Rezistentna odroda broskyne?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?) 
9.12.2012 15:11

Stejně jako Petr mám zkušenost, že nejlíp se ujímají narašené broskvoně sázené na jaře. To narašení je důkaz, že stromek není uschlý či zmrzlý.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.12.2012 15:22

Já jsem dosud neměl problémy s nenarašením stromku, protože broskvoně kupuju na podzim.Jediný problém u mě je, že když stromek na jaře zasadím a zakoření, tak následnou zimu nepřežije.Letos prvně aplikuju nákup na podzim,a sadba hned do velkého květináče(asi 50L).Klidně dvě najednou.Podle zdravotního stavu,a vitality.Přez zimu ve studeném sklepě,přez léto venku.Až zesílí,zakoření,potom je přesadím na stanoviště.Je to jakási obdoba koupě už "tříletého stromku za kilo" s nižším nebezpečím úhynu v zimě.Ještě chci podotknout,že jsem to neudělal u všech nových broskvoní,ale jen u dvou nejslabších kusů.Ostatní vysadím s rizikem na jaře do půdy.

host - 171.155 (?), 9.12.2012 18:35

Spring Crest jsem vysadil již zjara- v květináči s balem- 20 l. Zapěstovaná korunka, výška asi 2m, obvod kmene 10cm. Stáří odhoduju tak na 4 roky, poměrně velká násada květů. Zdá se, že i když zatím po vysazení neměl větší přírůstky, že se ujal dobře.Takže to risknu, i bez obalování. Cena 1190 Kč (asi řeknete, že jsem s zbláznilindecision)

Lucas

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.12.2012 19:11

Jak už jsem dříve napsal," je to adekvátní cena za čas, a možná i kvalitu.Vypěstování čtyřletého stromku není jen tak, a když tuto službu nabízí, tak je určitě poptávaná.Pokud stromek přežije první zimu, tak s dalšími zimami klesá riziko vymrznutí.Kupoval jste jen Springcrest, nebo i tu druhou, kterou měli v nabídce?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.12.2012 18:54

Tvého příspěvku jsem si všiml až teď, Honzo. Po Redwinu se mně docela stýská. Já si musím opět počkat až na Fenix. Pokud nezaplodí Candor a pozdnější Harnas. U Harnasu jsem zvědavý na deklarovanou "jadrnou" chuť. Rané bělomasé odrůdy jsou ale jaksi vzácnější, mezi tou většinou odrůd žlutomasých. U Favorit budu rád, když úspěšně zahájí svoji druhou sezónu. Jejich odolnost proti mrazu se mi nějak nezdá. A vlastně jsem ještě zapomněl na Harbinger, který se může také už počítat ke "staré gardě". A proč neexistují v prodeji rané bělomasé odrůdy Luna nebo Albatros, to nevím.

host - 182.227 (?), 9.12.2012 19:07

Pane Petře, proč nejsou bělomasé odrůdy k dostání, i když některé jsou výborné, je celkem jednoduché.Věřím tomu, že na jednu prodanou bělomasou broskvoň školkař, nebo prodejce prodá padesát stromků žlutomasých broskvoní.A ještě kdoví, jestli tu bělomasou neprodal jen proto, že se zákazník zapomněl zeptat jakou že má barvu dužina.P

host - 183.140 (?), 9.12.2012 20:46

Přesně tak, o bělomasé není ve školkách zdaleka takový zájem. Lidi mají v paměti měkké bělomasky ńeodlučitelné od pecky, řada zná semenáče zrající v září, odlučitelné, ale malé a neatraktivní. Málokdo se najde, kdo by znal novější bělomasé velké odlučitelné broskve. A popravdě, zrovna náš registrovaný sortiment jimi zrovna neoplývá... david

host - 65.18 (?), 26.3.2013 10:29

Pridám svoju skúsenosť s bielomäsími odrodami: moja najskoršia odroda broskyne je Mayflower. Bývam pri Zlatých Moravciach a plody dozrievajú v čase skorých čerešní cca 2. až 3. týždeň v júni(červen) a jahôd. Je menšia, veľmi šťavnatá biela sladká dužina, kôstka je tak mäkká, že ju odhryzneš, ani nezbadáš, neznesie prenos otláča sa - čiže odtrhnúť a zjesť, ale v tomto čase veľká vzácnosť. V škôlkach ju už neponúkajú roky, mne stromček ponúkol kolega. Jej nevýhodou je, že niektoré plody odspodu prasknú, otvoria sa a v kôstke sa zabývajú ucholáky. Ja som to spozoroval len v pár prípadoch takže s tým nebojujem, lepový pás na kmeni by mohol pomôcť.

Druhá bielomäsitá odroda v mojej záhrade je Luna - cca 10 dní pred Redhavenom. Chuť je výborná veľmi šťavnatá sladká, spočiatku ťažšie, pri dozrievaní stále lepšie sa oddeľujúca od kôstky. Chuťou je oproti Redhawenu určite lepšia, Redhaven hlavne zavárame na zimu. 

Filli

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.3.2013 21:58

Moc díky za tento příspěvek, Filli. Jsem rád za každého příznivce raných bělomasých odrůd. May Flower považuju za starobylý základ těchto bělomasých "rychlokvašek". Jeho náhradníkem je právě Primissima Delbard, která vznikla selekcí této prastaré odrůdy May Flower, jejíž nález se datuje na rok 1860. Luna, která vznikla také křížením May Flower, je tady stále bohužel nedostupná. Možná, že bych jí ocenil jako nejlepší odrůdu pocházející z dílny Gustava Čejky, zde mnohokrát zmiňovaného. Zatím se budu muset spokojit s Albatrosem, který je jejím křížencem a mohl by mít nějaké její dobré vlastnosti. Vidím, že Lunu velice chválíš, dokonce si jí ceníš i více než RH, takže musíš být zřejmě jistý "bělomasý fajnšmekr". A ta Luna musí být tím pádem velice chutná. Bral bych ji hned, ale prozatím musím tuto ranou bělomasou královnu oželet.

host - 13.36 (?), 28.5.2014 21:07

Toho roku aj po postreku v čase rašenia mám napadnuté broskýne kučeravosťou.Vinohradnícke broskyne sú bez kučeravosti.Nie sú také chutné ako šlachtené ale kompot a džem je z nich výborný.Ak máte záujem, môžem dodať v jeseni alebo na jar jednoročné semenáčiky.Čim je broskyňový stromček menší, tym sa lepšie prijima.Broskyna sadím v jeseni a polievam pár týždňoi teplou vodou, aby bola pôda dostatočne teplá pre zakorenenie.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz