Royal Glory a spol



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
15.7.2017 10:58

O Royal Gemu se tady občas někdo zmiňoval, třeba Standa Kénigů (Standa von Königgrätz). Každopádně ptáci nenechají dozrát ani jeden plod. Moje chyba, do sáčkování se mi totiž nechce. Každopádně i chuť takto tvrdého plodu je neobvykle sladká, takže si myslím, že by to mohl být Royal Gem, jelikož se psalo, že jsou tyto odrůdy vyšlechtěné na vyšší obsah cukrů v plodech.

Royal Gem
Royal Gem
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.5.2017 22:51

Tyto sorty jsou nejen málo odolné ke kadeřavosti, ale co je horší, jsou už druhý rok bez plůdků, takže vymrzly opět v květu. Milan psal, že Vistariš (ch) mu ty dubnovo-květnové mrázky přežil, tak snad alespoň tato odrůda bude o něco lepší. Ovšem Jirka (FM) jej řadí do stejné kategorie neodolných.

         
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 27.5.2017 10:21

Ano, sám bych to líp nenapsalcool.

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2017 22:02

Může být již takto vybarvený plod odrůdy Royal Gem, nebo je to záměna? 

Royal Gem
Royal Gem
Royal Gem
Royal Gem
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.7.2017 10:58

O Royal Gemu se tady občas někdo zmiňoval, třeba Standa Kénigů (Standa von Königgrätz). Každopádně ptáci nenechají dozrát ani jeden plod. Moje chyba, do sáčkování se mi totiž nechce. Každopádně i chuť takto tvrdého plodu je neobvykle sladká, takže si myslím, že by to mohl být Royal Gem, jelikož se psalo, že jsou tyto odrůdy vyšlechtěné na vyšší obsah cukrů v plodech.

Royal Gem
Royal Gem
                  
host - 104.15 (?), 15.7.2017 22:19

Trnavsko 145 mnm. Prve plody Royal Glory/GF677 sa uz daju chrumat. Uz vyse tyzdna maju cervenu kryciu farbu, tie najzrelsie, co som dnes trhal, boli na povrchu tmavocerveno - fialove. Cim zrelsie, tym viac zredukovane "ochlpenie", az to zdialky vyzera ako nektarinka. Idealny termin na zber bude asi o tyzden, teraz este aj tie najzrelsie maju pri kostke zelenkavu duzinu, hoci zvysok je zlto-oranzovy a pri supke az cerveny. S tym ale ratam, tieto zaiger broskyne su zname tym, ze vyfarbuju velmi skoro a netreba sa preto nechat oklamat. Chutovo ale uz necitit ziadnu trpkost ci travovitu chut nezreleho ovocia, mne aj dalsim clenom rodiny uz celkom chutia. Vdaka mrazovej prebierke su velmi velke, co spolu s tou cervenofialovou supkou vyvolava silny prvy dojem. Tipujem ze aj ta redukcia nasady mierne urychlila dozrievanie - na 4,5 m vretene je cca len 150-200 plodov velkosti velkeho pomaranca. Zatial absolutne neodlucitelne od kostky.

Fenologicke porovnanie: Redhaven/GF677 je este stale zeleny, urcite bude potrebovat aspon 2-3 tyzdne. Slivka Katinka/Myrobalan ma len 4 plody, ale tym davam tiez este aspon 10dni-2 tyzdne. Prave dozreli posledne plody na minulorocnych vyhonoch malin Tulameen, Chilliwack, Polka a zacinaju prve plody na tohtorocnych vyhonoch Polky. Na jabloni Julia zostali posledne 2 neopadnute plody a konecne zacina byt jedle aj Discovery (narozdiel od Julie sa skutocne da jest s chutou). Oberam posledne egrese z vnutornych najmenej oslnenych casti egresa Niesluchovsky.

Zaver: Ak to takto bude aj v dalsich sezonach, tak sa mi vcelku pekne podarilo zaplnit zberove okno po marhuliach. Na jar som navyse vysadil aj Favoritu Morettini 3/GF677, takze dufam, ze sa posuniem este o par dni skor. Navyse, odkedy dozreli prve jahody, stale mame nejake ovocie :-)

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.7.2017 23:15

Pokud tyto plody každoročně nezmrznou, tak bude další problém ochránit je proti ptákům a hmyzu. K tomu prapodivně vypadajícímu sáčkování jsem se ještě neodhodlal. Nevím, jak u Vás, ale tady jsou ti ptáci hrozní, nenechají nic na pokoji. Ty Royal Gemy už rozklobali, musel jsem je schroupat tvrdé. 

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.7.2017 21:31

Pane 104.15, jsem Vám velmi vděčný za to, že jste nás seznámil se situací Royal Glory na Trnavsku a když Vás to nebude obtěžovat, tak nás můžete seznamovat se zráním Vašeho ovoce i nadále. Jeden velký plod Royal Gemu se mi přece jen podařilo najít zdravý, tak jsem ho zasáčkoval a snad ve zdraví přečká všechny nástrahy přírody. indecision

                     
host - 104.15 (?), 16.7.2017 22:01

Rad sa podelim, p. Petr, len aby bol cas a nezabudol som. Konieckoncov je to aj akasi povinnost, nakolko som tu na fore nacerpal mnoho informacii, takze sa musim revansovat.

                     
host - 104.15 (?), 20.7.2017 21:25

Výdatné horúčavy dopomohli tomu, aby Royal Glory rýchlejšie dozrela. Musím potvrdiť skúsenosti ostatných z fóra, že táto odroda je vďaka svojej farbe mimoriadne atraktívna pre osy, včely a inú háveď. Dnes som musel obrať asi 20 plodov, ktoré boli nabodnuté, pričom začali rýchlo v okolí poškodenia hniť. Niekoľko plodov bolo zhruba z tretiny už vyžratých. Pri malom počte cca 150 plodov je to dosť citeľná strata. Pri vyzretých plodoch tiež pozorujem výrazný pokles chuťových vlastností, cítiť len akúsi sladkú vodu, bez typickej broskyňovej arómy. Mám dojem, že pred týždňom pri mierne podtrhnutých plodoch bola jemná aróma prítomná. Vzhľadom na malý počet preživších plodov musí ísť o odrodovú vlastnosť, nie nedostatočnú výživu. Pri vyzretejších plodoch sa mierne zlepšuje oddeliteľnosť od kôstky, ale nie je to žiadna sláva, treba deliť na osminky.

Trnavsko, 145 mnm

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.7.2017 0:20

No jo, "sú to takí naničhodníci", viďte, Trnavsko 145. Nebo-li: " A čo s takými dôstojníkmi, ktorí si ani nevedia udržať poriadok na ubytovni? Vymeniť ich" (film Černí baroni). A tady s těmi broskyňami to nevypadá jinak. Máte pravdu s tou chutí. Ještě k tomu ten hmyz a trestuhodně nízká mrazuodolnost. Zajímavé jen to zbarvení. Měli se v té Kalifornii dříve poradit s profesorem Morettinim, jak se mají "vyrábět" chutné broskve, než pustili do oběhu takový paskvil. smiley

Royal Gem
Royal Gem
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika