Rakovinné odumírání větví peckovin
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 20.4.2023 12:53
S bakteriální, klejotokovou rakovinou tady žijeme už řadu let, milý pane Bieglere, stejně tak se šarkou, suchou skvrnitostí, kadeřavostí, moniliovým úžehem a jinými "nástražnými systémy". Vydrží jen silní jedinci, co dobře rostou. Zajímavý je například Springcrest, který měl a má na kmeni hodně černého dřeva, ale kupodivu se přeci jen rozrostl, i když už za něj mám náhradu na GF-677. Brzo skončí Harnas, obě Michaely, co moc nerostou, a nevím, jak "Burbank" na mandli. Výborně se vzpamatovala ta Princess deklarovaná na Adesotu, která měla třetím rokem živých pupenů, které jsem mohl spočítat na prstech, a přece je tady s námi i nadále.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 18.4.2023 15:54
Bych tipoval že na tomto foto Petře zrovna skvrnitost je. Vypadá to na povrchový flek na volné ploše letorostu, ohraničený jiným odstínem, nikam se nešíří do hloubky se nepropadá. Ta bakterioza nebo co to je se šíří většinou od mrtvého pupenu, postupně obepne celý obvod větvičky do hloubky, objeví se klejetok a je na odstřižení. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 18.4.2023 16:04
Dovolím si tvé foto na porovnání, na kterém jsou vidět ty propadliny jak se den po dni šíří od pupenu nějaký ten monas Fantomas, když se to chytí včas a vyřeže tak se větvička zachrání aspoň na třetině obvodu a časem se zahojí a zavalí, myslím že ta suchá skvrnitost takto hloubkové rychlé šíření nedělá, tedy snad. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 20.4.2023 12:53
S bakteriální, klejotokovou rakovinou tady žijeme už řadu let, milý pane Bieglere, stejně tak se šarkou, suchou skvrnitostí, kadeřavostí, moniliovým úžehem a jinými "nástražnými systémy". Vydrží jen silní jedinci, co dobře rostou. Zajímavý je například Springcrest, který měl a má na kmeni hodně černého dřeva, ale kupodivu se přeci jen rozrostl, i když už za něj mám náhradu na GF-677. Brzo skončí Harnas, obě Michaely, co moc nerostou, a nevím, jak "Burbank" na mandli. Výborně se vzpamatovala ta Princess deklarovaná na Adesotu, která měla třetím rokem živých pupenů, které jsem mohl spočítat na prstech, a přece je tady s námi i nadále.
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 20.4.2023 16:40
Sagittarii se začínají probouzet část pupenů co nevyrašily i když moc bujně asi neporostou, část opadává jako typicky zmzlé pupeny. Tak u ní to choroba není, opravdu to vypadá na dlouhou vegetaci do podzimu a silný mráz neshodila listy, očka nebyly mrazuvzdorné. Jinak zvládne bez problému pod -20°C ověřeno. Ty některé broskvoně co na jaře neraší, není to podobný případ - neměly náhodou zelené listy až do mrazů?
Tady to bylo vloni jednoznačně přelitím na konci léta, většina stromů začala znova růst, jabloně tíéměř všechny neshodily listy, spíše zmrzly, ale ty jsou odolné na přezimování narozdíl od peckovin když zůstanou ve vegetaci do zimy. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|