Rok splněných přání

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?) 
6.11.2011 17:48, zobrazeno: 16244x

Nevím, pod jaký ovocný druh tento článek zařadit, protože obsahuje více ov. druhů, a pojednává o tom co se mi letos podařilo sehnat.Zařadil jsem ho pod broskvoně, protože začnu jimi.Jsem spíše začínající ovocnář, s malou zahradou, s relatívně malým prostorem realizovat své přání, s víceletými zkušenostmi, a hlavně zběratel ovocných druhů, a odrud.

Když jsem vybíral odrudy broskvoní, musel jsem se řídit vyšší nadmořskou výškou (420).Vybíral jsem odrudy od ranných po pozdnější, v zastoupení skladby-bělomasé-žlutomasé.Moji první volbou byly Favorita Morettini 3,pro její rannost, odolnost,menší vzrůst, okrasný miskovitý květ, aromatičnost a chuť, vybarvení.Další odrudou je Michaela-údajně výborná, málo chlupatá, ale choulostivější-nevím zda přežije tuto zimu, i když je krásně rostlá.Poslední odrudou, a to je bomba léty zháněná, až letos se podařilo konečně sehnat je odruda Krasava.I když registrovaná 1994,školky ji moc nenabízí, je velmi nedostatková.

Pokračuji hrušněmi, protože je to moje velmi oblíbené ovoce.Před pár lety (5) jsem nemohl sehnat Williamsovou červenou.I když ji mám už tři roky stále ji mám málo.Přeroubuji ji i na Will. časlavku.Taky jsem sehnal u nás poměrně neznámou odrudu Hortensia, nevím o ní skoro nic.Na Rakous.,Německých webech je o ní více.Taky velmi nedostatkové byly Alfa, Alice-už je mám.Musím hodně šetřit místem, ale Eriku, Moravu,Gracii, Janu,Dekoru, Miladu,Bohemicu jsem si pořídil taky.Mám ještě Isoldu, Karinu,Clappovu.Letošní bomba je ale Elektra-taky jsem ji hodně sháněl, až se podařilo.Chybí ale ještě jedna, až tři- Radana, Amforu budu muset shánět rouby.

Nejsem věru jablečný fanda, pořiruji je spíše okrajově.Ale koupil jsem Sirius, Redtopaz,Lotos už třetím rokem, Angold,Rozelu, Blaník,Julii, Lired,Petru, Ametyst,Bohemie, Rajku,Rubinoly, Rubíny.

Z meruněk kromě jiných aspoň Lemedu, Pincot,Kioto, Sylvercot.

Letos se podařilo hodně, hlavně pořídit odrudy které roky nebyly k sehnání, napište taky čím jste si letos udělali radost.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4613) - 38.136 (?), 6.11.2011 18:12

Já jsem měl radost na jaře, když jsem v OBI koupil Idared, který se už snad nemnoží - a měli ho. Je sice trochu za zenitem, ale vyniká výbornou skladovatelností. Zjara jsem taky poprvé rouboval /taky Idared na neznámé podzimní jablko, které nebylo nic moc/ a povedlo se, výhony jsou skoro metrové.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.11.2011 19:54

to tady snad i nejzapadlejsi centra nabizeli Idared, spis je ho prebytek

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 6.11.2011 18:29

Jsem na tom podobně jako Rostislavik. Taky jsem takový zběratel ovocných odrůd, ale už musím brzdit, protože místo už došlo. Už delší dobu mi ve "sbírce" chyběla jen nějaká asijská slivoň a letos se mi podařilo koupit jednu - Angeleno. Broskev Krasavu jsem po delším pátrání také letos koupil a už je zasazená. Stejně tak mi z bělomasých broskví ještě uniká Amsdenova, ale Krasava ji prý v mnohém překonává. Z hrušní jsem vloni zasadil Williamsovu červenou, Alfu jsem rouboval letos na jaře a dnes je to pěkný špičák, Eriku mám už třetím rokem, zatím neplodila. Dekora letos přinesla podruhé jeden plod na ukázku. Z Amfory jsem letos sklidil 4 ks hrušek (rouby snad nějaké budou). Radost mám i z podařeného roubování staré odrůdy hrušky Krvavky.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 6.11.2011 19:21

Díky Honzo, ale potřebuju najít někoho, kdo bude mít i Radanu, nebo něco co ještě nemám-novějšího z novošlechtění-Patria, nebo hrušku, která zatím jméno nemá, je pod pracovním číslem.

Taky jsem si koupil rakytník, doufaje,že časem naroubuju opylovače do korunky, protože místa pro opylovače nemám, ale nevím, zda je to možné.Nikde na webu není o roubování rakytníku zmínka.

O švestkách se nezmiňuju, protože co jsem si pořídil minulé léta mi stačí, a mám toho akorát v zastoupení 1-2,3 kusů od odrudy.

host - 220.100 (?), 6.11.2011 19:58

Také jsem letos na podzim měla radost - respektive jedna ochotná paní mě ji udělala... Sehnala jsem po letech pátrání čtvrtkmen Wagenerovo  :-)  Lída

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 6.11.2011 22:08

Také jsem si nyní splnil přání. Konečně jsem sehnal jabloň Shalimar a snad bude příští týden Haganta na podnoži Krymsk 2. Nesehnal jsem hrušeň Gracii.

Ale letos s další výsadbou opravdu končím. V mých téměř 66 letech už to není příliš smysluplné, protože pokračovat v ovocnařině nebude kdo a až nebudu moci, tak naši mladí budou řešit údržbu na zahradě motorovou pilou a následně sekačkou na trávu.

host - 171.155 (?), 6.11.2011 23:50

No já si taky letos udělal radost a další radosti pro prakticky plný stav své zahrady si budu moci dělat jedině výměnou kus za kus, či přeroubováním. Takže letošní úlovky: meruňky Velkopavlovická a Spring Blush na podnoži waxwa, broskvoň Favorita Moretini, švestka Presenta a Tipala, hruška Alfa na kdouloni, jabloň Red devil na M9.

Lucas

host - 133.190 (?), 7.11.2011 21:57
Pane Lucasi, toho červenomäsého "Červeného diabla" Vám úprimne závidím. Ja som si na jar do palmetky Pink Lady navrúbľoval červenomäsú Scarlet Surprice. Tak som zvedavý na prvé jabĺčka. S nedostatkom miesta je to v našej prídomovej zahrádečke podobné ako u Vás. Asimínu- paw paw s vanilkovo-banánovou chuťou a ebenovník Nikitskaja bordovaja som musel vysadiť do trávnika za domom. Včera sme s manželkou vysadili dulu a mišpuľu- takisto výmenou kus za kus. Ustúpiť musela ozdobná škumpa vlasatá a veľkoplodý drieň. Najväčšiu radosť však mám z preočkovaného vinohradu a z noviniek stolového viniča pri dome. Vitis interspecifica je už pár rokov moja vášeň zo všetkých najvášnivejšia. Paľo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.11.2011 22:00

a o jake odrudy révy se vlastne jedná???

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz