Řez broskvoně
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?) 7.9.2013 9:19
Pane Waltře, kdybych řezal Vaším způsobem a zakracoval jen koncové výhonky (letorosty), broskve by na stromech zůstaly. Ale jak jsem se snažil popsat, dělám to trochu jinak a v tomto případě by úroda skončila na zemi. Aby nedošlo k omylu, tento způsob řezu nikomu nevnucuji. Mně však vyhovuje více, než běžněji využívaný krátký řez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 7.9.2013 8:20
Že se strom určitým způsobem vysiluje při řezu v době tvorby plůdků je určitě pravda a v tomto se p.Paĺa musím zastat.Totiž část živin se přesunula do větví a tyto větve i s živinami se odřežou.Určitě to znají ti, co zastřihovali vysazené stromky na jaře.Jestliže se stromek ořeže brzy, s rašením a růstem pupenů nebývají problémy.Jestli se však stromek nechá narašit a teprve se dělá jarní řez, stromek roste podstatně hůř.To je ono.S větvemi se odstranili i přesunuté živiny a tato ztráta se nedá nijakým způsobem nahradit. Je však pravda, že u zdravého, silného stromku je živin dost a řez v době tvorby plůdků nemusí vadit a může být i ku prospěchu.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 7.9.2013 9:57
"..., neboť ten dlouhý se špatně aplikuje v roce, kdy zmrzne veškerá úroda."
Pane Miloši, prosím vysvětlete podrobněji, co máte na mysli v této větě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 7.9.2013 9:37
Pane P, jistě, při každém řezu dojde do určité míry k "vysílení" stromu. Odebíráme mu to, co on pracně vytvořil. Ale připomeňme si dvě důleté věci: bavíme se o broskvoních a nikoli obecně o ovocných stromech a dále, srovnejte si poměr "vysílení stromu", když odřezáváme drobné pidiplůdečky, s následnou probírkou nadbytečné násady již výrazně vyvinutých plodů, které odnášíme v kbelících. Já myslím, že následná probírka je v daném ohledu nesrovnatelně horší. A přesto stromu nijak neubližuje, spíš naopak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 7.9.2013 10:58
Pane Wimpi, určitě máte pravdu a nechci vůbec říct, že řez děláte špatně.Psal jsem, že to může být taky u dobrého stromku ku prospěchu.Bylo by to spíše horší u nějakým způsobem oslabeného stromku.Přesazením, špatným zdravotním stavem atd.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 7.9.2013 20:54
S těmi vzhůru rostoucími letorosty bývá trochu potíž. Já například z důvodu horší chladné polohy tvaruji koruny svých broskvoní do ploché miskovité podoby. Takže v podstatě skoro všechny výhonky se snaží růst nahoru, snaží se vyplnit onu "misku". Lze to ale redukovat letním sezónním řezem a ty nejvíce jankovité šlahouny odstranit a ponechané zaštípnout je na vnější pupen. A pak už nezbývá, než čarovat s nůžkami na jaře, případně si vypomoci vyvázáním. Takže u dutých korun je tento jev pravidelný a neomezuje se jen na období neplodnosti.
Jinak když tak přemýšlím o tom svém jarním řezu po květu, vzpomněl jsem si ještě na jeden důvod, proč to nedělám přímo v období kvetení. On totiž dlouhý řez je tak trochu drastický, není to žádné kosmetické "kupírování uší". Takže by mnoho květů přišlo na zmar při vytahování větví z útrob koruny. V podstatě takhle přistupuji k řezu všech peckovin, portože mi připadá necitlivé lézt do koruny kvetoucích stromů. Připadá mi to, jako když slon šlape v porcelánu. Kolem kvetoucích stromů chodím tak říkajíc po špičkách. A jsem přesvědčen, že ten několikadenní posun od všeobecně doporučovaného termínu vůbec ničemu nevadí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|