Poškození broskvoní mrazem
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 10.1.2017 13:27, zobrazeno: 19106x
V tomto roce nastane pravděpodobně situace, kdy dojde na některých lokalitách k poškození broskvoní v důsledku většího poklesu teplot v zimním období než by bylo zdrávo. Máme tady rozpor v tom, co píše sadař Vladimír a co uveřejnil Jirka (FM) ze svých zdrojů. Zatím co sadař Vláďa uvádí poškození květních pupenů už při teplotě -17°C, tak v Jirkových publikacích se píše o poškození až při teplotě -24°C. Období dormance a postdormance, tedy přirozený zimní klid a vynucený zimní klid, je také odlišný. Slyším poprvé, že přirozený zimní klid by trval až do poloviny ledna. Každopádně ty poklesy k -28°C budou nejspíš u Jirky z Frýdku znamenat určitý problém. Osobně bych řekl, že problém s poškození mrazem představuje teplota kolem -20°C, ale delší dobu už tady takové teploty nepanovaly, takže je to jen matná vzpomínka na dobu před více lety.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 10.1.2017 14:29
Tak loni mi dvouletá broskev i nektarinka zmrzla na jaře a teď se mám znovu obávat o květní pupeny? Minulý týden - 20,8°C Slavkovsko. Na zítřejší ráno předpovídají podobně. Jsme v takové dolince a nějak k nám ty mrazíky sjíždí. Z předpovídaných -18 se vyklubalo téměř -21. n.v.220m Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.1 (?), 10.1.2017 15:20
tak teď se usmívám i já :) Byl jsem celkem v klidu, ale když jsem si přečetl že mi to může zase zmrznout...
Mám vše jako mladé stromky, keře. Strach mám o pěknou bobkovišěň, ketrá prý taky vymrzá při teplotách kolem -20.
Tak snad nám to všem zdárně přežije a v létě fórum budem zásobovat fotkama pěkné úrody :) Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.186 (?), 10.1.2017 16:32
Pre Bunny a spol.: Presne tak, cesta je niekedy dôležitejšia než cieľ, alebo ako písal p.Rúfus - šťastie je v jeho dosahovaní... Aspoň teda mňa najviac baví v záhrade sadenie nových stromkov, tvarovanie, strihanie, okopávanie... oberačka je už potom akási povinná jazda, tá ma až tak veľmi nevzrušuje. Nám hobíkom ide (alebo malo by ísť) najmä o ten relax, reset hlavy od každodenných starostí, skrátka pri práci v záhrade čas plynie akosi inak. Iste, pekná úroda poteší, ale plné pivnice prípadne diplomy z výstav nie sú to bez čoho by sme sa mali prestať v tých našich záhradách motkať a "trápiť". Ešte k tým prognózam ohľadom mrazových poškodení - ja vravím: nepočítajme zajace pred skončením poľovačky. Stromy svojou odolnosťou dokážu neraz prekvapiť, nejaké údaje že pri XY °C niečo vymrzne neraz príroda vysmeje. Ja si myslím, že lepších je -25 v januári ako -5 v apríli. A aj keby nám niečo/všetko hneď vymrzlo - vstaneme ako Fénix z popola! Prírodu rešpektujeme, ale nezdolá nás. 😃 IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.246 (?), 10.1.2017 15:45
ja to teda na jar vykopem a zasadím jabloň radšej :D
Alebo slivku.Slivky sú preukázatelne odolnejšie na mráz ako broskyne a sú to tiež kôstkoviny.Aspoň uvidíte čo vydržala vaša marhula v tohtoročnej zime.Táto zima je dobrý test na to čo sa tu dá pestovať a čo nie, pravda každý máme iné podmienky na pestovanie.Je predpoklad že táto zima nie je posledná čo sú takéto mrazy.Minulý rok na jar bol dobrý test stromov v odolnosti na mráz a na moníliový úžeh kôstkovín. Jano
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.246 (?), 10.1.2017 15:56
Ja som minulý rok až po piatich rokoch od zasadenia zistil že višňa Gerema nie je rezistent.Takéto roky nám ukazujú čo je skutočnosť a čo je reklama. Jano
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|