Rezistentna odroda broskyne?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
6.12.2012 22:57

Taky bych Amsdenovu moc rád vyzkoušel, ale z prodeje už dávno zmizela. Budu se muset spokojit se znovu vysazením Primissimy a Redwinu. Redwin měl i bez postřiku proti kadeřavosti minimální příznaky, i přes silný výskyt choroby v okolí. Ale ochrana před kadeřavostí mně připadá jednoduchá, oproti ochraně před obaleči a jiným houbovým chorobám jádrovin a peckovin.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 7.12.2012 19:36

Taky bych Amsdenovu rád měl, ale když jsem se po ní ptal, tak mi jeden broskví znalý člověk řekl: Proč zrovna chci tuto starou odrůdu, vždyť novější odrůda Krasava je lepší než Amsdenova? Tak mám nyní Krasavu. Snad se příští rok dočkám plodu. Odolnost Krasavy proti kadeřavosti však asi nebude tak dobrá jako u Amsdenovi v duchu pravidla, že lepší a chtnější odrůdy jsou většinou také háklivější na choroby.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.12.2012 9:33

Nejvíce zde každým rokem vychutnáváme rané ovoce, i když není tak kvalitní jako to pozdnější. I u broskví je tomu tak, takže se čím dál více zaměřuji na červencové odrůdy všeho druhu. Krasava je kvalitní odrůda, ale v konkurenci jiných žlutomasých odrůd v tomto období již tak nevynikne. Bohužel rané bělomasé odrůdy "staré gardy", které jsem zde minule jmenoval včetně Amsdenovy nejsou už tak běžně k dostání. Pro mě jsou svou raností cenější, než některé pozdnější žlutomasé, které leckdy zůstavájí díky svým vyšším nárokům za očekáváním. Redwin už bohužel nemám, ale kolem poloviny července jsem kolem jeho plodů chodil každý den, jak kolem svatého obrázku a u prvních zralých plodů jsem si neuvěřitelně užíval nejen chuť, ale nasával jsem i jejich specifickou vůni, která je trochu odlišná od vůně žlutomasých odrůd. Samozřejmě, že chuť Krasavy je mnohem výraznější a plnější, ale kde je v tu dobu ještě Krasava.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.188 (?), 8.12.2012 18:10

Já rezistentní odrůdy broskvoní neřeším - ty 2 postřiky ročně, 1. po opadu listu Kuprikolem (a s tím celý sad), 2. při rašení pupenů něčím organickým snadno provedu a mohu se soustředit na kvalitu a časové rozložení sklizně.

Těch pár broskýň na Záhorie se snadno ošetří. Škodlivost postřiků na holé větve je prakticky nulová. J.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 8.12.2012 19:51

Petře, pravdu díž. Naprosto s tebou souhlasím ohledně vychutnávání prvního ovoce všecho druhu. Snad alespoň obrázek Redwinu, jako vzpomínka na loňskou úrodu, potěší v těchto chmurných zimních časech. Foceno 4. července 2011.

host - 171.155 (?), 8.12.2012 22:09

tak to já se pánové příští rok těším na Spring crest, pokud nezmrzneblush. Vysadil jsem již větší stromek v balu, za nemalý peníz. Měl by být rannější než Redwin-asi o 5 dní.

Lucas

host - 41.143 (?), 8.12.2012 22:22

Chápu lidí, který chtějí mít co nejranější broskev. Kdybych jsem měl větší pozemek, taky bych to zkusil. Mám len pozdní Cresthaven, Flamingo a Champion. 

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.12.2012 11:19

No to je drahý špás, dát za stromek plusmínus kilo, hlavně aby Vám neuhynul.V případě tak drahého stromku bych první roky na zimu obaloval a obaloval, aby stromek přežil kruté mrazy.V případě úspěšného startu do života v dalších létech je menší riziko uhynutí.V mém případě jsem koupil tutéž odrudu za 160KČ, ale pro první zimu jsem ho zasadil do velkého květináče.Po zakořenění půjde další jaro do země.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 24.24 (?), 9.12.2012 13:40

S přímou podzimní výsadbou broskvoní nebo jejich všelijakým uchováváním pro jarní výsadbu mám ty nejhorší zkušenosti. Je možné, že na to má někdo svůj patent, ale já mám nejraději jejich koupi na jaře a mírně narašené. Prodavačka v nedalekém zahradním centru mně tvrdila, že narašené stromky se sázet nemají, ale opak je pravdou.Na jaře mně přišly broskvoně v době, kdy už ostatní e-shopy zasílání kvůli pokročilé době zastavily, a byly narašené snad o něco více, ale ujaly se bez problémů, jako vždy.  Ale samozřejmě, že i výsadba narašených stromků má na jaře své hranice.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.12.2012 14:21

Chtěl jsem tím říct, že chápu nákup tříletého stromku za ty peníze.Když přežije tak se výrazně zkracuje čekací doba na první ovoce.A to už je veliký přínos pod náš nos.V mém případě není záruka, že se stromek tří let dožije, přestože o ní píší, že odolnost proti mrazu by měla být okolo -27°C ve dřevě.Ale věřte prodejní reklamě.V podstatě si za ty peníze kupujeme čas a bezproblémový start do dalších let.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz