Rok splněných přání

host - 134.38 (?)
9.11.2011 13:20

Ako to myslíte, že u tohto ovocia sa veľkosť plodov prenáša na semenáče iba z 25%? Mám to chápať tak, že že keď zasadím orech, mám iba 25 percentnú šancu,  že mi z neho vyrastie taký istý? To ste ma moc nepotešil  . Doteraz som si myslel, že to závisí od toho, či sa opelí cudzím, alebo vlastným peľom. Mám jeden vynikajúci orech. Chcel by som zasadiť ešte jeden taký. S očkovaním, resp. štepením v domácich podmienkach sú veľké problémy a úspech viac menej vecou náhody. Skontaktoval som sa preto s jednou ovocnou škôlskou, či by mi vedeli naštepiť orech z môjho vlastného materiálu. Žiaľ, orechy pre nich množia v Českej republike a takáto zákazka o pár kusoch by nebola možná... Keby som aspoň mal kontakt na tú firmu v ČR, možno by som sa pri osobnom kontakte s nimi dohodol...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 133.190 (?), 8.11.2011 8:09
Spoločný znak týchto odrôd je taký, že sú minimálne náročné na fungicídne postreky a súčasne mrazuodolnejšie. U stolových kultivarov ide aj o zmenu v chuti, veľkosti bobúl alebo semien v porovnaní s doteraz pestovanými odrodami, ktoré sa dali bežne kúpiť u predajcov sadeníc. Pri muštových je mojím cieľom dorábať kvalitné biovíno bez prítomnosti repného cukru a bez reziduí organických fungicídov. Tento rok som začal s preočkovaním modrými rezistentnými sortami- prevažne kabernetového typu, na budúci rok skúsim na staré kmene naštepiť bielu odrodu Frontenac Gris. Som presvedčený, že v mojích podmienkach Záhoria (južný svah,15 km od bydliska) dosiahnu tieto odrody vysokú cukornatosť, pričom chemická ochrana počas sezóny sa scvrkne na 1-2 postreky ekologickými anorganickými postrekmi (Sulka, Sulikol, Kuprikol...) Víno z týchto moderných krížencov získava na svetových výstavách ocenenia, nie je to Isabela ani Otelo ani žiadna "labruska". Ale to už odbočujem od témy Broskve... Paľo

host - 54.27 (?), 8.11.2011 23:17

My jsme si letost udělali radost konečně koupenou hodně rannou meruňkou Karola, na první pokus na jaře kdy mi jako nejskorejší byla nabízena Bergeron jsme si koupili Velkopavlovickou (víme, že raná není), angrešty Prima a Invicta jsem teď zjistila, že také nebyly špatná volba. Na jaře jsem dostala letní hrušku hniličku na kdouloni, máme z ní radost, dobře se jí daří. Také jsme narazili na "zajíce v pytli" - Velká ryngle žlutá - bylo napsáno na štítku, prodejce se divil, co že to tam vůbec má - no, to se v dobrém zahradnictví nemohlo nechat - budeme mít překvapení. Ovšem díky tomu již zase není místo na dva roky založený muchovník na prozatimním stanovišti a na kiwi Jenny, která mne ve skleníku už velmi... vadí. A zítra mám slíben výlet - pojedeme koupit ořešák (ale jaký?). A máme totálně přestromováno. Elena

host - 161.152 (?), 9.11.2011 8:34
Ja som si orech vypestoval svojpomocne- z obrovského papieraku s tenkou šupkou, ktorý som po stratifikácii vysadil na jar 1993 pred záhradnú chatku v osade na svahu. Risknul som, že u tohto ovocia sa veľkosť plodov prenáša na semenáče iba z 25% a vyšlo to. V priebehu prvých rokov som vypestoval dostatočne vysoký kmeň a presvetlenú kounu, pod ktorou som parkoval na trávniku auto. Tieň nikomu nezavadzal- padal iba pred chatku na auto a na spoločnú cestu. Štvrtým rokom už som mal prvú úrodu. Rast stromu sa časom zmiernil. Dodnes rodí krásne veľké orechy, z ktorých sa niektoré zagutáľajú na cestu. Nech si okoloidúci zobnú! Bohužiaľ záhradku s vlastnoručne postavenou chatkou, 2 pivnicami, kachlovým sporákom a podkrovím už nemám. Ostali iba spomienky na kus života v najlepších rokoch. Paľo

host - 54.27 (?), 9.11.2011 9:39

Sázení ořechů již neriskuji, 3 x to nevyšlo a ztratit zase několik let? A navíc, tolik místa opravdu nemáme. E

host - 134.38 (?), 9.11.2011 13:20

Ako to myslíte, že u tohto ovocia sa veľkosť plodov prenáša na semenáče iba z 25%? Mám to chápať tak, že že keď zasadím orech, mám iba 25 percentnú šancu,  že mi z neho vyrastie taký istý? To ste ma moc nepotešil  . Doteraz som si myslel, že to závisí od toho, či sa opelí cudzím, alebo vlastným peľom. Mám jeden vynikajúci orech. Chcel by som zasadiť ešte jeden taký. S očkovaním, resp. štepením v domácich podmienkach sú veľké problémy a úspech viac menej vecou náhody. Skontaktoval som sa preto s jednou ovocnou škôlskou, či by mi vedeli naštepiť orech z môjho vlastného materiálu. Žiaľ, orechy pre nich množia v Českej republike a takáto zákazka o pár kusoch by nebola možná... Keby som aspoň mal kontakt na tú firmu v ČR, možno by som sa pri osobnom kontakte s nimi dohodol...

host - 54.27 (?), 9.11.2011 18:05

Pro pana 134.38 cituji z komentáře k článku "Štěpování ořešáku v amatérských podmínkách", který vyšel v letošním únorovém Zahrádkáři: "... Pokud přesto někdo trvá na zachování "svého stromu", pak je možné po předchozí dohodě s panem Bc. Miroslavem Vaňkem si nechat naroubovat váš ořešák v Horních Stakorách u Mladé Boleslavi. Máte tak možnost odebrat si po naroubování  (a ohřevu) "svého" roubovance a doma ořešák dopěstovat. Je to nejspolehlivější způsob, jak získáte roubovaný stromek z vašeho ořešáku,...". Elena

host - 134.38 (?), 10.11.2011 8:26

Ďakujem všetkým za reakcie, hlavne Vám pani Elena. Presne toto som potreboval vedieť. Práve ste mi splnili jedno tohtoročné želanie .

host - 156.151 (?), 9.11.2011 20:01
Pre pánov 134.38 aj 93.3: Očkovanie orechov nebola v 80. rokoch snadná záležitosť. Najlepšie výsledky dávalo vyrezanie prstenca kôry s očkom a prenesenie na podpník, pričom dôležité bolo aj zabezpečiť potrebnú teplotu. Preto som sa rozhodol risknúť petovanie semenáča s vedomím, že zvyčajne iba cca jedna štvrtina zdedí veľkosť plodov materskej rastliny po matke. Opelenie nezohráva úlohu. A našťastie som sa trafil do tých 25%. Ak by p.Elena skúsila pestovať semenáč orecha štvrtýraz, pravdepodobne by jej to tiež vyšlo. Pár slov k orechom s fialovoružovým jadrom: pestoval ich aj jeden pán v Lipove pri Velkej nad Veličkou. Keď mala majiteľka zámku v Strážnici guľaté výročie, vyrobili cukrári na obrovskej torte z červených orechov číslicu 70. Stromček červeného orecha som nakoniec od pána z Lipova nekúpil. Paľo

host - 220.186 (?), 9.11.2011 12:59

Pro Elenu - včera jsem náhodou objevila stránky p.Potyky, uvádí tam "velkou žlutou ryngli" Ulena, píše, že je samosprašná a dozrává v polovině srpna - viz přiložené foto...           Zdraví Lída

host - 54.27 (?), 9.11.2011 16:19

Paní Lído, děkuji, jste pašanda, máte trpělivost nebo víte jak hledat. Já nenašla, ale stromek už je zasazený. Ořešák jsme nekoupili, ale máme švestku mou jmenovkyni. Taky splněné přání - syn moc chtěl pozdní švestku. Snad bude dobrá. Elena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz