Nevím, pod jaký ovocný druh tento článek zařadit, protože obsahuje více ov. druhů, a pojednává o tom co se mi letos podařilo sehnat.Zařadil jsem ho pod broskvoně, protože začnu jimi.Jsem spíše začínající ovocnář, s malou zahradou, s relatívně malým prostorem realizovat své přání, s víceletými zkušenostmi, a hlavně zběratel ovocných druhů, a odrud.
Když jsem vybíral odrudy broskvoní, musel jsem se řídit vyšší nadmořskou výškou (420).Vybíral jsem odrudy od ranných po pozdnější, v zastoupení skladby-bělomasé-žlutomasé.Moji první volbou byly Favorita Morettini 3,pro její rannost, odolnost,menší vzrůst, okrasný miskovitý květ, aromatičnost a chuť, vybarvení.Další odrudou je Michaela-údajně výborná, málo chlupatá, ale choulostivější-nevím zda přežije tuto zimu, i když je krásně rostlá.Poslední odrudou, a to je bomba léty zháněná, až letos se podařilo konečně sehnat je odruda Krasava.I když registrovaná 1994,školky ji moc nenabízí, je velmi nedostatková.
Pokračuji hrušněmi, protože je to moje velmi oblíbené ovoce.Před pár lety (5) jsem nemohl sehnat Williamsovou červenou.I když ji mám už tři roky stále ji mám málo.Přeroubuji ji i na Will. časlavku.Taky jsem sehnal u nás poměrně neznámou odrudu Hortensia, nevím o ní skoro nic.Na Rakous.,Německých webech je o ní více.Taky velmi nedostatkové byly Alfa, Alice-už je mám.Musím hodně šetřit místem, ale Eriku, Moravu,Gracii, Janu,Dekoru, Miladu,Bohemicu jsem si pořídil taky.Mám ještě Isoldu, Karinu,Clappovu.Letošní bomba je ale Elektra-taky jsem ji hodně sháněl, až se podařilo.Chybí ale ještě jedna, až tři- Radana, Amforu budu muset shánět rouby.
Nejsem věru jablečný fanda, pořiruji je spíše okrajově.Ale koupil jsem Sirius, Redtopaz,Lotos už třetím rokem, Angold,Rozelu, Blaník,Julii, Lired,Petru, Ametyst,Bohemie, Rajku,Rubinoly, Rubíny.
Z meruněk kromě jiných aspoň Lemedu, Pincot,Kioto, Sylvercot.
Letos se podařilo hodně, hlavně pořídit odrudy které roky nebyly k sehnání, napište taky čím jste si letos udělali radost.