Strom mnou nazývaný jako "nepravá" Dixired Harbingerem není.

charakteristický znak Harbingeru v čnělečné části  vykazuje nejvýrazněji plod vlevo
charakteristický znak Harbingeru v čnělečné části vykazuje nejvýrazněji plod vlevo

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 31.7.2013 11:37

Zdá se, že břišní hlubohý šev u Harbingeru, který výrazně odděluje dvě části plodů by mohl být vodítkem k určení.Nevím jestli se u jiných odrůd vyskytuje méně nebo více markantně jako u Harbingeru, a zda je tento znak nějak výrazně nemění i na ostatních plodech teto odrůdy-zda jsou znaky uniformní.Na plodech pana Vysloužila to není rozpoznat, ale mám před sebou Zahradkář 3/2011,kde jsou vyfoceny plody Harbingeru panem Fischerem z Horní Bělé.Na celopločně červeně zbarvených plodech je dobře patrná hloboká brázda.I ve Velkém atlase odrůd ovoce a révy pana Richtra je dobře vidět.Tyto domněnky můžou potvdit, nebo vyvrátit pěstitelé Harbingeru.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.7.2015 10:31

Asi můžeme prohlásit, že Favorita Morettini 3 není mezi odrůdami zrajícími 15 dní před RH a dříve, odrůdou překonanou. Také proto, že oddělitelnost pecky od dužniny je už zde reálnou záležitostí. Škoda, že i letošní úroda není důkladněji protrhaná. I přesto je chuť i u menších plodů plná a sladká, i když postrádá ten její standartní broskvový říz, ale i tak je velmi lahodná. Favorita prostě nemá chybu.smiley

Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3
Favorita Morettini 3

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 25.7.2015 13:14

Letos Favorita sklamala, plody jsou velikosti meruňky Leskora, chuťově je příšerně sladká bez broskvového aromatu, cukernatost 15 Brix.Sunhaven a Albatros mi přišly lahodnější.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.152 (?), 25.7.2015 21:02

Tak nakonec očkovanec asi FM3 bude - minulý týden jsem ochutnal jeden plod, dnes druhý. Chuť mě mile překvapila (i když mezi jednotlivými odrůdami, zrovna u broskví, moc rozdílů v chuti nezaznamenávám), odlučitelnost pecky také dobrá. Spíše mě zlobí klejotok na kmínku.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 26.7.2015 14:52

Ještě přikládám pár zapomenutých Harbingerů, plody byly malé, velikosti menších meruňek, příjemné sladko-kyselé chuti, pecky neodlučítelné od dužiny, popraskané s nevyvinutým jádrem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz