Rakovinné odumírání větví peckovin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 14.4.2023 22:33
Já myslel těma houbama na broskvoních ty na listech a letorostech nebo plodech. Jestli jsou to i nějaké bakterie nebo co Xantomonas, SantaMonas Fantomas... já bych ty plody na fotkách Geronima označil že jsou strupaté - strupovitost. Ale postřik nedávám, kromě mědi proti kadeřavosti jsem posledně přidal kvůli hnilobě po obalečích Prolectus na plody, jinak byly ztráty před dozráním broskví kalamitní - co plod to obaleč východní - ten ale jednoduše zlikvidovat postřikama nejde, tak jsem ho obešel přes Prolectus proti hnilobě. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 15.4.2023 11:09
,,Přes zimu odejde cca 90% obrostu"
To všechny jednoleté výhony jsou tak napadené bakteriálníma flekama že přes zimu uschnou, nebo uschnou jen pupeny jakoby zmrzly, nevyraší? Neumím i to představit.
Bakteriozy jsou určitě v každé zahradě už dlouho, je to vidět i na meruňkách, někde uschne drobná větvička na starším dřevě obvykle 2-4 leté dřevo, lýko i dřevo od té větvičky hnědne odumírá, zůstane obvykle jen tenký pruh přes který jde míza, když takovou ránu jsem oškrábal seřezal do zbytku živého a zamazal tak se zahojila a zatáhla, na meruňkách to dělá nejvíc Bergeron je citlivý. Na broskvích to vyskakuje na všech. Tohle bylo připisováno nějaké bakterii Pseudomonas syringae, co jsou tyhle nové bakterie zač, to je něco jiného? MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 15.4.2023 11:36
Na foto jsou zahojené rány které byly odhalené v počátku šíření z uvadlé větvičky v tom místě. Polovina obvodu zůstal živý tak se rychle zahojí, když se na to nepříjde včas, tak zůstane jen proužek. Na broskvoních se to objevuje i v létě na nových zelených letorostech, uvadne pupen a kolem dokola letorost rychle zhnědne až zůstane jen pásek nebo zcela se přeruší tok mízy a letorost uvadne. To jsem přičítal té pseudomonas syringae. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|